Trädgårdsdesign III

tradgardsskiss-copy.jpg

Här är den senaste skissen över trädgården. Jag har suddat lite och gjort några egna stiliga prickar som synes. Det har skett en del förändringar sedan den första skissen. Jag listar några områden nedan. Kom gärna med synpunkter!

* På framsidan har vi skurit ned ganska mycket på all marksten och kommer istället att satsa på singel. Vi funderar även på att ta gången vid huset till baksidan i singel med en kantsten ut mot gräset, istället för att lägga marksten där.* Vi har skurit ned lite på trädäcket och får därmed en lite större gräsyta på baksidan.* Det är inritat ganska många planeringar. Jag vill plantera träd på baksidan och kanske några mindre träd på framsidan. Jag vill ha några bärbuskar med vinbär, lite rabarber och sedan odla det mesta i lådor. Jag vill inte hamna i massor av rabatter som behöver skötas om, utan nyckelordet är lättskött. Men det kanske finns buskar och marktäckare som inte är så svåra att sköta? Det lutar åt att vi kommer att köpa till lite växtförslag från trädgårdsplaneraren också.

I dag har vi ett fint snötäcke på leran och jag är tacksam över ett mycket tillfälligt avbrott i all den smuts som samlas i groventrén. Jag vill ha trädgård. Det skall bli väldigt skönt när den där leran som man sjunker ned i är borta!

20 comments

 1. Hej! vad kul med trädgårdsdesign! Det känns rätt avlägset när man tittar ut bara…Mitt tips är att satsa lite extra pengar på lite mer uppvuxna plantor, solitärer. Våga prova stora plantor och lägg inte alla pengar på småplantor. Byt med grannar, fråga vänner som har hus om de kan dela med sig/dela plantor innan man går till dyra plantskolan.Lycka till!

 2. Några tankar kring singel kommer här: Vi ska byta vår rätt stora singel på uppfarten till plattor. De är “tröga” att gå på och skorna blir dammiga när det är torrt! Man parkerar ju bilarna på samma plats för det mesta och det blir små gropar där som man ständigt får gå och räta ut. Vår ena bil har en slags nivåmätare och den som inte gillar inte när bilen inte står rakt: felmeddelande dyker upp ibland pga smågroparna. I-landsproblem, jag vet, men det är störigt ändå.Småsingel på småstigar är däremot snyggt!

 3. Annika: Ack, när det blir klart så hoppas vi på det :)!

  Helena: Det är nog ingen dum idé att satsa på några lite mer uppväxta växter för att få en viss karaktär på det hela. Det tar ju ett tag innan saker och ting växer upp som bekant. Tack för tipset!

  Caroline: Det är lite svårt att se på skissen, men tanken är att behålla markstenen på garageuppfarten samt på gångar in till groventré och huvudentré. Tanken är att lägga någon typ av singel runtom gången för att helt enkelt spara pengar. Det är ett ganska stort område att stenlägga, även om det vore stiligt. Vi skall åka och titta lite på sten på fredag. Jag bävar inför att stå där och titta på grus. Svårt! Tack för singelreflektionerna :)!

 4. Vi har jobbat med vår nyanlagda trädgård i snart 4 år och sakta men säkert växer den fram. Några funderingar; Vi har ett rejät tilltaget trädäck ( kan lätt duka långbord för 40 pers) men jag hade nog gjort det ännu lite större i dag. Man tillbringar mer tid på det än man tror och det är mysigt att kunna ha olika möbelgrupper på det. Gräsmattan använder vi inte så mycket som vi trodde.Vi gräver upp vår gräsmatta för att få fler rabatter. Det är roligare än man tror när man kommit igång och vi satsar på lättskötta planteringar med marktäckare och växter som breder ut sig.Trädäck är skönt att gå på och vi har trädäck mellan huset och förrådet, det binder ihop byggnaderna och man får en gårdskänsla. Jag hade nog hållt kvar vid den lösning som var på första skissen, dels får ni mer trädäck och dels får ni gårdskänsla. Ja med ett staket ut mot gatan med dörr ( så har vi, mysigt!)Grönsaker odlar vi i hemmabyggda lådor med singel mellan. Lättskött!Lycka till!/Nina

 5. Ja du, är ju själv i samma dilemma så jag har nog inga bra funderingar… har liksom inte kommit igång själv ännu. Men stort trädäck gillar jag personligen. Han som grävde vår mark rekommenderade stort, och även att ta hänsyn till hur stort huset är (stort hus, stor altan, för bra proportioner).

