I fönstren

Tack snälla Ni för alla hälsningar och lyckönskningar! Varenda kommentar är så rolig att läsa. Det är riktigt skojigt att dela vår husresa med alla er. Tack!

Är det inte det ena, så är det definitivt det andra. Nu gäller det att ganska raskt gå vidare mot en del saker som är bra att ha på plats i huset ganska snart. På fredag skall vi träffa vår trädgårdsanläggare som skall hjälpa oss med sten och gräs. Redan nu är det dags att fixa en gång från garage med lite sten att trampa på. Det är ack så lerigt runt vårt hus. Sådan där riktig kladdig lera som man sjunker ned i. Gummistövlar anbefalles således vid yttre husbesiktning.

Sedan är det solskydd. Jag scrollade efter inspiration, men inte fanns det så himla mycket där inte. Visst är det härligt med ljuset i de många fönstren och allt fler verkar välja bort de gamla hederliga persiennerna. Vi har vanliga fönster i vårt hus och inte stora öppningar där lamellgardiner är ett alternativ. I början kommer vi att köra med hissgardiner i linne från Åhléns i många fönster. Vi har en del sådana nu och jag gillar dem. Men jag känner även ett stort behov av annat skydd mot såväl sol som insyn. Vi skall åka och titta lite på utbudet på fredag.

Ni med persiennerfarenhet – dela gärna med er! Det verkar vara en synnerligen kostsam investering, så alla råd mottages tacksamt.  Jag noterar snygga lösningar med stegband och linreglage men är än så länge lyckligt omedveten om vad kalaset kostar. Vi har många fönster… Så material? Konstruktion att hissa upp och ned? Kvalité? Leverantörer? Eller andra alternativ än persienner? Alla tankar är varmt välkomna!

Det undersköna vita hemmet ståtar faktiskt med någon typ av persienner eller jalusier. Reportage från Sköna Hem – fotograf Lois Lemaire. Helena visade en fin almanacka från samma hem i går.

10 comments

  1. Huset blir jättefint. Vi har ju lameller i nästan alla fönster på bottenvåningen och där uppe har vi rullgardiner från Ikea. Kanske inte det snyggaste alternativet, men när vi flyttade in i maj var det ljust och solgass. Så det var tvunget att komma upp snabbt. Vi har däremot fortfarande inget i takfönsterna i allrummet. Det känns som att det kommer dröja ett bra tag tills vi löser det lilla problemet.

  2. Perfekt att du är ett steg före mig hela tiden. Solskydd är på min att-kolla-upp-lista. Tur i alla fall att vi flyttar under den mörka perioden. Det känns som om det är gott om tid tills solskydden kommer att behövas!//Charlotta.

  3. Tack för din fina kommentar hos mig, jag blev mycket gladare med en gång! Vad gäller gardiner så är jag en varm anhängare av rullgardiner. Jag gillar det enkla och med era vackra fönster så tycker jag det vore synd att dölja dem. Har ni funderat något på markiser, de skyddar kanske inte så bra mot insyn men är oslagbara när det gäller att ta bort sol och värme. Tips mot insyn är stora murgrönor på ring i kruka (förstår du hur jag menar). Annars tycker jag det låter fint med de hissgardinerna ni har. Ja, det är mycket att tänka på!

  4. Christina: Ja, det är ju så himla mycket som skall fixas på en gång. Helt galet med ett nytt hus där det inte finns något innan! Och allt kostar mucho pengar. Rullgardiner fungerar förstås alltid. Jag klurar vidare!Charlotta: Japp – det är alltid bra med någon i frontlinjen 🙂 Jag har scannat husbyggarbloggar efter persienntips, men inte sett så mycket. Det är ju oftast större fönster och då monterar man inte persienner. Jag återkommer i frågan!Gårdsromantik: Japp – vi har haft Åhléns hissgardiner i många år här. Jag gillar dem mycket! Prisvärda och snygga!Anna: Så bra 🙂 Visst finns det för- och nackdelar med olika typer av solskydd. Markiser har vi tänkt på till vissa fönsteröppningar. På nedre våningen har vi tre pardörrar ut till trädgården, så det tål att kluras lite extra kring hur det skall lösas. Haha! Jag ser också stora murgrönor framför mig på flera ställen i huset! Hissgardinerna funkar i vissa lägen, men i vissa rum vill jag ha mer skydd. Vi har t ex klarglas i badrum, så där måste vi fixa något omedelbart.

  5. Mitt råd är att söka upp ett företag som kan det där med solskydd. Jobbar själv på ett sånt ställe och de har allt från markiser, persienner, jalusier m.m i olika material och färg. Vill du ha goda råd tror jag det är rätt instans att vända sig till. Om du har några frågor eller funderingar kan du maila mig så kan jag kolla upp det med våra säljare.

  6. Hej!Hoppas det går bra med trädgårdsanläggaren! Allt ser så FINT ut!Från en läsares synvinkel så ser allt ut att gå med stormsteg!Kram Tulipa

  7. Det är verkligen kul att följa huset och det går så fort! Jag vet att det finns ett ställe nära där jag bodde förr där de håller på med persienner… Tvärgata till Vasavägen, man svänger in mellan Vasakiosken och reklambyrån, ungefär mittemot Magnussons bilskola. Bra beskrivning va?! Lycka till vilket som!

  8. Hej Weronica!Jag kan tipsa om Persiennkompaniet på Kungsholmen (Ett kvarter från ROOM), Gjutargatan 12.Bra utställning och inspiration.Gå dit vet ja!Emmaps. din sida är finfin och en riktig inspirationskälla.

  9. Hej!Ett tips är plissé-gardiner från Persiennkompaniet. De är jättefina och finns i många olika tyger. Vi har stora soliga fönster med konstiga vinklar och det löste sig perfekt med plissé-gardiner. Jättebra service och snabb leverans.Hälsn Madeleine

Leave a Reply

Your email address will not be published.