Trädgårdsliv

tradgardtack.jpg

Med en aning motstånd skall erkännas – jag känner mig inte riktigt redo ännu – skriver jag det första inlägget i kategorin Trädgårdsliv. Anders har ringt och bokat möte ett möte på fredag med en trädgårdsarkitekt. Det första mötet är en kostnadsfri sondering av terrängen. Om tycke uppstår, kan arkitekten ta fram ett förslag på en tänkbar trädgårdsdesign med tickande timtaxa. Så långt allt väl. Jag har sagt hela tiden att det vore bra att anlita någon som kan komma med ett grundläggande förslag hur vi skall få ordning på leran. Vi är trädgårdsnoviser båda två och utifrån de förutsättningarna vill jag ha någon slags plan för hur det hela kan arta sig. Jag tror att det kan vara väl investerade pengar. Men nu?! Jag inser att det är bra att börja tidigt och att alla blir uppbokade senare, när man börjar tänka trädgård. Jag har bara lite svårt för att se bortom den oändliga leran och vattenpölarna just nu. Jag är fortfarande kvar i den där “inne-i-huset” känslan och har svårt att tänka uteliv. Men det lär jag får börja göra. Och jag kanske blir jätteinspirerad på fredag. Jag har alltid tänkt på mig själv som en trädgårdsmänniska i vardande. Vi får väl se. Fortsättning lär följa :).

Anakreon av Josef Frank. Jag siktade ett tygstycke på Tradera som jag tänkte buda hem till ett fyndpris för att göra en klipptavla av. Men det är bara att lära sig en gång för alla. Frank fyndar man inte på Tradera, utan möjligen i en lantisloppis en dag när man har osannolik tur.

10 comments

 1. Hej där, förstår hur du känner men samtidigt så har ni förhoppningsvis en plan när våren börjar nalka och är då mer förberädda och kan få grunden gjort ganska snabbt så slipper du sitta i lekvällingen och fika på sommaren.. för det är helt ärligt inte så värst kul.Det ska bli spännande att se hur ni kommer planera trädgården. Jag längtar tills våren då man får börja fixa igen.KramNina

 2. Nina: Jo, jag inser ju att man måste vara ute i god tid. För även om det känns tidigt nu, så vill jag ha klart det mesta när utelivet väl börjar sedan. Så det är nog ändå dags att dra igång tankarna. Det blir nog trädgårdsfaser framöver istället för tapetfrossa och liknande 😉 Jag måste bara kicka igång mig själv! Kram

 3. Vi har gjort samma, anlitat en trädgårdsarkitekt. Dock har hon ett fast pris på en master plan, då träffar vi henne tre gånger och pratar igenom vad det är vi vill ha. Jag är lite allergisk mot timtaxa, det blir lätt hur dyrt som helst…

 4. Ja det kan ju kännas avlägset men snart är vi där….åh vad spännande att få hjälp med planeringen. Själv är jag en glad amatör som påtar ner lite här och där!!

 5. Eastcoastmom: Här talades det om ca åtta timmar för ett större förslag plus några timmar till om det blir tal om mer specifika växtförslag. Det gäller väl att sätta några ramar från början för vad man tänker sig. Han verkade ha ett standardmått för hur många timmar olika förslag normalt tog. Att släppa någon lös och sedan betala massor av timmar lockar inte här heller kan jag säga :). Jag hoppas att det hela klarnar när vi har träffats.

  Linruz: Amatör är väl bara förnamnet här också, eftersom vi kommer från stadsasfalten 🙂 Så nog behöver vi lite hjälp! Grejen är ju att det inte finns ett endaste dugg på tomten förutom hus och garage plus leran då. Jag vill gärna få hjälp med lite riktlinjer utifrån våra önskemål. Allt görs nog inte direkt, men att ha en plan känns bra.

 6. Vi tänkte att det här fixar vi själva, inga problem. Lite gräs här någon buske där och så lite mera gräs här. Men ack så fel vi tog oss och fy vad jobbigt det är med gräs. Så ni gör absolut rätt!Inte för mycket gräsmatta är mitt råd, stora rabatter med mycket stora gräs, mindre träd och marktäckare och stora och små stenar blandat. Det växer inte ogräs på vackra stenar, det älskar jag.Lycka till!Kram Elin

 7. Jag rekommenderar er absolut att anlita hjälp gällande trädgården! Speciellt eftersom ni verkar vara asfaltsråttor båda två ;-). Man sparar in allt man lägger ut, tro inget annat. Alla felköp, alla våndor, alla växter som hamnar på fel plats och på fel ställe i fel läge och med fel förutsättningar. Man jobbar och sliter och det blir bara fel…det är inte kul alls. Bara ledsamt. Och dyrt. Dessutom är en fin trädgård men uttänkta ramar och en genomtänkt bas något som förhöjer husets värde vilket inte många inser när de skall sälja. Själv köpte jag mitt skrutthus BARA med tanke på den fantastiska trädgården. Den är numera min själ, mitt livsrum och ger hela familjen fantastiska stunder och minnen att vårda.Lycka till med det gröna arbetet! Snart är det vår!

