Match

sovrumkudde-copy.jpg

Jag känner mig som en trött grå mus för tillfället, så det är kanske därför jag fullständigt frossar i färg och mönster hemma. En terapi så god som någon – tillsammans med en och annan chokladbit. Jag tittade på lite gamla byggbilder i arkivet förut och fastnade för några kommentarer kring hur man skulle kunna matcha den karakteristiska tapeten som vi har i sovrummet. Blir det neutraler till den? Nej, så har det inte blivit. I mitt universum matchar mixen istället. Vackra ting som man tycker om blir, enligt master Frank, alltid till en harmoni.  Jag har skrivit om kloka tankar om mix förut . I senaste Allt i Hemmet finns en liten blänkare med Lisa Bengtsson som gjort den lila Mademoisellen som ligger på vår säng. Inte helt oväntat menar även hon att man inte skall vara rädd för att blanda, utan snarare tänka på mönster som ett lapptäcke som går in i varandra. Inspirerande! För all del även en utmaning för tanken och att få till det i praktiken. Hur som helst – detta hörn i hemmet gör mig riktigt glad just nu!

16 comments

 1. Ja du hur många kuddar av madamen slank det in till dig egentligen? Det blev mer än en va ? Idag har kopparna och faten smugit sig in till mig iallafall.) Å en cerise dam står på önskelistan:) Kram M

 2. Caroline: Ja, detta är ett gladpiller i huset :)Mia: Än slank han hit och än slank han dit vet du 😉 Kul med Indiska. De var snabba här i staden. Kram

 3. Härligt Weronica! Nu kanske jag vågar lägga in mina snart sydda kuddar i stormönstrat i sovrummet med den välmönstrade tapeten. Har alltid varit lite rädd för att mixa så, men du har ju helt rätt!

 4. Hej, det är en sak jag reagerar på och det är all konsumtion som verkar löpa som en röd tråd genom många bloggar!Det “klickas” hem grejer hit och dit…Jag älskar också vackra saker och vill gärna ha ett vackert hem.Jag har mina svaga punkter och faller för många frestelser vad det gäller konsumtionFrågan jag ställer är dock hur mycket man egentligen kan fylla hemmet med, utrymmesmässigt, behovsmässigt och moraliskt?Hur många behöver egentligen “Lisas muggar” från Indiskan? Hur länge varar lyckoruset, när man upptäcker att de i verkligheten har en ganska taskig finish och knappast är speciellt drickvänliga heller.Är det bara en allmän hype och en vilja att vara en i gänget, ett sätt att köpa sig en identitet?Några funderingar…

 5. Anna-Karin: Absolut! Att mixa blir oftast riktigt bra. Ibland kan det bli för rörigt och för många intryck. Då kanske det är läge att ta bort ett uttryck, men oftast blir det oväntat bra. Prova i alla fall!

  Lisa: Haha! Precis! Man kan alltid prova. Om det blir pannkaka, så är det ju bara att lyfta bort något. Sedan är det lättare att löpa linan ut i begränsade utrymmen, än i ett stort vardagsrum. Jag mixar nog lite olika i olika rum tror jag 🙂

  Becky: Viktiga frågeställningar – och mycket intressanta. Jag hoppas att jag bidrar med en långsiktighetens röst i bloggosfären. Hellre kvalité än kvantitet. Hellre saker som varar hela livet, än sådant som man tröttnar på. Hellre handens verk, än masskonsumtion. Jag börjar bli gammal och mer säker i min smak. Jag vill omge mig med vackra ting som jag vet med mig kommer att finnas med länge. Behov är alltid relativt såklart. Man behöver väl egentligen inte så mycket om man skall hårddra det hela. Eftersom vi precis har flyttat blir min “extra-konsumtion” inriktad mer på huset, än på mig själv. Man gör olika val, ur olika aspekter. Och jo, jag tycker nog att jag har gott samvete när det gäller både utrymme och moral.

