Vackra ting: Vårnyheter från Orrefors

orreforsvar2009-copy.jpg

Glasbruken är i kris, men jag har då gjort mitt bästa för att bidraga till deras fortlevnad. När vi flyttade och tömde de stora skåpen i serveringsgången blev det uppenbart hur mitt intresse tagit sig uttryck genom åren. Och jag grämer mig fortfarande lite över en vas som helt plötsligt bara sprack en dag. Förmodligen hade den fått en pyttig icke synbar spricka av en mjuk boll en dag och sedan kras. Men tingen skall användas och inte bara stå inne i skåp där ingen ser dem.

Vi stavar Tjugondag Knut i dag. Granen står fortfarande kvar på nåder och jag har inte köpt några tulpaner ännu. Tulpanens dag (det finns numera dagar för det mesta) närmar sig dock, så man kanske skulle bringa lite vårfägring in i huset när granen åker ut i helgen. Orrefors presenterar vackra vårnyheter i dagarna. Ingegerd Råman är en av mina favoriter. Hon gör det enkla så självklart vackert i sina ting. Till våren kommer Chess. Lena Bergströms vas Squeeze står i mina skåp i några andra varianter. Nu kommer en rubinröd nyans på vasen. Dagens vackra ting.

Pressbilder från Orrefors. Fotograf  Jonas Lindström.

12 comments

 1. Ja, visst finns det så otroligt mycket vackert!!och som du säger – saker ska inte stå i skåp. De ska användas! Njutas av. Helst varje dag.Att de sedan går i kras – sorgligt, men sånt händer.Just nu rear vi bla. Squeezvaser på mitt jobb. Utgående färger. För halva priset. Blir så fruktansvärt sugen. Men jag handlar och handlar…..och jag kan ju inte bara köpa kristall och porslin för hela lönen *ler*Men jag är bra sugen, det är jag.Råman är också en av mina absoluta favoriter. Tillsammans med underbara Lena Bergström. Som jag haft förmånen att få träffa nere på glasbruket. Lika underbar i verkligheten. En sån man vill ha som väninna!!Så efter det gillade jag hennes saker ÄNNU mera.

 2. Hej Weronica!Alltid trevligt att läsa din blogg. Jag har några frågor angående internetshopping som jag hoppas att du kan svara på. Jag vet ju att du är en van internetshoppare. Nu i reatider så har jag kollat runt lite på en del inredningssajter. Hittade bland annat en ljusstake som var nedsatt till halva priset och kostade nu 100kr. Kanon tänkte jag och la även ner en annan sak för ca.100kr i varukorgen. Sen när jag skulle betala så slog det mig att frakten var 75kr och då kändes det nästan meningslöst att handla på deras rea. Hade jag dock handlat för 3000kr hade jag fått fraktfritt. Nu till min fråga, hur kommer det sig att en del webbshopar har fri frakt på allt och en del tar så mycket som 75kr oavsett vad det är (hur litet eller stort). En sådan här gång struntar jag i att handla eftersom jag tycker att 75kr är för mycket när man ska handla saker för 200kr.Om du har möjlighet, red ut begreppen :)Kram Malin

 3. Vackra vaser! Jag var också sugen på tulpaner häromdagen men blev lite besviken över färgerna som fanns då så det blev en bukett billiga rosor istället. Men vilken dag som helst slår jag nog till 🙂

 4. Susanne: Jag får försöka att hålla mig borta från liknande realisationer 😉 Jag har mycket i skåpen redan, men det är svårt att hålla fingrarna i styr när det kommer till god design och bra priser. Jag köper nästan alltid när det är extrapriser. Sedan har jag fått en del i present och handlat en del på glasbruken. Det är farligt, farligt att närma sig reabord och utförsäljningar 🙂

  Malin: En mycket intressant fråga. Jag kanske skulle köra ett separat inlägg om det. Jo, jag shoppar mycket på nätet. Fraktpriserna varierar. Man skall tänka på att det kostar en hel del att skicka ett paket. Nu börjar Posten få konkurrens och det är bra. Många skickar med Schenker och DHL istället. En del mindre webbutiker skickar med vanlig postgång och inte med paketspårning, vilket blir billigare för kunden, men möjligen en otryggare transportväg. En del har bakat in fraktpriset i produktpriset (man bör alltid jämföra priser innan man handlar). En del kör kampanjer med fri frakt, vilket är ett mycket gott köpincitament. Man kanske firar något eller vill marknadsföra sin shop genom bra köpvillkor och tar då inkomstbortfallet. Men för det mesta tycker jag att frakten ligger mellan ca 49-79 kronor. Fördelen med webben är ju att man får tillgång till ett stort utbud av saker och att man får det hemskickat. Nackdelen är att man inte kan klämma på grejerna och så frakten då. För det kan ju bli lite snett ibland om det är en fraktsumma för samtliga saker och man bara vill ha något litet. Man får helt enkelt avgöra i stunden om det är värt att klicka. Kanske gå ihop med någon annan? Och reahandla där det är bra priser för att kompensera frakten. Jag snokar runt mycket i webshoppar och slår oftast till när det finns något extra köpincitament såsom extrapriser, rabatter eller fri frakt under en period. Jag tror att många underskattar vikten av det lilla extra som får någon att klicka. En intressant frågeställning som finns anledning att återkomma till som sagt! Kram

