Nostalgi

Jag rensar och rensar, men vissa saker kan jag bara inte slänga. I helgen hamnade jag bland årgångar av Sköna Hem och Elle Interiör från 1994 och framåt som blivit över sedan tidigare raider. Nu åkte de ut, med undantag från vissa favoritreportage. Och där fanns de. Alla R.O.O.M-hemmen. Alla färgssprakande Tricia Guild-hemmen. Alla blå sofforna med gult som accent. Var finns de nu? Tja, en blå Howardsoffa med tillhörande fåtölj står hemma hos oss :). Alla är vi barn av vår tid, på ett eller annat sätt.

ikea1993-copy.jpg

Och så den sönderbläddrade IKEA-katalogen från 1993. Det första hemmet med min blivande man. Alla drömmar och förhoppningar. Den katalogen stannar.

ikeanostalgi1.jpgikeanostalgi2.jpg

Mannens svarta skinnsoffa byttes ut mot Kungstorp. (Klicka på bilderna för att se dem större). Vi hade glasborden också och framförallt serveringsvagnen i glas och mässing. “Den skall överleva modets växlingar och tåla hårt vardagligt slitage”. Tja, kanske inte mitt förstaval i dag, men med lite fantasti kanske man kan se de mönstervärldar som jag tycker om även nu.

Och dubbelsängen blev självklart den betsade Narvik. “Dessa sovrum bjuder på en skön fläkt av den svenska sommaren med rejäla furumöbler, formade som förr i tiden”. Och lika självklart prydde jag väggarna med torkade [ och dammiga…] rosor. Jodå, jag mycket om ytor av trä även i dag, men kanske i en annan form.

Nu är jag på väg någon annanstans med andra tummade tidningar och broschyrer. Tiden går, men vissa drömmar består :).

9 comments

  1. Underbart nostalgiinlägg och Narviksängen accompagnerad med trokade rosor fanns förstås även i vårt sovrum…Det som slår mig när jag läser är att 1993 ju egentligen alls inte är särskilt länge sedan! Endast 15 år…och mycket av det vi inredde våra hem med då känns redan passé och out of date.Mina föräldrar byggde bo på 60-talet och har kvar de mesta av sina möbler än idag, soffbord, matrumsserie, bokhyllor…Vissa grejer de har ser ju verkligen omoderna ut men min mamma säger att “möbler är ju inte som kläder, de är inget man bara byter ut”.Jag kommer ihåg då när jag flyttade hemifrån (för ca 15 år sedan) hur jag tänkte att dessa möbler ska jag ha resten av mitt liv vilket ju inte alls visade sig stämma.Läste någonstans att idag renoverar människor lika ofta sina hem för att hemmen känns “omoderna” som att det verkligen finns ett renoveringsbehov och det stämmer nog. Kanske borde vi tänka mer på att återvinna våra möbler i större grad än vad vi gör?

  2. Vilken härlig nostalgitripp. Själv hade jag turkosa gardiner men vita spetsgardiner innanför, i första egna boendet. Ursnyggt 😉 Spetsgardinerna är väl inne igen nu, men hos mig har de åkt ut för länge sedan.

  3. Vilken nostalgitripp!!! Jag flyttade hemifrån 1986 och då var det krom, gärna i kombination med svart som gällde, det finns inte längre kvar i mitt hem. Det stämmer nog att möbler och design är mer bundna av sin tid nu än var de var tidigare. Folk byter oftare ut möbler, så även jag – det är ju så kul att förnya sig! Men det är ju inte riktigt bra eko-tänk…

  4. Mikaela: Jag hittade ett dammigt “blom-potpurri” i en gammal skål i helgen. Jag sparade inte det ;).Pia: Absolut! Jag håller med. Jag gillar inte alls slit och släng-stilen som i mycket präglar vårt konsumtionssamhälle. “Ja men, soffor är så billiga på IKEA så det är bara att kasta och byta när man tröttnar”. Nej, jag är verkligen för varaktiga köp som man skall leva med så länge som möjligt är. Sedan är det en kvalitétsfråga också. Vissa grejer håller helt enkelt inte och därför är det alltid bättre att satsa lite mera på saker som skall vara. Hellre bra bas och accenter som kan bytas ut. Det räcker ofta bara med ett fång snittblommor för att få in en annan känsla. Vår soffgrupp står på makens kontor och våra sovrumsmöbler har passerat släktingar. Absolut återvinning. I dag bar maken ner barnens spjälsäng till Myrorna och då är det svårare. Sniff. Men någon annan liten bebis får snusa i den.Linda: ÅH! Snyggt där ;). Det är roligt att tänka tillbaka ibland!Lo: Min käre make hade sin ungkarlslägenhet full med krom, spotlights, glasmöbler och skinn med lila som accent, så våra möbelköp här blev någon slags reaktion på det :). En av mina hjärtefrågor är hållbar design och jag hoppas att vi alla håller på att bli bättre på det. Vi kommer att flytta med alla våra större möbler till huset och då gäller det som sagt att tänka in den där blå soffgruppen där. Det får bli finemang med lite piff!

  5. Jag har en vännina vars mamma sparade IKEA katalogen från de året vi föddes (1976) jag kan lova att vi skrattade gott när den dök upp för några år sedan, en bra idé tyckte jag, att spara, så jag har sparat IKEA katalogen från de året mina barn är födde, 98 00 06, jag har också sparat några leksakskataloger och nån inredningdtidning. Hoppas dom kommer tycka det är lika roligt om 20år, som jag och min väninna tyckte.

  6. Maken: Puss :).Radhusfrun: Ja, snyggare än så blev det nog inte ;)!Karin: Vilken kul idé! Jag har sparat dagstidningar, men du har rätt i att mycket av tidsandan ligger i andra typer av tidningar. Det blir alldeles säkert roligt för barnen att titta i sedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published.