1 december

kalendertomtar-copy.jpg

I dag var det premiär för det här strävsamma paret. Vi väntar fortfarande med att göra det där första symboliska hålet i väggen. Jag kan tänka mig att det släpper rejält bara man börjar. Barnens kalendertomtar sitter därför fastsnurrade runt ett hörn på övre trappräcke. Jag minns mycket väl när jag köpte tomtarna när barnen var pyttisar. Jag var mer än ivrig att inrätta våra egna jultraditioner. Tjugotre gånger två är dock fyrtiosex paket, så betänk innan Ni drar igång med något liknande :). Jag stoppar i och för sig allt möjligt i paketen såsom kalsonger som ändå skulle fyllts på i lådan. Jag gör paketen dagen innan och fyller på efterhand. För här har vi småtomtar som går in i huset under natten och lägger paket. Henrik tror fortfarande stenhårt på hela konceptet med tomtar, men Anna har genomskådat det hela. Hon gör allt i sin makt för att bevisa för lillebror att det hela är en stor bluff, men mitt mantra om att man faktiskt får tro vad man vill har hjälpt hittills. För såklart att han skall få ha kvar sin tro på tomten.

Fotografi: Weronica. Kalendertomtarna kommer från Maileg. Ni missar väl inte vår julkalender för mammor som drar igång i dag! In och tävla!

10 comments

  1. Det är en underbar tradition som får mig att minnas min barndoms jular! Jag hade en handbroderad kalender och varje morgon fanns däri en ny liten klapp. Aldrig något märkvärdigt, men alltid inslaget i julpapper. Åh vad jag försökte hålla mig vaken så länge jag bara kunde för att få en skymt av nissarna, men somnade alltid.Så fick jag barn och hängde stolt upp den skamfilade röda kalendern på bästa plats … och gjorde samma överslagsräkning som du! Nu kommer nissarna varje adventsnatt och lämnar sina paket istället. Gott så!

  2. Beundrar dig som hinner med alla dessa små paket. För mig känns 48 små paket lätt att prioritera bort i år trots barnens protester.Jag förstår precis det där med göra-hål-i-väggen-ångest. Precis som säger får man ta sig över tröskeln för att sedan gå loss med borrmaskinen. Men visst känns det hemsk att våldföra sig på de sprillans nya tapeterna. För att inte tala om badrumskakel. Hemskt!!!!Nu skall jag kolla in vad en mammakalender är för något…Kram //Charlotta.

  3. Jag såg i tidningen här på Island en som hade gjort en upplevelsekalender till sin dotter. Det var små lappar med band knutna runt varje dag i kalendern och upplevelserna kunde vara typ: gå till lekparken, åka till stan och kolla in julskyltningen, hälsa på mormor, baka pepparkakor, dricka varm choklad på fiket. Jättesmart om nu man inte orkar köpa en massa smågrejer. Hon öppnade kalendern på morgonen och fick något att se fram emot varje dag efter dagis 😉

  4. Therese: Jag var en riktig kalenderälskare som liten. Jag tillverkade min egen av tändsticksaskar på en pysselgrupp och sedan köpte jag lösgodis och la en i varje fram till jul. Det var en långsam njutning på något vis 🙂 Hotet var lillebröder som var klåfingriga dock! Adventspaket är smart!Fröet: Kul att Du gillar! Det vankas många fina vinster framöver!Charlotta: Du har ju en del annat att tänka på nu också! Ibland kör jag gemensamma paket också och några småpengar till never-ending-spara till Game Boy. Våra snickare borrade i vårt hårda badrumskakel och det är jag mycket tacksam över! Annars är det nog min kära pappa som får bistå med borrmaskin här. Och snart har vi nog alla repat mod 🙂 KramSmamman: En riktigt bra idé! Risken är att man hamnar i att bara köpa billiga struntsaker och det känns inget skoj alls. Vi brukar fördela julklapparna genom tomtarna i december, så att det inte blir massor på julafton. Upplevelser är väldigt underskattade som presenter. Smart och en bra idé som sagt!

  5. Får jag fråga varför det är så dåligt med uppdatering hos dig och Helena nu för tiden? Jobbar inte ni med att blogga? Eller har ni andra jobb också?MvhStina

  6. Här får de tre barnen turas om med paketen! På lördagar får de något ätbart allihop. Det kan finnas pyssel också i paketen, ex silkespapper när man ska göra smällkarameller. Jag brukar köpa större set, lego eller annat (i år dockhusmöbler), som jag delar upp.

  7. Malin: Så kan man göra också ja. Jag får väl skylla mig själv som har introducerat varsin tomtekalender 🙂 Lördagar brukar vara ätbart här också – pyssel var en bra idé. Och jag gör likadant med att dela upp grejer. Det skall ju vara roligt i grund och botten och inte ett trist tvång.S: Jag får väl svara för egen del. Det har varit flytt, sjukdomar och annat. Jag försöker att hålla bloggen uppdaterad för det mesta, men ibland träder livet mellan. Nu är det mycket jobb bakom kulisserna också med kalender och sajt. Hoppas att vi kommer igång snart igen då 😉

  8. Men visst är det värt “besväret” att slå in 48 små paket, när man ser sina barn glada när de öppnas. Vi har inte heller skruvat upp kalendrarna, utan de står lutade mot väggen. //Christina

Leave a Reply

Your email address will not be published.