Trädgårdsdesign II

I eftermiddags hade vi vårt andra möte med trädgårdplaneraren. Det var otroligt spännande att se hur han arbetar och vad han hade tagit fram för förslag till oss. När jag först såg skisserna var det alldeles för mycket att ta in. Efter en stund började detaljerna att utkristallisera sig och det blev tydligt hur arkitekten arbetar med form, material och rum. Vi kände direkt att det var mycket som stämde med en vision som vi kanske inte trodde att vi hade. Jag säger bara en sak i detta läge – denna kontakt är guld värd. Även om jag håller på med mycket inredning inne, så är detta med utomhusmiljöer något nytt. Att stå mitt ute i leran och se detta, nej det hade vi inte rett ut själva.

tradgard1-copy.jpg

Jag blev väldigt förtjust i rumskänslan och hur de runda formerna balanserar upp det kantiga i huset. Jag gillar den rena gräsmattan och att lägga en del stenar i trädgården istället för att köra gräs överallt. Jag gillar tanken på att ha odlingar i lådor i området med sten. Jag har alltid drömt om ett gammeldags innerstadshus med en stenbelagd innergård. Tänk er en sådan där äldre liten trädgårdsgrupp (förmodligen förfärligt obekväm, men det kan vi lämna åt sidan i denna fantasi) där man kan slå sig ned med en kopp te och en tidning – helst i skugga soliga sommardagar. På skissen är det inritat trädäck mellan hus och garage samt cykelförvaring, men här vill jag ha sten och en sittgrupp istället för att skapa den där gårdskänslan. Jag gillar också tanken att sätta upp ett staket med en dörr i mellan hus och garage för att skapa ett inre privat rum ut mot gatan. Se där, en egen liten stenbelagd gård mitt ute i förorten ;).

Trädäcket är stort på bilden, men kändes inte lika stort när vi stod och måttade ute. Det kanske är värt att satsa här där man kommer att spendera mest tid? Här är det möjligt att kombinera matplats med grupp (kanske med kringbyggnad och tak?) och mer soldäck. Det finns sannerligen mycket att fundera på och det i samklang med en budget. Får Ni några tankar? Dela gärna med er.

14 comments

 1. Hej.. har följt din blogg ett rätt bra tag..eller ja.. er bådas. Men kommenterar sällan.. men idag ryckte jag till.. Du satte ord på mina tankar..huset i stan..med innergård..ja hela tanken du skrev ner är lite samma som mina tankar.. Nu undrar jag såklart om du inte sitter på några sådana inspirationsbilder?Jag drömmer om ett litet gammalt hus..blandat med söders höjder och gotlands små gränder.. egentligen en plats och ett hus som kanske inte finns. Men har du bilder av alla de slag som inspirerar till fler fantasier och tankar runt det du skrev.. snälla lägg upp dom så vi får se. Ha en underbart trevlig helg och lycka till med trädgården..det ser ut att bli fantastiskt mysigt! /Geliz

 2. Ser underbart fint ut! Gillar den runda formen på gräsamttan och odlingar i lådor, jag är ingen land människa och det där med lådor är väldigt smart tycker jag om man vill ha något grönt gott:) Har ni ingen tomt på vänstersidan av huset? Gillar gången mycket med på framsidan, gillar när man kommer snett på ytterdörren och inte rakt på och jag tror det komemr passa jättefint hos er då huset mittemot ligger så tätt inpå:) Perfa helt enkelt och inte helt gratis vad jag förstår.. Kram

 3. Olika rum i trädgården är otroligt mysigt. Tror mycket på dina tankar ang innegårdskänsla och att kapa en egen privat oas.Ska bli så kul att följa det när det så småningom tar form i verkligheten.Kram kram

 4. Det låter och ser jättevackert ut!!! Underbart med en innergård på det sättet. Jag tänker på medelhavsträdgårdar när jag hör vad du beskriver men också på min mosters gamla trädgård i Edsviken i stockholm, riktigt gammal trädgård med grusade gångar och vackra stenläggningar. Jag skulle absolut ta i när det gäller altan, även om det är jobbigt med grundarbetet så är det mycket värt att ha plats för många och att ha möjlighet att kunna göra flera saker samtidigt utan att sitta på varandra. Vår altan är 60kvm och det känns helt lagom. Jag rekomenderar alla böcker av Kristel Kvant som är min stora favorit. Lisa Winnerlinds böcker är också jättefina och bra. Hon rankar olika blommor och skriver lite mer utförligt om dem än många andra gör. Jag vet inte hur er trädgårdsarkitekt jobbar och jag vet inte heller hur öppet det är där ni bor men tänk på att köpa mest rådjurssäkra blommor och buskar så har ni något kvar året efter också. Det är lätt att glömma bort, hos oss springer det harar och käkar så nu till våren blir det att sätta nät runt det mest ömtåliga.Föresten, i en stadsträdgård måste ni kika på Magnolior, de gillar mullrik och gärna surjord så om ni ska ha planteringsbäddar så är det perfekt. Kika in på: http://www.odla.nu/arkiv/rabatt.shtml där finns hur många olika rabattförslag som helst. Jag har ängnat åtskillig timmar åt den sidan. Bo grönt har också massa bra tips tex: http://www.bogront.se/hf_03_06.html och http://www.bogront.se/hf_03_08.html. Sistnämda har jag använt mig mycket av som bas för att se hur de tänker med blommor som blommar hela sommaren osv men så har jag bytt ut mot växter jag kanske tycker är finare men som har samma höjd och blomperiod. Ja du märker, jag kan hålla på hur länge som helst. /Nina

 5. Härligt! Själv är vi sugna på ljus i trädgården och har funderat på att kosta på oss ett proffs som tipsar oss om hur man bäst lyser upp sin trädgård. Ett tips angående trädäcket; snåla inte på storleken! Ni kommer ångra er om ni gör det för litet. Det är härligt med ordentligt med utrymme och man fyller snabbt ut, när möblerna kommer på plats. Lycka till och grattis än en gång till huset. Vilken härlig sommar ni har framför er – första sommaren i huset. kram!

