I TV-fåtöljen

Jag måste säga att jag har legat av mig lite när det gäller det traditionella tecknade som sänds på julafton klockan tre. Förr om åren var det hur viktigt som helst, men nu är det mest maken som är nitisk och hyssjar. TV på julen för mig är framförallt drama på kvällen. Det är att sjunka djupt ned i en fåtölj i mystightsen och intaga te med praliner. Det är inte alltid SVT:s storslagna produktioner lever upp till sin budget, men såklart att man måste ge Selma med Helena Bergström en chans. SVT repriserar även Lagerlöfs Kejsaren av Portugallien i regi av Lars Molin och den är riktigt bra. Julens traditionella BBC-drama är Cranfords om förändringar i järnvägens spår i en brittisk småstad på 1840-talet. BBC misslyckas sällan och lite kostymer i kombination med mellandagar brukar alltid vara trevligt.

Jag laddar även med några boxar. Nyinspelningen av Forsythesagan är en av mina favoriter som tål att ses om igen. Klassikern Middlemarch av George Elliot har precis kommit ut på DVD i en klassikerserie från BBC och den hamnar i min egna julstrumpa. I veckan kom även Den goda viljan av Ingemar Bergman ut i DVD-utgåva. Den skulle jag gärna se en gång till. Jag hyser gott hopp för fåtöljen sena mellandagskvällar!

7 comments

  1. Kan bara hålla med dig i valet av drama, tycker också om de dramaserier/filmer som brukar visas vid jul, för mig är det ett måste att titta på Stolthet och Fördom, men i år har jag även lagt en beställning på just Middlemarch till tomten.Må väl

  2. Mums! Jag älskar nästan allt BBC gör. Historiskt drama stämmer väl överens med vad jag kallar god underhållning.I år hamnar ett urval från BBC i min pappas julstrumpa, han är lika förtjust i dem som mig. Satsar på Middlenarch, Stolthet och fördom (för de stackars nervernas skull) och en nykomling tänkte jag? Har du nått tips?

  3. Tack för bra tips, jag ska absolut se både Selma o Cranford, Judi Dench är ju bara för bra!Jag är ju en sucker för kostymdrama :)/M

  4. Nettan: Stolthet och fördom fungerar i alla väder. Jag såg nyligen om den, så i jul får jag satsa på något annat. Middlemarch blir en riktig höjdare att se om. Det är mycket för de där 99 kronorna som den kostar i kombo med en annan film hos CD-on. Jag köpte Försoning också som jag inte har på DVD. Må väl Du med i juletider!Jessica: Ja, BBC kan sina saker de! Det har ju kommit lite nya BBC-klassiker på DVD nu. Du kanske kan hitta något mera där. Trevligt att dela passionen med sin far :)!Minks: Det är bara att hålla med. Judi Dench är en fantastisk skådespelerska. Kostymdrama – oh yes 😉

  5. Det låter som om det blir lite tv även för min del, självklart vill jag se Selma med Helena Bergström. Jag älskar oxå kostymdrama, gärna engelska 🙂

  6. Hejsan!Tack för tv tipsen, det vore hur härligt som helst att kunna krypa upp i soffan under en filt med en kopp te, lite choklad och en härlig kostymfilm. Just nu vet jag faktiskt inte vart soffan kommer att stå i jul, troligtvis i vårt radhus. När jag var liten typ sju/åtta år så älskade jag Ivanhoe (gör fortfarande faktiskt) och då sändes den på min födelsedag tom, vilken lycka :-)Trevlig helg i ditt nya fina hus!Ulrika

  7. Oj, oj, oj nu är det många filmer på G – underbart för filmfantast som jag. Jag älskade Kejsarn av Portugallien som Tv-serie, jag har även läst boken många gånger. Nu ser jag så klart med spänning fram emot serien om Selma Lagerlöf! Äntligen en SvT-stsning på en kvinna istället för en i raden av alla män (Strindberg, Linné och Gustaf III o.s.v.).

Leave a Reply

Your email address will not be published.