Redo?

klockanklamtar08.jpg

Den börjar smyga sig på nu på alla fronter – den stora julruschen. Det stora varuhuset är alltid först ut, men få vill vara sämre och inleder säsongen tidigt. Barndomens julskyltning på första advent är numera ett minne blott. Vilken typ är Du? Börjar det kännas roligt att läsa om tomtar nu eller vill Du vänta? I branschen “vi som scannar oändligt många nätsidor varje dag” börjar jultrycket snart att bli överväldigande. Det börjar helt klart bli julfokus, i en mellantid där många andra tendenser tar lite ledigt. Är Du redo?

Jag känner mig ambivalent. Även om jag längtar efter att köra riktig julfrossa (på mitt icke julfrossiga sätt då ;), i huset, så känns det ändå lite tidigt att tänka tomtar ännu. Men jag märker att jag glider in i det och snart kommer det förmodligen att kännas helt rätt. Här har vi börjat pynta till första advent. Julen är liksom roligast innan själva högtiden och i år hoppas jag att få göra det mesta av det. Förra året hade vi fullt upp med slutbeställning av huset och sedan blev vi däckade i magsjuka precis innan jul. Så med hopp om en fröjdefull frisk jul i år!

Magiskt vacker bild från Royal Copenhagen och Violose Lunns julserie.

17 comments

 1. Jag är uppvuxen med tusen tomtar på skänken, ljus över allt, stor gran och lingonris. Detta har (tyvärr) lett till en återhållsam jul hemma hos mig, vi har en tomte och jag föredrar vita blommor och kanske en gnistrande istapp i fönstret… Hur som helst så känns det lite för tidigt att koma i julstämning redan.

 2. Misen: Jag är nog också mer åt “less is more”- hållet även när det gäller julpinaler. Jag gillar julens färger och blommor – gran är ett måste – men mitt julpynt går mer åt det strama hållet. Vi flyttar in i mitten av november, vilket gör att pyntet snart skall upp då. Maken hävdar att vi skall ta det lite lugnt med speciella julgrejer när vi precis har flyttat in. Vi får väl se hur det blir och vad energin räcker till, men nog ser jag fram emot att ställa fram vissa grejer 🙂 Jag shoppar nästan alltid julpynt på realisationerna i januari – det är då man skall passa på – så vissa grejer är helt nya.

 3. Jag hat-älskar julen! Det blir lätt lite för mycket av allt inför denna högtid. Det är så lätt att dras med i stressen och inte känna att man riktigt räcker till. Förra året firade vi i solen och det var härligt otraditionellt. Så i år känns det faktiskt lite kul att plocka fram lådorna med julpynt igen. Problemet är bara att hinna komma iordning eftersom vi flyttar in i huset samtidigt som Santa Lucia kommer med lussebullar och skönsång…

 4. Julen ska smygas in i huset med start första advent med adventsljusstakar , stjärnor., julblommor och så. Vid lucia ska tomtarna komma på plats och så dagen innan jul är det julgranens tur. Den pyntar jag gärna själv till barnens stora besvikelse. Förra året var de med och det var HYSTERISKT men ganska kul…..men bara ganska. Jag vill gärna bestämma var kulorna och girlangerna ska vara :)Julen i affärerna borde vara som förr: Skyltsöndag 1 advent. Jultomtar redan i oktober känns fjärran och så blir man ju så trött på allt som har med jul att göra. Jag liksom du Weronica fyndar julpynt efter jul, varför betala dubbelt upp för något egentligen?

 5. Charlotta: Jag tar det nog ändå ganska lugnt med uppvarvningen med allt runtomkring. Jag försöker att köra “less-is-more” även med alla måsten. Julen är ju primärt till för att ta det lugnt, men visst finns det mycket som kallar på uppmärksamhet, den saken är klar. Sol låter skönt!Karin: Kul att höra dina strategier 🙂 Du kan ha rätt med tomtarna, att de gärna får vänta lite. Men stämningarna, ljuset och färgerna behövs mitt i det mörka och gärna tidigt då. Precis – fyndläge efter jul när alla andra är jättetrötta på allt pynt 😉

 6. Jag älskar när julkänslan börjar komma smygande, även om jag tycker att i år kunde man väl väntat tills alla Halloween-prylar var bortplockade? Det blir inte lika speciellt om förväntan inför julen ska hålla på att byggas upp under för lång tid.