 6. Otroligt kul att få proffshjälp 🙂 Och det ser ut att bli riktigt bra, hoppas vi får se bilder när det hela är klart. Det ser jag fram emot 🙂 Kram Emmy

 7. Ritningen ser jättefin ut! Klokt att göra ett stort trädäck, så att ni har plats för hela familjen och några gäster.Finns det “fotbollsutrymme”? Eller har ni supernära till nån allmänning med t.ex. gunga och gräsmatta? Barn tar liksom plats i trädgården… och tro mig, om något år så kommer ni att ha minst en blå rund grej stående nånstans…Kolla med arkitekten om någon av buskarna i häcken kan vara bärbuskar, som krusbär, blåbär, vinbär. Det blir lite roligare då!Ett annat tips är att dra på rejält med täckbark (ej barkmull) redan från början, det är så himla trist att rensa ogräs!!Happy gardening!

 8. Tusen tack för tankar så här långt! Visst är det en liten investering att anlita denne arkitekt, men det verkar så här långt motsvara alla förväntningar. Detta är ett första utkast. Nu skall det arbetas fram en slutskiss utifrån vad vi pratade om i dag med lite mer konkreta växtförslag och även förslag på markbeläggning. Sedan återstår en krass verklighet att ta reda på kostnad och se vad som ryms inom budgeten. Jag har hela tiden velat ha en grundstruktur för trädgården, att känna att det finns en plan som man kan bygga på. Sedan får man se projektet lite över tid och gripa sig an de viktigaste bitarna först.Vi bor i ett tättbebyggt område med lite blandad bebyggelse. Det finns både radhus och villor vilket bidrar till en dynamik som får mer karaktären av en stadsdel, än ett klassiskt villaområde. Bakom vår tomt kommer det att anläggas en park. De har precis flyttat bort massor av baracker som stod där och oj vad tomt och öppet det blev då :). Det finns fortfarande en del tomma tomter här och det blir att leva med byggområde ett tag framöver. Det känns kanske ändå viktigare då att ringa in sitt eget revir. Vår tårtbitstomt är koncentrerad på baksidan som synes. Jag känner att man ändå använder den sidan mest och då känns det bra att lägga krutet där, med en liten stenplats till mig på sidan då. Vi har grannhus framför och på båda sidorna, så vi bor mitt inne i smeten :).Det är så himla mycket bara känner jag! Men med denna skiss fick jag hopp om att det går att skapa något bra av vår lerplätt. Jag ville komma ifrån trädäck plus gräs omringat av häck som kraften oftast räcker till. Jo, jag tror att det finns hopp 🙂

 9. Geliz: Jag lovar att återkomma om jag hittar bilder! Jag tänker mig gammal bebyggelse såsom i Visby, Vadstena och liknande städer. En gång tittade vi på ett urfint äldre hus med just stenbelagda innergårdar, men det låg långt åt tjottahejti för vår del. Det är något väldigt speciellt med de där gårdarna och drömmen har följt mig länge. Nu blir det ju inte alls samma sak här i villaträdgården, men en del blir ju vad man gör det till också. Jag kommer tillbaka till min fantasi helt säkert 🙂 Tack för din kommentar! Alltid lika roligt att höra från trogna läsare!Mia: Själva arkitektritandet är inte speciellt dyrt i sammanhanget ändå – typ 5000-7000 kronor. Sedan kan han göra mycket mera och då kostar det på. Vi börjar med denna grundskiss och sedan får vi se vad budgeten räcker till. Tomten är koncentrerad till baksidan, eftersom vi bor mitt i smeten med grannhus åt alla håll. Lä blir det från de sidorna i alla fall :)Nina: Tusen tack för tankar! Jag läser och tar in. Tack!Smile: Precis så sade vår trädgårdsplanerare. Folk ångrar ofta att de inte tog större trädäck och det talar väl för väl tilltaget då. Tack!Görel: Vi kommer att ha en park precis bakom vår tomt och på andra sidan vägen ligger en fotbollsplan :). Och jo, studsmatta är inte min favorit av ting för trädgården, men barnen älskar dem, så vi lär bliva med en till sommaren! Bärbuskar vill vi ha, men inte ogräs tack. Tack för tankar 🙂

 10. *high five*Så SMART att ta tomten vid parken! Bara att gratulera!Sätt en grind ut till parken, och sätt den synlig från huset. KUL med trädgård!!

 11. HejNu var det ett tag sedan jag kommenterade på din blogg. Har lagt upp dig på bloglovin nu, så att jag inte missar något inlägg. Så kul att anlita en trädgårdsdesigner . Det ser ju väldigt fint ut.

 12. According to my investigation, billions of people on our planet receive the loan from good creditors. Thus, there’s a good chance to receive a college loan in any country.

Leave a Reply

Your email address will not be published.