 8. Ser fram emot lite trädgårdsinspiration! Vi är lite i samma fas, fast ändå inte. Gräsmatta och altan fixade vi förra sommaren. Så den lervällingen har vi nu sluppit vilket är otroligt skönt! Vi gillar gräsmatta, men det är ju också mycket för barnens skull så dom kan härja fritt.Men sen då. Det återstår ju så mycket. Och inte bara trädgård, det är ju även entre som ska fixas och övergång till det framtida garaget. Och gärna lite belysning också – vi har en sida med en bergvägg som skulle se fin ut med lite ljus.Jag tror det är värt det med en trädgårdsarkitekt. Vi har inte kommit till skott, men ska nog ta en ny funderare på det.

 9. NU är vi inne på mitt favoritområde! Hur stor är er tomt? I vilket väderstreck ligger de större ytorna där ni tänker ha uteplats och så där? Har ni grannar på alla sidor?Ett bra sätt tror jag är att utgå från sittplatserna och ni vill förmodligen ha minst tre i olika storlek och i olika väderstreck. 1: Österläge för morgonfikat på semestern MÅSTE man ha, ni kommer att bli rent kriminellt missnöjda annars. Den här platsen måste kanske inte rymma så mycket mer än ett par stolar eller en bänk men den måste kännas så skyddad att man kan strosa ut och sitta där i morgonrock.2: Söderläge: I februari mars när solen börjar värma så är det så härligt att kunna lapa de första strålarna mot en södervägg. Samma sak mot hösten när ljuset avtar, då är en södervänd plats toppen. Mitt på sommaren smäller man däremot av i det läget om man inte har skydd av tak, pergola eller träd. Parasoll kan vara förlåtet i början tills man har fått upp något grönt tak men parasollskugga suger. Den är för liten, går inte att få på rätt plats, och parasoll och markis håller kvar värmen så att det blir som en bakugn under.3: Västerläge: Det är här det händer! 90% av alla gånger ni har släkt och vänner hemma på grillkvällar så är det i väster ni kommer att sitta för att få så mycket av kvällssolen som möjligt. STORA uteplatsen här alltså!4: Norrläge har jag känt behov av uteplats i extremt sällan. Det ska ha varit något ovanligt varm sommar i så fall. Har man inga träd så kanske… men inte skulle jag lägga krut där inte. Däremot sådant trist som soptunna, parkering och annat kan få hålla till där.Eftersom du gillar färg och form så tror jag att du kommer att tycka att det är kul med trädgård ganska snart. Då vill man även prova och tänka själv. Du har ju inte haft någon designer som har bestämt möbler och tapter inne. Tänk likadant om trädgårdsarktitekten. Ta honom till hjälp för att få ordning på trista men nödvändiga ställen som gångar och parkeringsplats. Gångstråk och sittplatser kan han säkert också ge förslag på. Dessutom kan han säkert ge förslag på hur häckar eller annat kan fungera rumsbildande på ett tilltalande sätt.Men annat är kul att göra själv, som att tänka ut planteringar och vilken växt man vill ha. Man behöver inte vara Einstein i kombination med Bosse Rappne för att inse att det är bra att rama in med en häck som passar ens jordmån om man har mycket insyn samt att ett antal träd som kan ge skugga och inte blir alltför höga är bra. Och: det går att flytta de flesta växter ett par år efter att man planterat dem! Man kan ge bort misslyckade köp och dela lyckade i fler plantor. Man behöver inte ha mer respekt för trädgårdarbete än för inredning!En riktigt bra bok är “Trädgårdsdesign” av makarna Rosenholm. Där finns det många handfasta råd och vackra bilder på svenska trädgårdar skapade av legendarer som Ulla Molin. Den enda mer handboksaktiga trädgårdsbok man behöver är “Din trädgård” av Karin Berglund. Där finns ALLT! Ha så kul med trädgården och sorry för det rekordlånga inlägget!

 10. Stort tack för synpunkter och tankar! Jag uppskattar det mycket. Jag ser fram emot att utveckla kategorin trädgårdsliv när den tiden kommer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.