  Sedan är det lite av en balans. Jag hade hellre betalat lite mera för att få se Lisa Bengtssons mönster på ett “bättre” porslin. Denna design lockar mig dock. Samtidigt kan jag tycka att det finns ett värde i att göra bra design tilllgänglig för många. Nu står skålen på soffbordet tillsammans med dyrt från Svenskt Tenn. Mix även där.

  Allmän hype? Jodå, det kan det säkerligen bli. Vissa saker hypas hårt och många vill ha. Billigare produkter blir tillgängligare för många. En i gänget? Jo, det vill vi säkerligen också vara på vårt sätt. Personligen tackar jag nej till mycket jag ser, men visst påverkas man på många fronter – det vore naivt att påstå något annat.

  Som sagt – intressant!

 6. Intressant diskussion i senaste kommentarerna. Och även bra “svar”, som jag håller med om! Det är alltid bra att ställa sig frågan om man vill ha en sak bara för att den är “hajpad” eller för att man verkligen gillar den. Sen tror jag också det tar sin lilla tid att “lära känna sin smak”, och övning (som då även kan innebära shopping) ger färdighet – man lär märka om saker bara samlas på hög, och förhoppningsvis kunna dra slutsatser av det.Vilken fin lila skönhet som fått plats i sovrummet, Mademoiselle är riktigt fin i alla färgställningarna!Nu hoppas jag att du fortsätter att visa dina eventuella framtida inköp oavsett om det är inredning eller mode, för jag personligen tycker även dessa inlägg är inspirerande!

 7. Vilken härlig färgklick!! Jag matchar ju hej vilt, ibland blir det pannkaka men oftast snyggt i min mening. Jag har gått på valdorpskola när jag var liten och färglära är något som sitter i benmärgen på mig, jag försöker också tänka på hur färger påverkar oss och anpassa det efter rummets användningsområde. Intressant frågeställning av Becky tycker jag och bra svar ifrån dig. Jag försöker tänka steget längre innan jag shoppar men är det något som man bör behöva förklara i sin blogg? Som Fredrik och jag tex, vi säljer av allt det som vi inte använder hemma på blocket, tradera, en sak in en sak ut, nja inte riktigt men du förstår hur jag menar… man kanske ska bli bättre på att blogga om sådant också men frågan är om det är så intresant att läsa om?/Nina

 8. Jag tycker detta är en viktig diskussion ur många aspekter. Jag gillar också vackra saker och läser inredningsbloggar för att framförallt inspireras. Just denna “extrakonsumtion” som du kallar det har jag dock lite svårt för.Har tänkt tanken många gånger att många av dessa shoppa-dig-lycklig bloggar verkligen bygger på att bloggerskan ifråga har god ekonomi och kontinuerligt handlar nya saker annars skulle hon ju inte ha så mycket kvar att blogga om.Nya tekoppar då och då,nya kuddfordral för 500 kr styck, ojdå det “slank” med några till lite sådär med jämna mellanrum.Kanske vi alla skulle må bra av ett köpstopp i någon månad för att se vad som skulle hända?Tycker också det är lite märkligt, dessa argument att “det är bra kvalitet och sakerna ska finnas med en länge” när det gäller sådan “onödig” konsumtion.Om man handlar för att sakerna ska hålla länge borde det ju innebära att inköpen blir färre än om man handlar billigt och mera “trendkänsligt”. Det verkar ju dock som om de som har råd att handla dyrt och kvalitet utövar minst lika mycket “extra konsumtion”.Ok att det är bättre ur miljösynpunkt att köpa 1 dyr tekopp än 10 st billiga men är det fortfarande bättre att köpa 10 st dyra tekoppar än 2 st billiga?Å andra sidan är det ju så att vi alla blir lyckliga på vårt sätt och där vissa kanske hellre lägger sina pengar på en flygresa ner till solen (inte heller så miljövänligt…) så väljer andra att shoppa tekoppar…Jag tycker detta är en mycket intressant och viktig diskussion med hänsyn till hur världen ser ut idag…

