Bullmamma

Få saker tycks så laddade som den där hemgjorda kanelbullen. Vem minns inte när stadsministern dementerade att det var hans hustrus egenbakade mandelmusslor på en tidningsbild? Nix, hon gick och köpte sina bakverk som alla andra. Bullmammor är nästintill ett skällsord för traditionella kvinns som inte vill något annat än att stå i köket och snyta barn. När jag var liten hade jag en egen bullmamma. Många barndomsminnen är kopplade till dofter. Att få komma hem till nybakade bullar. Då hade jag inte vett att uppskatta det till fullo. Himlen var att få äta en Skogaholmslimpa eller en köpt dammsugare. En del fick sådant jämt. Vi var väldigt avundsjuka.

bullar.jpg

För jag är ingen given bullmamma. Det tog lång tid innan jag började fixa själv i köket. Hemma var det min mammas territorium. Vi barn värmde smörgåsar och rullade chokladbollar ibland. That´s it. Nu tycker jag om att baka och greja i köket när tiden, orken och inspirationen finns. Men det har dröjt ganska länge. Och jag har alltid haft en överdriven respekt för att baka bullar. Svårt och krångligt. Jag är pajernas drottning istället. Henrik köper sig dock industribakade gifflar till helgen. Som den moderna människa jag är så läser jag innehållsförteckningen och blir lika modernt förfasad över bokstavskombinationer där. Sagt och gjort. Dags att bli av med bull-oskulden.

mjolkbulle.jpg

Och ser Ni! Det gick alldeles galant ju. Lite egna blev de allt, men det skall synas att det är hembakt eller något i den stilen ;).  Så dagens lärdom är att ibland skall man kasta sina gamla spöken överbord och bara göra. Så himla farligt är det  inte om allt blir galet. Det kan faktiskt bli riktigt bra också.

Ha en fin fredag!

24 comments

 1. Min mamma har nog aldrig bakat bullar… varken tid eller intresse. Hon jobbade ganska mycket när vi var små. Men min farmor lärde mig att baka goda bullar!Det blir inte av så ofta dock. P är bra på att baka kanelbullar här hemma istället. Han bakar utan hinder allt med jäst i. (bullar, bröd, pizza…) Jag tvekar lite och bakar hellre sådant som är utan jäst. 🙂 Jag försöker att ha barnen med i köket men det är inte alltid så lätt (för mitt tålamod.) Deras farmor är bra på att baka samt tålmodig så där får de mera utlopp än hemma. Jag vill baka och laga mat oftare egentligen men utan tvång liksom… Dina bullar ser jättegoda ut!

 2. Min historia är väldigt lika din. En mamma som var kung (?) i köket och jag dukade mest fram o av, och som du säger, rullade kanske chokladbollar men det var det. Vi hade alltid hembakta bullar och hemgjord saft. Lyckan för oss var när det på vintern köptes apelsinsaft! (Nu som man skulle offra ena handen för hemgjord rabarbersaft 😉 )Idag; jag kan laga mat, helt okej på gränsen till bra, däremot bakar jag aldrig. Jag bakar bara om jag måste eller verkligen Verkligen vill. Jag vet inte riktigt varför, jag kan baka, men jag tycker inte att det är ett dugg kul. Däremot sonen älskar att baka, så det kanske finns hopp för framtiden!//M

 3. Mmm.. de ser goda ut! Jag är inte heller någon bullmamma och ja, jag tycker det känns lite mer lyxigt med godsaker från kondis än hembakat. Men matbrödet, det är lyxigare att äta hembakt av min man – han älskar att baka bröd! Och gott blir det!Trevlig helg!Lisa

 4. hembakade bulla ska se lite konstiga ut. Det är just de som smakar bäst.Tänk vad man kan åstakomma bara man tar sig över hindren man själv sätter upp.Vad blir nästa?????