 7. Jag är helt klart redo! Beror mest på att julprylarna brukar plockas fram alltför sent hos oss, så att jag nästan inte hinner njuta av det. För dagarna efter jul vill jag snabbt plocka ner allt igen.Så i år vill jag börja i tid, och försöka undvika julstressen dagarna före jul. Ja ja, man kan ju alltid hoppas! :-)Så för min del tittar jag gärna på julprylar redan nu, så kanske jag hinner med nåt inköp före det är dags att börja pynta!

 8. Jag giiiiiiiillar julen. Jag stressar inte. Börjar plocka fram grejer till första advent, och tar lite i taget. Städa? Nja. Jag hade kanske velat hinna mer, men nu är jag nöjd om det dammsugs nån gång i december. Torka väggar och tak går bort.Julklappar börjar jag fynda redan på våren. Nu ska jag börja slå in – det är så himla roligt! I år ska jag sy lite påsar av juldukarna jag fyndade på röda korsets kupa i fjol. Eller så kör jag med tejp och snören som vanligt. Åhhhh det ska bli så roligt.

 9. För mig är jul på jobbet och jul hemma två totalt olika saker. Julpyntningen hemma är sparsam. Blommor och levande ljus är ett måste, nån stjärna och nån liten tomte blir det men inga massor. Men jag gillar julkänslan som infinner sig överallt i december. Baka lussebullar, hämta granen, tända adventsstaken…

 10. Caroline: Ja, det är just den där smygande känslan som är härlig. Barnen väntar på kalender och tomten – även om Anna försöker bevisa för stackars lillebror att tomten är fake – men jag gillar just den där julkänslan. Vad den består av är lite svårt att definiera. Lite glöggdoft (även om jag själv inte gillar att dricka glöggen), lite julsånger, lite pynt, lite snö, lite kransar och lite allmänt “tillfreds med livet”. Mm – det blir bra när det är så dags.

  Mrs.b: Ja, din önskan kommer snart att besannas, det är en sak som är säker 🙂 Julprylarna kommer tidigare och tidigare och snart är det fullt ös på webbshopparna. Det lär bli en och annan julpryl här framöver!

  Görel: Nej, jag är nog också ganska svårstressad när det gäller julen. Det blir lite av en självuppfyllande profetia med alla måsten – man väljer ju faktiskt själv även om man kan vara nog så tyngd av förväntningarna. Fram med lite såpa bara, så luktar det gott 🙂

  Charlotte: Precis – själva känslan och dofterna gillar jag. Sedan behöver det inte vara massor av tomtar för att jag skall tycka att det är jul 🙂 Men visst ser jag fram emot mina saker i ett nytt sammanhang. Och vilken tur att vi har en murspis för tomten att komma ned i!

 11. Jag är inte redo, jag tycker att det är alldeles för tidigt att tänka jul redan nu. Jag är nog även åt det mer asketiska hållet – vackra ljusslingor, vita amaryllis, massor med tända ljus och självklart en gran – däremot inga julgardiner och löpare. Ljusslingorna kommer upp vid advent och granen någon dag före julafton.

 12. Lo: Så är nog min jul också på ett ungefär. Julgardinskonceptet har jag aldrig förstått mig på, även om många tycker om att pynta extra i fönstren. Men det är jag alldeles för lat och praktiskt sinnad för 🙂 När jag var liten hade jag dock en julgardin även i mitt rum och det var en höjdare när den kom på plats!

 13. Jag älskar denna perioden men tycker nog man kan njuta av hösten lite till innan det är dags för julstök. Inte alla håller med och därför gäller det att hänga med, får snart fixa julkort till butiken men är inte riktigt redo…

 14. Att ha det gott: Trist att så mycket skall handla om pengar i juletider… Andemeningen är ju en helt annan egentligen. Hoppas att det löser sig för dig!Anna-Karin: Ja, man får försöka att hålla emot så länge det går. Ett och annat smyger sig nog in och det blir snart en utmaning att hitta annat än julprylar. Men den som letar, den finner :)Petra: Sant. Just ja, när man är i branschen skall man tillverka julrelaterade grejer också. Även om det känns tidigt, så ser jag fram emot dina julkort!Linnéa: Visst är det något speciellt med julen! Snart är vi där 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.