I fönstren

solskydd-copy.jpg

Att försöka sig på att göra en snygg bild av solskyddsgrejer är en utmaning. Produktbilderna i genren skulle behöva en modern makeover när det gäller styling och ljussättning. På vårt köksbord ligger nu i alla fall prover en masse på plisségardiner och persienner. I morse hade vi en säljare här som mätte alla våra fönster, informerade oss om olika varianter på solskydd samt preliminära priser i väntan på en riktig offert. Det är inte billigt det är en sak som är säker… Vi har många fönster åt solsidan och det är ett måste med möjlighet att skärma av lite. Det är dock väldigt svårt att se det hela framför sig innan.

Nåväl. I dag tittade vi mest på plisségardiner (Titta på fina plissér hos Charlotta).  Ovan syns en enkel plissé med lina och en dubbel plissé där linan är integrerad i gardinen. Det blir olika uttryck med de olika varianterna och prisbilden är helt annorlunda för den dubbla varianten. I sovrummen funderar vi på aluminiumpersienner i detta läge, eftersom vi måste använda dem som vinklat solskydd och inte bara mörkläggning om vi inte sätter upp markiser utanför.

Det är en djungel! Tankar mottages tacksamt i vanlig ordning!

13 comments

 1. Markiser på “värsta solsidan” är nästan ett måste tycker jag. Det är skönt att kunna dra ner och skärma av solen men ändå kunna se ut! Det kan man inte när man halar ner persienner eller gardiner…..Och när man inte får in värmen så blir det väldigt mycket svalare….Jag har klassiska persienner mellan mina tvåglasfönster för att kunna sova den ljusa årstiden, men markiser åt solsidan för att slippa sitta med persiennerna nere och äta frukost (köket vetter mot öster).

 2. Nina: Fördelen med plissérna är att de silar ljuset snyggt och att de är fina rent estetiskt. När de är neddragna så ser man inte ut, sant. Om vi skall ha markiser mot solsidan så blir det större doningar av typen terassmarkiser, eftersom vi har tre stora pardörrar ut mot trädgården och då funkar inte vanliga markiser. Klurigt är det med allt som skall till ett nytt hus! Tack för dina tankar!

 3. Tordes knappt börja läsa ditt senaste inlägg då jag relativt nyligen beställt all vår mörkläggning och insynsskydd. Vill ju inte börja ångra mig om du kommer med en massa fina idéer :DHåller med om att det är en riktig djungel. Efter en del velande fram och tillbaka bestämde vi oss för plisséer i ett burspråk om tre golvfönster som är 100 cm breda vardera. Där finns också två sidofönster om 50 cm vardera. Funderade på duetter också men då jag vill ha in mycket ljus om inte direkt solljus så gick det bort. Vi har öppet mot vårt vardagsrum där jag valt att matcha med lameller i samma stil som kökets plisséer. Det blir vitt eller snarare naturvitt.Sovrummen får mörkläggande rullgardiner med alulist. Här var jag egentligen mer inne på duetter men min sambo vill ha hysteriskt mörkt och då kändes rullgardinen mer täckande. Ska tillägga att vi inte har några delbara fönster.Måste passa på att fråga också, dina fina vita hissgardiner som jag har sett på bild (vardagsrum tror jag), var har du köpt dem?

 4. Vi har också mycket fönster mot solsidan, och har i väntan på annat satt upp billiga aluminium-persienner från Ikea. Jag känner nog att markiser kommer vi vilja ha där – annars behöver vi ha nerdraget och inte kunna se ut alls från det rummet som vi tillbringar mest tid i (dvs vårt kombinerade vardagsrum/kök som har fönstrena i västerläge).I övriga fönster har vi klarat oss bra med rullgardiner, men det är ju rum som vi inte tillbringar så mycket tid i, utan mest behöver mörkläggas på natten.

 5. Cecilia: Haha! Här är det snarare jag som står och famlar – i solljuset 🙂 Värdefullt att läsa om hur Ni har resonerat – tack! Våra gardiner kommer från Åhléns och är stora favoriter sedan länge. De är mycket prisvärda. Vi har dem i nästan alla fönster just nu och de bidrog snabbt till en lite mer inbodd känsla i huset. Rekommenderas varmt!

