Utvalt: Brokigt

brokigakuddar-copy.jpg

Nåväl, jag skall väl möjligen vara konsekvent just i dag med min ambivalens inför julsaker [men psst – kolla charmigaste julkorten]. Det får lov att bli kuddkrig istället med Brokiga på rad. Textilierna med Stina Wirséns karakteristiska figurer får ett nytt liv i en grafisk svart och vit tappning med färgglada öglor i hörnen. Ljungbergs har tryckt ekobomullen som även finns i metervara. Jag gillar!

Och appropå retuscherade skolfotografier som är i ropet nu. Det kan man verkligen diskutera lämpligheten i, men en annan vändning är kostnaden för den enskilde föräldern. Nu skickar företagen ut en lapp så att man får godkänna att de får sända hem grejer. Bra, säger jag. Men sedan kommer hela kalaset hem. Och det är inte några grejer. Anna älskar såklart magneter, miniklistermärken och annat lull-lull som stoppats i kuvertet. Och några julklappar är säkrade med ung dam på kort. Men sedan skall man betala hela kitet också. Vårt paket kostade nästan sexhundra riksdaler – för ett barn. Och överblivet material från förskolefotograferingar samlas på hög har jag märkt nu när vi flyttpackar. Ett förvisso roligt, men ganska dyrbart "måste" varje år…

11 comments

  1. Härliga kuddar och charmiga kort! Jag håller helt och hållet med om skolfotopaketen, dyrt och fult. Vi har bestämt oss för att bara behålla katalogen och ett ark med småbilder samt kompisalbum.

  2. Håller med det är dyrt med skolfoton. Alltid lika jobbigt att skicka tillbaka några kort…Jättesöta kuddar.Kram Sara

  3. Kul figurer, de gillar jag! Känner lika för fotografering, är det inte gruppfotot man vill åt?! Porträtt blir sorgliga att skicka tillbaka även fast man ej vill ha dem.

  4. Satt med samma dilemma igår. Maken och jag kom helt sonika fram till beslutet att enbart ta klassfotot (eftersom det ändå är 1:a klass), den största bilden och två mellanbilder. Dvs, ett kort till oss och ett till morföräldrarna och ett till farföräldrarna.Innan vi kom fram till detta beslut kändes det “snålt” men efter så kändes det befriande.Tidigare år har vi köpt allt och resterande kort ligger och samlas på hög år från år till ingen nytta. Ett dyrt resursslöseri.

  5. Jag tycker vi startar ett uppror mot skolfotograferingen! Jag har tre barn, bara att räkna på hur mycket vi lagt ut på kort som sedan mestadels ligger i en låda. Ibland är ju dessutom korten av så enormt dålig kvalité. Missar man den pyttelilla rutan att man INTE vill ha rampaketet så blir det dyrare att skicka tillbaka paketet……Vi har bestämt att bara ta katalogen. I dagens skola är det tyvärr bra att ha för identifiering om nå´t hänt.Jag har alltid undrat om skolan får procent……..

  6. Ang skolfoto håller jag med er alla! Blir så irriterad varje höst, samtidigt som min dotter blir så glad när paketet anländer. Men det är ju så mycket, och så dyrt. Jag skulle vilja ha ett lite större foto, ett lite mindre foto (jag samlar alla på rad på kylskåpet. tycker det är roligt att se hur hon utvecklats genom åren) och så skolkatalogen – där finns ju alla klasskamrater med alla andra klasser. Resten skulle jag kunna strunta i. HAr en hel hög med gamla kort liggande, som jag helt enkelt inte kan med att bara slänga bort. Resursslöseri på många sätt.Nu har jag bara ett barn och svär över att det är så dyrt varje år. KAn bara tänka mig hur det är för er som har flera barn, 3-4 barn som fotograferas i skola/dagis varje höst blir flera tusenlappar att betala. Nej, jag håller med den som tycker att vi föräldrar skall göra uppror mot skolfotograferingen i dagens form!!!!!

  7. Först smälter jag när jag ser illustrationerna på kort och kuddar! wow!Sedan sitter jag här och gapar när jag läser om retuscheringen! Vaddå, vad är det här???

  8. Alla: Det verkar som vi är fler! Nästa år skall jag öppna paketet och plocka lite innan Anna får syn på grejerna. Och jag fasar för att Henrik får ett likadant paket från förskolan.Hoppas att de inte har kompisalbum där… När vi kom till skolan i morse höll alla barnen på att byta bilder. Det blir lite av en ond cirkel när man känner att man inte kan förvägra barnen vissa grejer för att “alla andra” får. Skumt att fotograferingsfirmorna får sälja in grejer via skolan och dagis på det här sättet!

  9. Gissa hur många kuvert med skolfoton jag hittade fram i den stora utrensningsperioden jag hade för ungefär ett halvår sedan?. Jag har 7 barn i varierande åldrar :)Jag kan vara glad iallafall, att det bara är 2 årsomgångar mina barns skolor anlitat skolfotoföretag med “pynt” som specialitet. Vi har troligen lagt ut i runda slängar 20-25000:- bara på dagis och skolfoton….och vi är inte klara ännu.Jag fick mig en funderare,och nu när höstens fotoskörd är hemkommen, har jag lyckats dra ner avsevärt. Glad att just iår har skolorna valt “rätt” skolfotografer utan krimskrams i kuverten. Då är det lättare att hålla kostnaderna nere./Lena

Leave a Reply

Your email address will not be published.