 6. Nina: Du fick mig att gå ut och stega i snön igen med en tumstock :)! Från början var det inritat fyra meter ut från utbyggnaden, men vi har just nu minskat ned till tre meter. När jag var ute nu, kändes det kanske som om tre meter blev lite av ett mellanläge. Det blev varken litet eller stort på något sätt. Nackdelen med ett minskat trädäck rent estetiskt är också att den snygga rundeln kring gräsmattan som jag blev så förtjust i blir lite mer utdragen på ena långsidan i bilden som ligger nu. Kanske tillbaka till ursprungstanken helt enkelt? Jag tror också att vi vuxna kommer att sitta mest på trädäcket. Sedan får barnen ha studsmatta och liten pool på gräsmattan :).

  Men jag undrar jag om jag tänker mig trädäck hela vägen som på första skissen. Där blev jag så himla förtjust i att få en stenlagd liten innergård som jag alltid har velat ha. Så ni har ett staket med dörr ut mot gatan? Jag blir jättenyfiken på den lösningen. Du har ingen bild att mejla över ;)?!

  Stort tack för dina tankar! De satte igång mig igen!

  Mrs B: Det måste bli rätt känns det som och då får man lov att tänka flera varv om :). Alla säger ju att man skall ta till rejält när det gäller trädäck, så det talar väl för att vi skall skrota tanken på att minska ned det. Om man få se allt IRL innan och inte bara i sitt huvud! Det blir skönt när det blir klart!

 7. Det ser jättefint ut! 🙂 En fråga, om man kommer till er, kommer man att gå in via garageuppfarten då, eller kommer det att finnas en separat ingång från gatan.Om ni planerar ingång via uppfarten, tänk på att det ska finnas gott om plats även om det står bilar och cyklar parkerade. Jag har nämligen sett problemen vår granne har. Där måste man gå via uppfarten där det alltid står bilar och bredden är lite snålt tilltagen för att man bekvämt ska kunna gå bredvid, har man dessutom barnvagn eller dyligt är det kört.Trädäcket, snåla inte där, ni kommer att älska det när det blir klart! Promise!Jag håller med Nina om att låta trädäcket binda samman husen och som hon förslår ha en fin grind/dörr som avskärmning.

 8. Nu ger det kanske inte så mycket att jämföra vårt hus/altan med ert, förutom hus så får man förstås ta med tomtstorlek i beräkning. Men det kan ju trots allt ge lite input till tankarna kring altanstorlek.Bilden längst ner är vår “lilla altan”:http://mrsbandco.blogg.se/2008/august/graset-vaxer.htmlden kommer ut 3.5m från huset.Här är vår “stora altan”:http://mrsbandco.blogg.se/2008/september/blomladan.htmlsmalaste partiet närmast blomlådan kommer ut 2.8m från huset, och största partiet 5.5m.

 9. Anneli: Vi har en garageuppfart som är breddad och med god plats för två bilar. Vår bil står nästintill aldrig där, eftersom den körs in i garaget. Men absolut. Jag förstår tanken. Jag klurar där, för tanken nu är att entrégången skall gå ut från garagestenläggningen och inte från gatan. Huset ligger så till så att nästan alla som kommer till oss kommer från sidan och ser groventrén först. Det faller sig naturligt att gå upp på garageuppfarten och sedan vidare fram.Trädäcket ja. Tack för tankar där med! Jag är dock så förtjust i tanken att få lite sten under en gammal knarrig obekväm trädgårdsgrupp, så det spåret följer jag nog ändå :).Mrs B: Tusen tack! Den där titten avgjorde nog definitivt saken. Så bra att se bilder och speciellt från det perspektivet med måttangivelser. Det känns som om originalritningen med det större trädäcket är den som vi skall gå efter. Det är en sak att stå och måtta i snön och en annan att flytta ut massor av grejer på däcket sedan :). Stort tack för ditt svar och länkningar!

 10. Weronica jag vet inte vad du tycker om rosor men skulle du ha vägarna förbi Roskraft i skåne i sommar så köp något trevligt där. Har själv haft den underbara John Davies i kruka på balkongen men han fick inte följa med till orangea blakongen och har nu flyttat till en kompis trädgård.Här har du två underbara extremt lättskötta och friska rosor från Roskraft.http://nancyandi.blogg.se/2008/june/john-davis.html

 11. Nilla och Anne: Oj, vad skönt det skall bli när det blir klart :)!Anna- Karin: Rosor är väldigt vackra. Jag hade ingen aning om att man kunde ha dem i krukor och att de dessutom kunde vara lättskötta. Jag har en lång väg att gå när det gäller trädgårdskunskap :). Tack för tips! Just odling i kruka tror jag att det kommer att bli en del av.

