Huset: 2 oktober

Och sagan fortsätter :)! Det händer mycket i huset från dag till dag nu. Plattsättaren är i full gång och skall foga senare i dag. Den grå fogen som vi till slut bestämde oss för har utgått. Nu är det ljusa nyanser som är på tapeten. Enligt Stefan fogar han till 90 % med vit fog för tillfället. Vitt känns inte aktuellt i vårt fall. Jag gillar rutor, men vill ha en lite mer diskret fog i köket. Det fick bli en ljusgrå nyans och det får bli alldeles galant det.

hus2.jpg

I köket har en del täckande plast plockats bort, så nu kan man se lite mer av luckorna. Täcksidorna i ek till tak och golv står och väntar på montering.

hus1.jpgI köket har vi blankt kakel från Höganäs i 10*10. Jag är jättenöjd med det.hus7.jpg

Det här blev så snyggt! I det övre badrummet möter det blanka kaklet fönsterbrädan i kalksten. Vi har valt vitt standardkakel till väggarna. Jag har alltid tyckt mycket om det enkla uttrycket i det. Och ser man på. Chefredaktören för Elle Interiör (som har badrumsspecial i nya numret) är inne på samma linje. “Faktum är att hur mycket “standard” det än är finns det inget så snyggt som på samma gång är såväl klassiskt som tidlöst”. Jomen visst, Svante! Jag håller helt med :)!

Vi har inte råglas i badrummet, utan det är ett vanligt fönster där. Jag vill ha kvar ljusinsläppet och få lite av känslan av ett vanligt rum med växter på fönsterbrädan. Nackdelen är såklart insynen. Vi måste har någon form av skydd här. Persienner är mitt första alternativ, men i går kom jag även att tänka på plastfilm. Är det någon som har erfarenhet av det? Jag vill inte att det skall få “klipp och klistra-looken” a´la hemmafixare med bristfällig passform, men det kanske finns snygga varianter som måttpassas. Någon som har det?

UPDATE: Jag kom att tänka på de enkla hissgardiner i en linneblandning från Åhléns som hänger i de flesta av våra fönster nu. En sådan skulle ju fungera bra även i badrummet. Tänka, tänka!

hus6.jpg

Vårt entrétak är numera på plats. Trästolparna får inte målas än på ett tag, så den stiliga inramningen kommer att bilda fond till mina stora lingonriskransar som jag skall ha på pardörren :).

hus4.jpg

Nu är även balkongen monterad. Det känns hellyxigt med nästan tretton kvadratmeter balkong som kan fungera som ett extra uterum varmare årstider. Och sicken koll vi har över hela tättbebyggda området härifrån. Stadens värmeverks skorstenar är pricken över i långt därborta. Det är bara att utrusta sig med en kikare också ;)!

20 comments

 1. Så himla fint det blir!Jag köpte plastfilm på Designtorget (de har många fina varianter) och satte upp i vårt badrum och det blev jättebra. Lätt och smidigt att sätta upp och är man noggrann när man mäter och klipper till ser det både fint och proffsigt ut!

 2. Åh vad fint det blir!!Vi har plastfilm på våra badrumsfönster upp till knappt halva fönstret, och det enda som behövs är att kunna mäta fönstret och klippa/skära plasten i samma mått :)Köpt vår på designtorget och har ett rutigt mönster, men det finns ju många varianter. Vi är i alla fall nöjda med lösningen.

 3. Vi har också fönsterfilm från Designtorget i vårt badrum Fönstret är smalt liksom filmen. Om ni har ett bredare fönster kan man använda arkitektfilm/arkitektpapper/ritningspapper eller vad det kan heta (lite likt smörgåspapper) och fästa det med någon typ av skonsamt spraylim eller liknande som går att ta bort.

 4. Pia, Alacs och Caroline: Men då kanske det finns hopp för mig med, som inte tillhör den händiga typen. Jag har sett den snygga designade plastfilmen med pelargoner, retromönster mm och det verkar även som sagt finnas släta varianter. Vårt fönster är normalbrett och jag vill som sagt bevara så mycket av dagsljuset som möjligt. Risken är kanske annars att persiennen får vara neddragen den mesta tiden och det kan ju bli lite trist.

 5. Vad fint det ser ut! Ser ut som att ni fått dit en skicklig plattsättare, roligt! Två mm fog är bra och att ni/han valt att följa fogen från golvet upp på väggen, bra och snyggt! Och ja, tidlöst är bäst!Lisa

 6. Ja, vad säger man? Det blir verkligen jättejättefint! Det syns att du har valt med omsorg! Och jag håller med dig och Svante! 🙂 “Standard” är snyggt och klassiskt! Kram

 7. Man kan låta kakelkänslan fortsätta i fönstret också, och ta en “frostad” film, skära i rutor (stållinjal och bra hobbykniv så är det lätt). Sen sätter man upp den med samma distans som det är i fogarna mellan kaklet. Lite pyssel är det ju, men inte svårt. Klassikern när man hanterar film är att man har en sprayflaska med vatten och nån droppe diskmedel som man sprejar med på fönstret, sen placerar man dit plasten exakt och drar med skrapa. Fast gör man små rutor är det nog bäst att sätta dem rätt från början.. :-)Sen finns det ju en hel del fin/modern spets och tyll nuförtiden, man kan ju sätta en gardin med såndär lite elastisk vit vajer nära fönstret. Det om något är ju klassiskt. Så himla kul att se ert hus växa fram!