 9. Mrs B: Kul att läsa dina reflektioner! Jag tycker att det är intressant att diskutera färg, form och även konsumtionsmönster. Jag kommer även fortsättningsvis att visa saker som jag gillar, såväl i inspirationscollage som hemma hos mig. Jag tycker själv att det är roligt med en personlig vinkling, så så får det förbli :)I våran lilla vrå: Ja, det är skillnad på en hyreslägenhet och något eget helt klart. Nu investerar man till sig själv på ett annat sätt. En lägenhet lånar man för en tid. Jag tycker mycket om tapeten!Fyra i huset: Spännande med färglära! Visst är det så att ibland blir det faktiskt inte bra, men då får man plocka bort och kanske lägga på ett annat ställe. Nja, jag vet inte om jag känner att jag behöver förklara mig. Däremot tycker jag att det är intressant att föra diskussioner kring olika saker. Konsumtionsmönster är sannerligen på tapeten för tillfället. Man blir ju vad man visar på här och då är det den sidan som folk ser. Man prioriterar olika i olika skeden av livet. Man vill göra olika saker. Jag gillar att inreda vårt hem, men spenderar inte lika mycket energi och pengar på andra saker. Man är olika helt klart och så får det ju lov att vara.Pia: Intressant och visst är konsumtion en högintressant fråga just nu. Vete sjutton om jag ställer upp på att jag är en “shoppa-dig-lycklig” blogg, men okej. Som sagt jag blir den jag visar på sidan och så är det. Ibland vill man gå in och säga nej, så är det inte, men här är jag ju den som folk läser här och en person som man tolkar på olika sätt. Som sagt, behov är något högst relativt. Det är ju knappast så att jag för funktionens skull att luta huvudet mot något mjukt, har något behov av ett nytt kuddfodral. Jag väljer ändå att lägga pengar på några nya fodral då och då, när jag inte gör andra grejer. Trender för mig är små grejer i hemmet. Det är en färg på en snittblomma, en bomullstrasa i köket eller en anteckningsbok. Jag vill föra fram en mer långsamhetens och kvaliténs lov i konsumtionen och det vill jag nog ändå hävda att jag gör. Jag har haft ändlösa diskussioner med människor som förfasar sig över dyra grejer, samtidigt som de åker ut till IKEA och köper soffor som de ändå skall byta ut efter ett tag eftersom man tröttnar så snabbt. Hur man än vänder och vrider på detta så är det en fråga om prioriteringar, intresse och naturligtvis pengar. För mig kanske det är värt att lägga mycket pengar på en temugg som jag använder mycket och som jag tycker om att dricka ur, medan för andra handlar saken bara om ren funktion. Vi är olika. Är summan av konsumtionen konstant? Är vi fast i konsumtionens garn? Tja, det är vi nog på sitt sätt. Vi är vana att uttrycka oss genom kläder, saker och annat som på ett sätt är identitetsskapande. Skulle vi tjäna på att stiga av karusellen? Tja, kanske det. Det är svårt att komma fram till någon sanning här, men jag håller med dig om att det är intressant att diskutera.

 10. Jag menar inte alls att på något sätt döma dig, jag är nog lika bra/dålig på att konsumera själv även om jag köper kanske andra saker. Men med tanke på de växande sopbergen och alla grymma orättvisor i världen, nog sjutton skulle vi väl tjäna på att hoppa av karusellen?!

 11. Pia: Jag kände mig inte dömd heller – kanske lite förresten – men man får ju börja med sig själv i detta :). Visst är det så – såklart. Om man ser till hela globen och vad som pågår, verkar det naturligtvis fjuttigt, onödigt och fullständigt omoraliskt att konsumera i den utsträckning som vi gör. Visst skulle vi behöva reflektera mera över det som pågår. Egentligen lätta frågor som blir svåra – och saknar självklara svar. Man kan börja med sig själv i alla fall och tänka över sitt eget beteende.

 12. Jag älskar att blanda färger och mönster. Din kombination blev jättefin! Min soffa har precis fått några nytillskott i form av kuddar i sprakande färger, såklart. Resultatet visar jag hos mig inom kort:)Kram Åsa

Leave a Reply

Your email address will not be published.