 12. Har du tittat på det ljuvliga programmet “Engelska trädgårdar” på SVT? Snacka om inspiration och det är en njutning att få höra dessa entusiaster berätta om sina planer.

 13. Kul att jag kunde hjälpa till!Jag ska se om vi har någon bra bild på det, annars får jag väl ut och fota ( även om det inte ser så roligt ut just nu!) Vårt staket består av stående 45X45 reglar med någon cm emellan. Dörren är gjord på samma sätt. Trädäcket ligger längs med långsidan av huset med förrådet till vänster .I mellanrummet mellan förråd och gata har vi staket och grind . I framkanten på trädäcket och utifrån förrådet har vi et staket/spalje som sträcker sig kanske en 4 meter ut. På så sätt har vi skapat en insynskyddad hörna på vårt trädäck och när parasollet är uppe känns det nästan som ett tak. Vi klurar på ev segel för att få mer rumskänsla.När det gäller er framsida har vi en liknande lösning som er och det fungerar bra. Jag är själv inte förtjust i raka gångar mitt på och de flesta gäster parkerar sin bil på vår uppfart före de ringer på. Men, (med riskt för att låta som Tony Irving) vår gång ansluter såväl till biluppställningsplats och som gata, ungefär som om du hade tagit den undre streckade linjen och dragit den nedåt. Typ om du efter 3/4 pricken från vänster hade prickat rakt ner mot gatan. På så sätt är det lätt att både gå upp till huset från gatan och från biluppställningsplatsen och det blir en väldigt inbjudande entre. Hoppas du förstår!/Nina

 14. Emma: Jag såg det första programmet och blev kanske inte överväldigad över trädgårdsdesignen, men entusiasmen var det definitivt inget fel på :). Jag kanske borde ge programmen en ny chans!Nina: Stort tack för värdefulla tankar igen! När jag bläddrade i lite klipp som finns ovan, så började jag att klura lite kring att det är idé att tänka mycket grönt kring just trädäcket för att få in känslan där. Det tar ju ett bra tag innan man har en prunknande grön trädgård. Smart med markstenen vid entrén. Det skall jag tänka på. Men:en är ofta bra – speciellt när de är konstruktiva och förslagsgivande! Stort tack!

 15. Weronica jag är övertygad om att du kommer lära dig i rasande fart när ni väl sätter igång och en trädgård blir ju sällan “färdig”, men det ska bli så spännande att få följa hur er fina trädgård växer fram. För det är jag övertygad om att den kommer att bli, som allt annat du gör. Jag har ju själv ingen trädgård längre men “lägger mig gärna i” vänners trädgårdar om jag får. Så nog hoppas jag att även jag får blogga om trädgårdsliv framöver. Om inte annat så blir det balkongliv.

 16. Tre meter – ett bord på en meter, en stol på varje sida, man skjuter ut lite och sitter och snackar… då kan tre meter vara lite för lite.Grus är prismässigt bra alternativ – vill ni så kan man ju senare byta ut mot marksten. Välj ett ganska smått grus, och betala till lite för att få det slipat, alltså rundare. Det är så vasst att gå på annars. Det dyraste med grus brukar ändå vara frakten, för bara nån hundralapp till får man mer rundat grus. Åk till grusstället och provgå på högarna! Värt en utflykt…När det gäller träd så kan man “fuska” den naturliga vägen. Kolla med nån som har skog, fråga om ni får gräva upp det ni behöver – björk, rönn etc. Kanske nån till och med har en välvuxen syren, då är det bara att gräva upp och peta ner. Fördelen är att man _vet_ att plantan är härdig i ens område. Och skulle man tröttna på den, eller tycka att den var felplacerad, så är det inte lika surt att gräva upp den.Till rabatterna och runt träden rekommenderar jag ett tjockt lager täckbark! Håller fukten bra när ni reser till Gotland och kväver ogräsen.Spännande med en ny trädgård!

 17. Hej,Blev tipsad om din blogg av Linruz. Spännande att läsa om er trädgårdsplanering. Har en fråga, vilken trädgårdsarketekt har ni anlitat? Vi bygger hus utanför Linköping och letar efter en bra trädgårdsarketekt/planerare. Vi tänker nog göra jobbet själva men måste få hjälp med hur vi ska planera det hela.

Leave a Reply

Your email address will not be published.