 8. Lingonkransarna låter jätte fint och mysigt 🙂 Väntar spänt på hur du ska julpynta erat hus 🙂 Vilken härlig entre 🙂

 9. Hej Weronika,Å WoW så fint det blir i ert hus! Jättekul att se bilder under tiden 🙂 Alltid en stor inspiration att kika in här!Kram/Jes

 10. Jag gillar fönsterbrädorna mycket, det är fint med kalksten. Känns bra va att det snart är inflyttning? 🙂

 11. Vi har plastfilm i badrummet, för fönstret är precis där duschkabinen är. Jag tycker jättemycket om det! För det gör att vi kan stå och duscha och se ut en stjärnklar himmel och lite trädtoppar som sticker upp ovanför plasten och ingen kan se in. Det ser proffsigt ut, tycker jag. Det är min man som satt upp den.Kram cissi

 12. Lisa: Jag har också fått intrycket att vår plattsättare är väldigt duktig. Nu har jag inte sett det fogat och klart, men jag hyser gott hopp om att det skall bli ett väldigt fint resultat. Vi har haft bra hantverkare hela vägen och det känns så bra. Jag är mycket för tidlöst ja :).Annika: Vissa tycker säkert att kakelvalen är tråkiga och utan finess, men jag tycker ju som bekant tvärtom ;). Det enkla är oftast det vackra och det blir en helhet sedan med en klassisk fond till det dekorativa. Och så jag ser fram emot att få piffa lite! Det är nog det som jag längtar mest efter nu. Att få ställa ut en blomkruka på fönsterbrädan. KramGörel: Det låter som ett lagom pilligt projekt det ja :)! Vajeridén gillar jag. Och när jag kollar på den bild som jag har haft med mig till kakelfirman för att få rätt känsla i valen, så ser jag nu – just vajergardiner. Snacka om tunnelseende! Jag har inte tänkt mycket på dem tidigare 🙂 Tack för tips!Nilla: Fånigt, jag vet, men de där stora kransarna har liksom legat där som en målbild hela tiden. Sådan är jag :)Lina: Haha! Jag lovar att riktigt frossa (så mycket som jag frossar i pynt då), om vi får vara friska denna jul. Förra året blev en blek tillställning då vi var magsjuka precis innan jul. Så vänta dig mycket jul i huset sedan :)Jes, Mia och Helena: Ja, det tickar på nu. Och det skall bli väldigt skönt när det är klart ja :)Mrs b: Tack! Jag skall kolla in hos dig! Det kanske finns hopp för en icke-pysslare som mig :)Cecilia: Ja, det är ju just det. Jag vill ha kvar ljuset, men det känns kanske inte helt bekvämt med att gå runt därinne utan något, när det finns hus på andra sidan 🙂

 13. Frostad plastfilm finns på Ikea! Jag har använt den själv med finfint resultat. Busenkelt att sätta upp.

 14. Har ingen plastfilmserfarenhet, däremot har vi ett gigantiskt fönster i vårt badrum i stan (med utsikt mot gården, hej alla grannar). Vi har satt en bräda rätt högt upp i fönstret med plats för lite fint. Under den hänger en stång (vanlig rundstav) med en heltäckande men sirlig linnegardin.Vi är nöjda eftersom vi bäde kan dra för och öppna upp (när klädseln är anständig).

 15. Jag går md i både standardkakelklubben och linnegardinsklubben i badrummet. har båda kombinationerna själv här hemma. Visst är det toksnyggt med vit fog också men det är svårt att hålla rent inbillar jag mig. Jag tröttnar dessutom aldrig på klassisk standard!

 16. Whynja: Busenkelt var ordet ja :)! Tack för tips om IKEA!Charlotte: Din lösning låter mycket snygg. Jag lutar åt att börja med en hisslinnegardin och sedan se vilket behov man har över dagen av avskärmning. Charlotte: Haha! Välkommen in i klubben ja! Nu blev vår fog aningen ljusare än beräknat i kök och nedre toalett. När det inte riktigt blir precis som man har tänkt sig, får det ändå bli alldeles galant – eller något i den stilen :).Anna-Karin: Kul att Du gillar! Mer kommer såklart!

Leave a Reply

Your email address will not be published.