  Mrs B: Det är ju det där med att kunna se ut ja. Jag tänker mig kanske att man kan reglera plissérna på ett snyggt sätt och inte ha helt neddraget alltid. Vi får ju stora problem med markiser på baksidan, eftersom vi behöver terassmarkiser i så fall och då är det så himla dyrt i detta läge. Jag tänker mig att vi kommer att ha kvar de hissgardiner i lin som vi har, men de behöver kompletteras med något som tar bort solen – speciellt i vår utbyggnad. Det finns lite för mycket att välja på numera 🙂

 6. Byggde nytt hus för 6 år sedan och det dröjde att halvår innan vi kom till skott med gardiner/solskydd.Till slut blev det en dubbelplisse med integrerad lina (Siw enkelcell tror jag den hette) och det valet är vi mkt nöjda med. I våra stora söderfönster blev det lameller, jag höll emot in i det sista men till slut fick maken bestämma … och jag är faktiskt nöjd! / Lisen

 7. Så du famlar trots alla fina inredningsbilder? Tycker verkligen att ni haft så fint direkt från inflyttning. Här är det inte längre kaos men långt ifrån mysigt, fint och inbott. Vi har förvisso bara bott en månad i huset och redan har två helger gått åt till att bara införskaffa förvaring, sen att sätta ihop den tar ju tid det med.Åhléns minsann, det måste jag kolla in, är de enkla att hissa om man så skulle vilja? Inte för att jag tror det är aktuellt men.. Tittade på liknande gardiner på Ikea men de såg riktigt billga ut, var det också.Visst valde du virrvarren till ditt vita kök? Jag är bara så nöjd med mitt val. Vi har ett matt vitt Ballingslöv-kök med grepplister, liggande vita matta 30×10 kakelplattor som t o m fick ett lätt ljusgrått sken p g a (tror jag) den blåa tonen i virrvarren.

 8. Välj några som går att tvätta/torka av… Helst som man kan haka loss, hänga ut på en lina och dra av med slangen. Damm, sot och flugskit! Nu bor ju vi i ett gammalt reverterat torp, och jag har inte ens funderat på markiser här. Jag älskar ljuset som kommer in! Men ett alternativ till markiser kanske kan vara såndär segeldukssjok. Då slipper man vänta på att markismotorn ska ge upp… :-)Plisserat inne blir jättefint!

 9. Hej! Vi ville komma ifrån dom “vanliga” plisse gardienerna och har satt upp måttbeställda vita rullgardiner i alla rum. I vardagsrummet valde vi ett vitt tunt linnetyg som är ungfär som det i plissegardiner, vi tog den bästa kvaliten på linne och sedan i sovrummen vita med mörkläggning. Detta resulterar i likadant överallt, sofistikerat, snyggt, tidlös modernt och enkelt. Dom tar inte så mycket “luft” från allt annat utan dom bara finns.Ett tips var detta!

 10. Fördelen med markis är att det inte bara är ett solskydd. Den håller också kvar värmen de svala sommarkvällarna, håller undan fukten. Vi investerade i en ny, ja det är verkligen en investering med tanke på vad det kostar, i våras. Den är gjord i ett lättare tyg så att den kan bli riktigt stor, och så kompletterade vi med vind och solavkännare samt värmekanoner. (Barnsäkert) Ngt vi verkligen är glada för. Med filtar runt benen satt vi på altanen sent i september och myste framför vår eld-tipi.Tack för en jättebra blogg!

 11. Lisen: Det är ju så vansinnigt mycket när man bygger nytt som bekant! Och allt slukar pengar. Vi har fått en offert på plisséer i dag, så nu gäller det att klura över vad som blir bäst. Vi har inga jättestora fönster, utan mer traditionella sådana. Lameller är ju en bra lösning för stora glasytor, men för mig får det bero. Kul att höra att Ni är nöjda!Cecilia: Haha! Jag famlar åtminstone när det gäller solskydd just nu – och snart även olika stensorter som vi skall åka och titta på senare i veckan. Jag rekommenderar varmt gardinerna från Åhléns. De är klassiska, diskreta och mycket välgjorda för det priset. De finns i både lin och bomull. Vi har lin förutom i sov- och badrum. Linen silar ljuset på ett snyggt sätt och fungerar även som insynsskydd. Jag gillar dem mycket! Ert kök låter jättesnyggt! Vi har virrvarren ja och jag är supernöjd med den. Praktiskt med laminat och av alla laminater är den THE one för mig :)Görel: Jag uppskattar dina praktiska kommentarer på mina inlägg :)! För det är ju så det är! Segelduk ja. Det är riktigt snyggt!Jenny: Det låter mycket vackert! Vi har vita hissgardiner i linne nästan överallt och jag gillar det enhetliga. Tack för tanken!Elisabeth: Jo, det blir en rejäl slant… Vi lär få investera i alla fall i en stor terassmarkis till trädäcket, men det får nog bli en senare fråga med tanke på vad allt kostar nu. Det känns som vi får börja med plisséer och persienner och se hr vi upplever huset sedan. Så mysigt med september och eld-tipi! Den tanken inspirerar mig! Tack för fina ord – glad blir jag :)!

 12. Hej Weronica,Om man vill ha riktigt mörkt i sovrummet är rullgardin (mörkläggnings) mycket, mycket bättre än persienner.

 13. MiaMaria: Visst är det så. Det är högst troligt att vi kommer att få komplettera persiennerna med något mera. Grejen är den att det är ett barnrum som ligger mot solsidan och i dem går det inte att köra bara mörkläggande, när de är en hel del i rummen på dagen och måste ha solskydd då. Vi lär få se hur det blir :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.