Vi bygger hus: Utebelysning

utebelysning-copy.jpg

Det är dags att börja tänka på listan med husdetaljer igen. Utomhusbelysning är något som vi måste införskaffa för installation av elektrikern. Det kan vara en fördel med lite ljus mitt i mörka november också. Vårt hus vet Ni vid det här laget hur det ser ut. Vi kommer att ha inbyggda spotlights i det kommande entrétaket eftersom det blev lite mycket med pardörr, sidofönster, entrétak med pelare och utomhusbelysning – enligt mitt tycke då. Men nu återstår hela sju utelampor. Lampor är planerade vid groventré, garage, ingång till förråd i garage, en lampa vid varje pardörr på baksidan samt en uppe på balkongen.

Jag har hittills tittat mest på den klassiska stallampan i plåt som finns hos bland annat Byggfabriken. Här är det min estetik som är utgångspunkten. Jag inser dock att det finns många andra aspekter på belysning såsom hur lamporna ger sken, material med mera. Jag vill gärna ha lite idéer. Saker att tänka på? Förslag på ljussättning? Leverantörer? En sorts lampa eller flera? Vad har Ni för utebelysning? Jag är tacksam för tankar.

För övrigt ryktas det om att vårt kök är på ingång. Spännande!

6 comments

  1. Ojoj, utebelysning kan jag dessvärre inte vara behjälplig med.Innan jag gick in i butiken var jag säker på att jag skulle ha en Canon eos 450d, men det blev en Nikon D60 istället. De hade erbjudande som inkluderade en extern blixt så jag kunde inte motstå det. Sen köpte jag en lins till, som man kan ha om man inte har makroobjektiv, för att komma närmare. Verkar funka rätt schysst, men är såklart inte detsamma som ett “riktigt” makro. Men men, nu får jag först lära mig kameran. Har du makro? Iaf, nu har jag bara plåtat lite, men jag tycker det är ett helt annat skärpedjup (eller vad det nu är som gör det) i bilderna. Toppen!

  2. Linda: Spännande! Nej, jag har inget makroobjektiv, men suktar såklart. Jag fotograferar mest med mitt 50/1.8 just nu. Ett mycket prisvärt ljusskarpt objektiv – jag gav 1 300 riksdaler för mitt. Men mycket vill ha mer, eller hur var det nu ;-)?!

  3. Vi kommer också att ha svarta stall lampor på huset. Ovan groventrén och på vissa knutar. Har kollat in Westals och gillar formen på armen och även fästet som ser ut lite som en hästsko.. Sedan kommer vi att köpa lampan från Gysinge, eller någon annanstans om vi hittar. Men vi vill att den ska glittra i mörkret, precis som de beskriver på Gysinges hemsida! 🙂 Så kvalité på lampan, snygg form och rätt glödlampa är vad vi går på.

  4. Tycker utelampor är lite svårt.En sak som jag blir tokig på med våra utelampor vid entrén är att vi inte kopplade in något skymningsrelä. Man tröttnar ganska snart på att tända/släcka lampan, så det vore smidigt om lamporna tändes automatiskt vid mörker. Så därmed köpte vi lågenergilampor med inbyggda sensorer. Funkar sådär, det är nåt som stör sensorerna så ena eller båda lamporna släcks en eller ett par gånger varje kväll (för att några sekunder senare tändas igen). Har inte orkat tagit tag i det där än….

  5. Vi köpte till ett slags tidur till vår utebelysning (ett till huset och ett till garaget). Lamporna tänds när det blir mörkt och släcks när det blir ljust, och utöver det kan man programmera in tex att lamporna ska vara släckta vissa timmar mitt i natten för att spara energi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.