Inspirationstavla

moodboard-copy.jpg

Hallå solen! Hallå energin! Kom tillbaka! Hej då trist hosta och rinnande näsor. Häck väck, vällingsäck!

Jag behöver snart göra slag i saken med den där inspirationstavlan som jag har pratat om i olika sammanhang. Jag skrev bland annat om den i somras, efter att ha sett en så snygg variant i en tidning. Jag tänker mig en större tavla där jag kan fästa allt möjligt som inspirerar a la klassisk mood board. Tygbitar, tryck, reklambilder, fotografier, vykort – allt som ligger på skrivbordet nu.  I första läget behöver jag en plats för att sätta upp lite feelgoodtryck som kommit min väg den sista tiden. Jag tänker mig en enkel montering med en klassisk klämma.

Är det någon som har förslag på material och utförande på tavla? Jag tänker mig en flexibel tygklädd anordning där man kan fästa inte alltför tunga saker. Eller finns det andra bra idéer? Är det någon som har tips på bra clips som helst inte skadar trycken? Tack!

14 comments

 1. Hej. Jag har nåt liknande för alla idéer som kommer flygande för husrenoverarprojektet. Jag körde först med pärmar, men det blev ett evigt bläddrande och inget helhetsintryck. Jag har en gammalhederlig anslagstavla (svartmålad) med svartmålade träklädnypor som jag limmat fast. Funkar!Lena

 2. Jag såg en gång en variant på “anslagstavla” som jag blev sugen på att tillverka själv men har inte kommit till skott. Dock inga klämmor. Någon hade helt enkelt gjort en tygklädd tavla och på den fäst “snören” i ett rutmönster som man kunde sticka in olika saker bakom. Jag tänker mig att snörena helst ska vara töjbara. Typ gummisnodd. Vid varje “kryss” en liten nit som man snurrar snoddarna runt så att det inte blir för slappt. På det här sättet så behöver man i alla fall inte sticka hål i “själva objekten”….

 3. Lena: Vår gamla anslagstavla står på dotterns rum nu. Det är en vanlig tygklädd IKEA-tavla med en betsad ram. Jag gillar den fortfarande, men den är lite för liten. Svartmålad anslagstavla med klädnypor säger du? Det låter mycket snyggt!

  Helena: Det låter mycket vackert! Kanske kan funka till en lite mindre variant? Jag tänker mig en större tavla och kanske några små. Stort tack för tips!

 4. Jag har en kombinerad tavla, dels med piggar (nubb/spik) som jag hänger vanliga impega-clips på (de har inte skadat nåt hittils), dels är tavlan målad med ett lager magnetfärg och däröver skoltavelfärg, så att jag kan hänga saker, sätta upp saker med magneter, och kladda runt med kritor. (Jag kan aldrig bestämma mig, så jag gillar flexibla lösningar…)

 5. Weronica– Någon typ av MDF, skulle jag tro. Den är väldigt slät på ytan dock. MDFn är ganska tunn (kanske 5-7 mmm) (Tavlan blev så tung annars), så jag har satt reglar i kanterna för att få lite “djup” på den.

 6. Härligt att läsa om dina projekt! I bland räcker det så bra att ta del av vad andra tar sig för – det är faktiskt rent utav vilsamt att inse att min kraft knappt räcker till att hålla tvätthögen stången och försöka undvika att hemmet förvandlas till ett presumtivt “Rent hus”-onjeklt ;).Skall bli jättekul att se vad du beslitar dig för att göra, och hur!

 7. Jag håller själv på att tillverka en “anslagstavla” av en bit plyfaskiva (tror jag det heter) som är 0,5×0,5 m tjockleken är ca 1 cm klädd med linnetyg och sen har jag satt tunt svart resårsnöre i ett rutmönster som jag fäster med häftpistolen på baksidan. Hoppas själv att detta skall fungera till alla lappar, fina fotografier odyl som ligger å dräller. Kul att se vad du hittar på.

 8. Jag åkte till en byggvaruhandel och köpte nåt som de kallade “mjuk board”, väldigt billig och dessutom hjälpte de mig såga den i de mått jag ville 🙂 Sen är det bara att klä in i tyg!

 9. I min efterlängtade ateljé har jag nu både en mood-board som jag klätt med ett härligt tyg från Frösö Handtryck samt en sorts “mood-gummilina” med klämmor. På dessa hänger jag upp allt från tygbitar, tidningsutklipp, fina ark, fotografier, vykort, färgprover, torkade blommor, reseminnen – ja, allt möjligt som jag mår bra av och som ger mig inspiration. Det är underbart med mood-boards!!! Lycka till med din!!!! //Kram Märit

 10. Nu är du inte så “pysslig”, men vill man snickra en aning så kan jag dela med mig av min plan för anslagstavla:Den är i tre delar, sammanfogad med vanlig golvlist på fram- och baksida. bara att skruva ihop. 1) rutigt sk hönsnät, den hårda fyrkantiga modellen (på den hänger man s-krokar som man böjer själv av ståltråd, funkar för saker med hål i eller små tavleramar. Man kan också ha miniklädnypor för enklare foton och ideér)2) Spegel med gummitråd kors och tvärs framförallt längs kanterna3) mjuk mdf med vadd tyg fasthäftat.Om man gör en stor sammanhängande ram så måste man lägga en tunn list längs nätdelen för att inte ramen ska vrida sig. Kanske även längs spegeln om boarden är tjock.Jag har gjort alla sorterna under åren. Har en jättestor nätram för alla små fotoramar, bra sätt att hålla samman dem på och lätt att flytta om och byta ut (har en dröm att göra som i amerika och ha julfoton…)

Leave a Reply

Your email address will not be published.