 5. Hembakade är väl det godaste ?! Jag bakar gärna, tvärt om mot min mamma när jag var liten. Hon jobbade jämt och jag tror ALDRIG vi fikade hemma när jag var liten. HAde mina föräldrar gäster så var det på middag eller en slät kopp kaffe. Det har jag tagit igen nu om man säger så! Trevlig helg! kram

 6. Mmmm smarrigt värre, finns det några kvar till veckan så dyker jag över på en;) Tyckte det luktade så gott från andra sidan…Kram M

 7. Åh va smarrigt!! Jag är en riktig bullmamma ut i fingerspetsarna. Min stora tjej har i många år inte alls uppskattat mina bakvärk men helt plötsligt är Mammas kakor och bullar det bästa som finns. Jag njuter till fullo då jag ser det som en artkonst att kunna baka, det är inte alla som kan. Funderar på att gå en tårtdekorationskurs ja. Den konsten bemästrar jag inte än men snart snart kanske!! Trevlig Helg/Nina

 8. Nå har jeg sett gjennom bildene dine fra hjemmet. Dere har det utrolig koselig – mye inspirasjon! Likte veldig godt ideen med å bruke et bokskap på badet!! (vi har et lignende skap, kanskje vi kopierer?)Flott blogg – her kommer jeg gjerne tilbake! 😉

 9. Mmmm, de där ser båda goda och lyckade ut :)Näe min mamma jobbade med och när hon inte jobbade ja.. då var hon inte nån bullmamma kan man nog lugnt säga. Men nog om traumatiska barndomsminnen nu! Jag älskar att baka men de blir inte så snygga. Tänker på mormor och hennes sju sorters kakor. Hur jäkla perfekta de såg ut och hur himmelskt de smakade. Och sen säger de att barn idag äter för mycket onyttigt. Undrar hur många kilo socker man satte i sig under en vecka hos mormor på 70-talet *lol*

 10. Nilla: Precis. Jag har respekt för jäsningsprocessen. Det kan gå väldigt fel. Men nu har jag utrustat mig med en termometer och mer tålamod, så jag börjar bli bättre på att kasta mig ut ;). Tvång gillar jag inte alls i köket och därför suckar jag över vardagsmaten ganska ofta… Tålamod med barn är sådär. Jag föredrar att baka själv om det inte är en inplanerad aktivitet där barnen är huvudpersoner i processen.

  Minks: Men precis! Åh, allt det hemgjorda som fanns då. Eget sylt, saft och kakor en masse. Och det var bara same, same för en då. Istället suktade man efter det massgjorda. Konstiga typer vi var 😉 Och man skall ju göra det man tycker är kul. Nu kan jag tycka att det är avkopplande att pyssla med bakning, men det är inte roligt måsten med i leken. Då blir jag stressad och entusiasmen avtar.

  Lisa: Åh, lyckos med man som bakar! När jag slutade äta vitt socker – ja nästintill i allafall, blev jag kondissnobb. Nu är det svårt att hitta bakverk som känns okej som inte smakar alltför sött. Jag bakar alltid med råsocker och skall jag smaska på något, ja då är det bara att fixa själv 🙂

  Pia: Barnen åt tre bullar var. Mamma, jag älskar de här bullarna, sade sonen precis som i en reklamfilm. Betyg godkänt med andra ord 🙂

  Linruz: Haha! Ja, the sky is the limit i vanlig ordning 🙂

  Helena: Absolut att hembakat är godast. Jag gillar att man vet vad man stoppar i sig också. Ha en fin helg du med! Kram

  Mia: Vi får väl se om det blir några kvar – de har en strykande åtgång här 🙂 Kram

  Linda: Stämmer alldeles utmärkt – Henrik är sonen som packar i gifflar under veckohandlingen 🙂

  Fyra i huset: En helt annan nivå på din bakning hör jag. Kul! Tårtdekorationskurs låter kreativt och spännande. Ha en fin helg!

  Anette: Varmt välkommen hit! Kul att Du hittar inspiration. Ja, skåpet i badrummet är jag helnöjd med. Välkommen tillbaka – anytime 🙂

  Sofia: Jag har tänkt samma tanke när vi ransonerar mycket mera i dag. Det var betydligt mer saft och bakverk när vi var små. Men kanske var det mer “rena” ingredienser som smör och socker än det raffinerade och alla smaktillsatser som finns nu? Jag vill i alla fall tro att det på ett sätt är bättre. Sedan kan man självklart inte äta sådant jämt, men hellre än mycket industrigjort som finns i dag.
  Sedan fanns det kanske en annan verklighet bakom alla dessa kakfat. Det var viktigt att hålla uppe en fasad, där mycket skulle finnas i fall att. Det är som de där underbyxorna som jag skrev om någongång. Man får aldrig gå runt med trasiga underkläder, för tänk om man skulle hamna på sjukhus. Det skulle liksom finnas grejer hemma, lite bara för att ibland :).

 11. Kul att du vågade dig på att baka bullar. Det är aldrig för sent.Jag bakar bullar med alla mina elever (hemkunskap på högstadiet) och de älskar det. Många har berättat att de sedan bakat själva hemma.

 12. Haha! Jag skrattar igenännande! Har också en riktig bullmamma. Jag gillar att baka bullar men inga blir så goda som min mors så jag brukar få en leverans mellan varven, alltid lika uppskattat. /Sofia

 13. Jag är uppvuxen med en Mamma som både jobbade, bakade bullar, eget bröd och rensade makrillen själv. Jag har själv bakat mycket i mina dagar men nu för tiden inte lika ofta.Weronika dina bullar ser utmärkta ut!

 14. Mjölk och kanelbulle, mums! Jag bakar inte så ofta jag heller. Helt enkelt pga tidsbrist, vill jag inbilla mig ;)Tack för din snälla kommentar hos mig! Jag blir glad när du säger att du gillar det du ser…. Jag antar att det mest finns blommor i närbild och natur hos mig men jag vill fota allt! Har försökt på sistone att vidga mina fotografiska vyer. Porträtt är något jag verkligen skulle vilja fördjupa mig i. Eller foton av människor överhuvudtaget. Oftast så är det ju lättast att välja bort folk i bilderna för att det känns obekvämt att stå och rikta kameran mot någon på nära håll utan att fråga om lov först. Har inte riktigt kommit dit än… att fråga om lov alltså 😉 Jag läser en del fototidningar och lite böcker, försöker suga i mig kunskap när det hinns med(tänk småbarnsförälder här…) Jag är bara i början på mitt fotografiska kunnande men jag kan både se och känna att jag utvecklats. Jag har i mars, haft bloggen, i ett år och visst har det hänt grejjer med mitt fotande. Jag tycker mig se olika fotostilar hos olika människor. Men själv så har jag inte hittat någon stil än. Om man nu måste det. Jag har min Nikon d80 och fotar med på den sitter kitobjektivet 18-135 mm. Har även ett Tamron 90 mm makro som är relativt nytt. En externblixt som jag heller inte haft så länge… en rätt billig sådan minns inte märket(ev Dörr, vilket namn…) sen fick jag igår när jag fyllde år ett Gorilla pod(smidigt bordsstativ) och en fjärrutlösare. Sen kan listan göras lååååång på vad jag mer önskar. Vidvinkel, 50 mm, tele….. mm mm.Jag vill verkligen bli bra på att fota, det är så roligt!Det jag fastnade hos dig var dina bilder som jag blev inspirerad av. Sen att det handlar om inredning är ju ett stort plus såklart! Du är duktig både med kameran och har världens känsla för inredning. Imponerande!Tack än en gång för din/a kommentar/er, jag blir så glad!Ha en skön helg!Kram

 15. Det finns inget som doftar och smakar mer trygghet och kärlek och ljuv barndom än hembakta bullar. Dem ska man vara stolt över!/B – som i bullmorsan 🙂

 16. Åh vad gott med hembakta bullar. Jag borde också baka snart. Tack för tipset om kalendern jättegulligt av dig:) kollade direkt igår kväll men de var såklart slut, det är visst inte meningen att jag ska ha en sådan. Trevlig helg!Kram Åsa

 17. För mig var det kläder. Mamma sydde allt, jag hade det senaste från min egna personliga skrädderska. Mamma är utbildad på tillskärarakademin i Stockholm. Jag hade fina små kappor, klänningar, vippiga kjolar, lågt skurna vida byxor och allt man kan önska. Men jag önskade köpejeans. Och platåträskor. (Är man född 70 så är man.)Jag glömmer ALDRIG när jag fick mina första Lewis 505:or (med Gällivarehäng som det hette då), det var 1981, jag gick i 4:an och byxorna kostade då otroliga 499 kronor. Jag kommer aldrig vara så glad för något plagg någonsin i mitt liv. Visst fick jag jeans som alla andra men denna gången var så himla speciell. Det var som om mamma förstod.

Leave a Reply

Your email address will not be published.