Huset: 25 september

I morse träffade vi kakelsättaren Stefan i huset för en genomgång av kakel och klinker. Innanför dörren står just nu stora pallar med plattor. Det som saknas är våra kalkstensplattor som skall ligga innanför entrén. Han börjar lägga golven redan i dag och det skall bli spännande att se.

hus43.jpg

Jag hade med mig två inspirationsbilder och trodde i min enfald att valet av fog var tämligen okomplicerat. Nej då. Det finns en karta med ett antal olika nyanser. Och att stå och hålla en liten plastbit med en färg mot en platta för att föreställa sig slutresultatet är naturligtvis tämligen svårt… Nu blir det en nyans som helt enkelt heter grå till vitt kakel i kök och nedre toalett. Det blir förhoppningsvis alldeles utmärkt.

hus63.jpg

Till det övre badrummet vill jag ha rejäla rutor på väggarna, så där kommer det blanka vita kaklet att fogas med en mörkare grå fog. På golvet blir det matta plattor i klassiskt svart-vit-rutigt.

hus53.jpg

I en av kartongerna skymtar våra plattor in till groventrén och tvättstugan. Det är en grå platta med lite struktur – Portland från Höganäs.

hus13.jpg

På övre våningen fick man en liten känsla av det stora vita rummet. Takpanelen är målad en gång och förhoppningsvis stannar kvistarna där under nu.

hus23.jpgAlla tak är målade och den mesta spacklingen är klar.hus33.jpg

Det är en fantastisk rymd häruppe. Jag tänker mig terapeutiska sittningar under grå vinter. Till sommaren kommer det att behövas solskydd, men nu är det bara att njuta av det flödande ljuset.

Byggledaren var på plats för att försöka övertala oss att ändå hålla en visning av huset. När jag stod där i dag kände jag ännu tydligare – aldrig i livet. Gärna privata visningar senare om det är någon som är specifikt intresserad av huset, men inte nu när vi ÄNTLIGEN snart skall få tillträde. När jag har fått min nyckel i handen, tänker jag minsann hålla väldigt hårt i den :)!

10 comments

 1. Vilket underbart ljus och fönter på övervåningen, det såg jättefint ut! Det kommer nog att bli ett välbesökt rum :)I vårt nygjorda kök tyckte jag först att fogen blev för grå ( stora vita avlånga rutor) och att det gjorde rutorna för skarpa, men efter några dagar tyckte jag det gav karaktär åt köket när rutorna syndes så mycket. Vad färgen på fogen heter vet jag ej men den är torkad grå, kanske mörkgrå? Er kombination blir säkert super, du har ju säker smak! 🙂

 2. Helena: Ja, i dag fick jag lite fladder i magen och just känslan att sjutton så bra jag har designat vårt hus! Och det är ju så det skall vara :).

  Det fanns som sagt en uppsjö av nyanser på fog och det hade jag inte en aning om. I övre badrum blir det en nyans som heter antracitgrå och det ger rejäla rutor. I kök och nedre toalett blir det en som heter grå (ett mellanting mellan lite ljusare och lite mörkare) och jag hoppas att det blir bra. Omöjligt att säga på förhand. Det är ju först när man ser slutresultatet – och då är det ju så dags :-)!

 3. Fantastiskt att se hur fort det går när slutet närmar sig…skall verkligen bli SÅ kul när du, hoppas jag verkligen, låter oss gå husesyn när allt är inflyttat och klart.Jag har nominerat dig som en av mina favoriter på min blogg (inte precis första gånger detta “drabbar dig”!).

 4. Oj, jag blir lika förvånad varje gång du bloggar om bygget. Det går så fort! Övervåningens ljus får mig att tappa andan – alldeles underbart! Bra att du inte valde ljusgrå fog, det gjorde vi badrummet och den är INTE kul att hålla ren. Bra att du sa nej till byggaren om visning, det är klart att ni ska få förstatjing till ert eget hus.

 5. Visst är det en härlig känsla att se det växa fram. Vi har ju inte haft något så stort som ett hus, men bara att se vårt nya kök växa fram känns härligt.

 6. Vad fint, vilket härligt rum!Komerm gärna tillbaka till din fina blogg.Kramar från Linanätbutiken C´est la vie Homelantlig och annorlunda inredningMassa från Tine K Home inne nu!

 7. Annika: Oh yes! Det lär bli husesyn många gånger om här :-)! Det är ju sedan det riktigt skojiga tar sin början. Vad roligt att läsa dina fina ord om mig. Jag blir alldeles väldigt glad!

  Lo: Ja, nu är bygget inne i en fas där allt händer på en gång. Nu ser man alla framsteg på ett mycket mer konkret sätt än tidigare. För en lekman är det ju nu som det är extra kul att kolla med färg och kakel.

  Alacs: Åh, bara det blir klart någon gång känns det som nu :)! Visst är processen rolig, men nu börjar ivern över att flytta in ta överhanden. Men snart så!

  Lina: Välkommen tillbaka anytime!

 8. Det ser superhärligt ut et nya hus! Jag bara undrar lite kring det här med taket och kvistarna. Av vilken anledning kvistlackar de inte innan de målar? Då borde du garanterat slippa risken med genomlysande kvistar.

 9. Cissi: More to come ;)! Charlotte: Ja du, säg det! Min man har pratat massor med målarna om taket och detta är tydligen en speciellt täckande takfärg. Vad vet jag? Men jag hoppas att de har rätt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.