Vardag

paj-copy.jpg

I dag börjar den riktiga vardagen. Min stora lilla dotter börjar första klass. I morse kände jag fantomsparkar. De där minifötterna som trycktes ut mot min uppspända mage. Nu är det stortjejsfötter i slitna sommarsandaler på väg mot skolan. Tiden går ack så fort framåt.

I kylen står resterna av gårdagens paj och väntar på barn som sjunger “oj vad vi är sugna”. Sött i vardagen – på många sätt :-).

Bärsmulpaj med mazarinfyllning

Pajbotten: 125 g kallt smör, 3 dl mjöl, 1 msk mjölk, I msk socker + 1 krm salt.*Arbeta samman till en deg och tryck ut i en pajform. Låt ev vila i kyl. Grädda pajskalet i ugn ca 200 grader i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.

(Smulor: 1/4 dl socker, 1/2 tsk vaniljsocker, 3/4 dl vetemjöl och 35 g kallt smör. Blanda ihop till en grynig massa).

Mazarin och bär-fyllning: 50 g smör, rumstempererat, 1 dl socker +1 tsk vaniljsocker, 200 g mandelmassa, 2 ägg, 1 msk vetemjöl + 1 msk socker, 4 dl bär av valfri sort.* Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Riv mandelmassan och blanda ner. Rör i ett ägg i taget. Vänd i mjölet och fyll pajskalet med mazarinmassan. Blanda maizena och socker, vänd ner bären och fördela dem över mazarinmassan. (Strö över smulorna). Grädda i ca 25-30 minuter.

(Foto och bildbehandling: Weronica. Receptet kommer från favoriten Smulpajer av Elisabeth Johansson. Jag brukar inte alltid göra smulorna att lägga ovanpå pajen. Jag använder råsocker och halverar då sockermängden).

signature

5 comments

  1. Hej!Jag försöker göra pajen nu, men jag tycker den är så lös. Har låtit den stå inne 45 minuter, men tog ut den nu för att jag är rädd att den bränns annars. Blir den hårdare när den svalnar?/ Karolina

  2. Jellon: Varsågod! KramKarolina: Aj då. Mina pajer brukar inte bli lösa. Jag antar att det kan bero på pajformens storlek eller vilka bär man använder. Bakning är ju lite sådär ibland iofs. Det beror på dagsformen hos ingredienserna. Hoppas att den smakar bra i alla fall!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *