Tyranno

Henrik och jag har fått chansen att provläsa den nyutkomna boken Tyranno med text av Kristina Murray Brodin och bild av Bettina Johansson. Boken är utgiven av Vombat förlag . Förlaget benämner sin grund som queerfeministisk och vill visa upp att verkligheten är mångfaciterad. Man tar sin utgångspunkt i att avdramatisera det som avviker från den rådande normen. Människorna i böckerna skall framförallt träda fram som individer och inte fokusera på det normbrytande.

Det är för- och nackdelar med att utgå från ett slags manifest när det handlar om litteratur. Som vuxen får man en förförståelse för böckerna och läser med vissa glasögon. Samtidigt är det viktigt att problematisera den norm som ofta råder när det gäller barn- och ungdomslitteratur.

tyranno1-copy.jpg

Mina eventuella farhågor kommer snart på skam när vi öppnar bokpärmarna. Vi dras snabbt in i Sarahs dag med Tyranno. Sarah är den enda som kan se Tyranno. Hon projicerar händelser och känslor på dinosaurien när det handlar om ett omkullvält glas eller en sur flicka. För en stor Tyrannosaurus Rex kan ställa till en hel del bekymmer en vanlig dag. Som vuxen noterar man att Sarah bor med sin pappa, att en dagisfröken är man, att det sitter en rullstolsburen pojke i samlingen på dagis och att Sarah är en tjej som både slåss och bråkar. Men detta är en historia som lever på egen kraft och där karaktärerna inte bara blir till normbrytare. Det är helt enkelt detta persongalleri i denna bok, svårare än så blir det inte. Och det är ett gott betyg till en bok med stora ambitioner.

tyranno2-copy.jpg

Historien fungerar väldigt väl för stora som små. Bettina Johanssons fina illustrationer sprider ut sig över hela sidorna till en bildväv. Jag tycker mycket om boken och så gör även Henrik. Vi har redan läst om boken ett antal gånger och det lär bli fler framöver. Vi ger Tyranno våra varmaste rekommendationer!

Fotografier: Weronica

9 comments

  1. Tack för tipset! Jag är ständigt på jakt efter bra dinosaurieböcker. Sara Sheppards fantastiska Massor av dinosaurier är sönderläst vid det här laget.

  2. HejTack för ännu ett boktips till dinos-älskande barn. Ditt förra tips Massor av dinosaurier läser vi dagligen upp och ner fram och tillbaka:) 4 och 5,5-åringen gillar den skarpt. Pysselböckerna kommer hamna i “adventsstrutarna” som ett bra “vänta-på-julen-tidsfördriv”. Den här ska köpas hem troligtvis som en julklapp till den “störste”.Tack och hoppas att energin och orken snart är tillbaka till 100%.

  3. Stort tack för tipset! Jag älskar att läsa böcker som har en extra knorr, som tur är tycker mina flickor också om dessa. Senast i går läste vi Kenta och barbisarna – igen, igen och igen!

  4. Åååå, vad härligt att det pratas lite om “Tyranno” boken. Det är ju jag som illustrerat den och det var ett roligt uppdrag. Klämde såklart in en liten rullstolsburen kille eftersom min lille son ibland måste använda det! Han blir glad att se att “han” är med i boken…Vi har nog läst den 25 gånger och på dagis har min lille kille läst den för de andra eftersom han lärt sig den utantill!Kika gärna in i min blogg, som handlar om mitt jobb och min hobby att illustrera, måla, rita och vara kreativ!

  5. Alla: Läs den! Det är en riktig höjdarbok!Bettina: Vad kul att höra från dig! Jag tycker verkligen om dina fina illustrationer som ger boken det där lilla extra lyftet. Klart att din kille är stolt över mammas bok! Jag tycker som sagt att bilderna kändes så naturliga i sammanhanget och att allt flöt in i den bildväv som du skapat i boken. Bra gjort!

Leave a Reply

Your email address will not be published.