  Mrs B: Haha! Jag är lite likadan. Hopplös när det gäller blommor och liknande småinköp. Det måste vara rätt om jag skall köpa. Det är ju inte något bestående med blommor som vissnar, men man är ju ute efter en speciell känsla och då måste det ju kännas rätt 😉

 5. Hej igen!Tack för ditt svar. Ja det skulle vara jätteintressant om du skrev ett inlägg om internetshopping. Personligen skulle jag själv kunna skriva ett eget inlägg om just detta, men jag har ju ingen blogg längre 😉 Jag har själv en del kriterier om vad jag tycker en bra webbshop ska innehålla. Först och främst ska det vara ett bra utbud och bra service. En del butiker har så att man kan se direkt hur många saker dom har inne på lager av en specifik vara (bla. http://www.urbanliving.se/ har så). Det tycker jag är kanon. Sen finns det en hög med butiker där man snabbt får kontakt med ansvariga via mail eller att dom själva mailar saker. Det är service. Sen finns det en hög som man inte alls får kontakt med…och om dom borde man också skriva om ;)En annan sak är ju det här med att butikerna tar betalt för fakturan. Det tycker jag är ytterst irriterande. Dom tar alltså betalt för att de får vänta med pengarna och inget annat. För fakturan ligger ju i paketet som man har beställt så alltså kostar det ju inget att skicka den (porto alltså). Jag handlar oftast med kort, men ibland när jag har hittat saker i butiker där jag inte har handlat förut så brukar jag ta på faktura. Som du ser, så finns det mycket att skriva om och det skulle vara kanon om det fanns någon form av guide angående tex. bra och dåliga webbshopar osv.Kram Malin

 6. Hej!Är också galen i glas. Men håller med dig: saker är till för att användas och det är ju då man har någon riktig glädje av dem. Fast sedan man fick barn kan det vara klurigt ibland. Vi har till exempel “förbrukat” fem vardagsrumslampor under ett år… KramSpeja

 7. Hej. Jag tillhör den kategorin som nästan har sparat på allt genom åren. Men när jag började rensa upp tänkte jag: Herregud! Har jag sparat på sådant här skräp! Saker och ting är ju till för att användas annars kommer de ju inte till sin rätt. Vackra vaser förresten. Jag älskar Orrefors och Ittala design. De har så vackra ting.

 8. Hej!Jag gillar verkligen din smak. Vi gillar inte alls samma saker- jo, det händer väl nångång 😉 men det är alltid intressant att se vad du har “valt ut”. Upptäcker en hel del nytt som annars skulle gå mig förbi. Och då syftar jag inte på de här vaserna utan mer i allmänhet. Tack för en jättebra blogg!

 9. Malin: Bra uppslag! Jag skall fundera på något upplägg i frågan. För nätshoppar gör jag – alldeles för ofta ibland 😉 KramSpeja: Vissa grejer hade jag undanställda när barnen var små och allt är inte riktigt framme. En golvvas av glas känns lite som att bädda för trubbel… Jo tack, böjda lampfötter har vi också gott om 🙂 KramCharlotte: Visst skall grejer användas! Jag försöker peppa min mamma som har växt upp med min mormor som bunkrar grejer i fall att. En garderob full med fingrejer i fall att tror jag är vanlig i den generationen. Nej, använd i största möjliga mån säger jag med :)Sofia: Visst är det kul att man ändå kan inspireras! Jag följer också bloggar där jag egentligen inte alls delar smaken, men det är bra med ögonöppnare och att få ta del av någon annans värld. Jag gillar det. Och kul att du gillar att läsa här! Det gär mig glad!

 10. Hej Weronica,vad heter typsnittet som ni använder i era bildmontage, bla. på Orreforsbilden. Jag gillar det verkligen. Er blogg är inspiration rakt av!

Leave a Reply

Your email address will not be published.