Inspiration: Trädgårdsliv

Istället för att stirra mig blind på leran och göra streck med fötterna i snön för att visualisera trädäcket, vände jag mig i går kväll till mina inspirationspärmar. Det vore en överdrift att säga att det kryllar av trädgårdar där. Sedan några år finns det lite fler hus, men innan dess är det mest pampiga stadsvåningar. Livet och drömmarna tar nya vändningar. Det avspeglar sig även i det som sparas från alla magasin.

tradgardsdrommar.jpg

När det gäller trädgårdar, så hade jag sparat ett stort reportage i Rosie. Jag saknar den tidningen som hade klar potential som ett utelivsmagasin. Trist att den inte fick finnas i lite mer än ett år. Mia Blanche Settergren och Lena Granefelt står bakom sidorna om en fantastisk trädgård från Söders kulturkvarter i Stockholm. Bilden ovan fångar essensen av den trädgårdsdröm som jag alltid har närt. En stenbelagd insynsskyddad grön innergård med ett trädgårdsgrupp. Här sitter jag nu i ett platt område med tät nybyggnation – egentligen så långt ifrån bilden ovan som möjligt är. Jag inser såklart att vår villatomt kommer att bli något helt annat, men känner mig ändå väldigt inspirerad av detta. Och jag när förhoppningar om att kunna klämma in en liten grusbelagd plats mellan garage och boningshus med grind ut mot gatan som om man kisar lite kanske liknar bilden ovan ;).

tradgardsdrommar1.jpg

Jag är som jag tidigare har skrivit, mycket förtjust i tanken att bygga ihop boningshus och garage med ett staket med dörr i som avskärmar trädgården från gatan. Det blir möjligen inte som denna port, men det är en mycket vacker och inspirerande bild med humle och rosor som klättrar uppåt.

tradgardsdrommar2.jpg

Jag vill även odla mycket i lådor av olika slag. Jag är förtjust i vanliga lastlådor som tillför ett rustikt element till utemiljön. Här odlas det i en gammal sandlåda som klätts med keramikplattor. Mycket vackert!

tradgardsdrommar3.jpg

Sedan hamnade jag i några urrivna sidor från Elle Interiör där Christel Kvant listar “10 suveräna tips till uteplatsen”. Jag började att tänka lite annorlunda kring trädgården när jag tittade på de här bilderna. I och med att det inte finns ett dugg på vår tomt och att det kommer att ta ett bra tag innan träd och häck växer upp, så kanske man i första läget skall inreda grönt kring trädäcket där vi nog kommer att sitta för det mesta. Resten av trädgården får man se på lite längre sikt. Här blir jag inspirerad av grönt i krukor samt tanken på att skapa ett ombonat rum med häckplantor och spaljéer. 

tradgardsdrommar4.jpg

Liguster är så vackert, men det tar ett tag innan den ser ut så där som på bilden. Buxbomsklot är en annan av mina stora favoriter i trädgården. Som sagt, i första läget kanske det är idé att skapa en grönare och mer ombonad känsla kring trädäcket än i trädgården som helhet.

På ett sätt är det roligt att börja på ett nytt kapitel där man inte har någon egentlig erfarenhet. Jag tror att jag kan ha potential för trädgårdsintresse, men det återstår väl att se hur det blir sedan i praktiken :).

Egna fotografier av sidor från Rosie och Elle Interiör.

signature

13 comments

  1. Härligt att få ta tag i en helt tom trädgård och bara göra den till sin.Rekomenderar dig att åka till trädgårdsmässan för att suga i dig ännu lite mer insperation. Jag åker dit varje år och kommer hem full av energi och “att göra lust”.Ett bra sätt för att få det lummigt och ombonat under tiden är ju som du skrev att plantera i krukor i olika höjder. Lätt skött (inget specíellt ogräs), lätt flyttat och mycket mycket snyggt enligt mig. Lycka till Kram kramps bor du i Östergötland? Såg hos Mia på Mitt vita hus att du skrev om Vretaklosters handelsträdgård.Jag är från Linköping

  2. Jag gillar också tanken att bygga ihop boningshus och garage med ett staket med dörr i men det gör inte min man. Han tycker att man stänger ute. Eftersom jag brukar få som jag vill så byggs sannolikt den lilla porten i sommar 🙂 Det skall bli mkt roligt att följa din trädgårdsplanering.

  3. Visst är det tråkigt att Rosie inte fick mer tid, jag tycker också tidningen hade stor potential. Fast just nu är det svårt att tänka trädgård, vi har mer snö här nu än vi haft på hela vintern… nu vill jag har VÅR!!!

  4. Jag har en fin liten bok, “Trädgårdens rum” av just Christel Kvant och Heidi Palmgren. Där finns massor med inspirerande bilder och miljöer. Har för mig att jag har köpt boken på vanliga maximala matbutiken för en billig peng. Kanske kan vara något för inspiration?!

  5. Försökte kommentera igår kväll, men blev utslängd som spam hela tiden. Vi får se om jag lyckas bättre ikväll då. Jag läste Ninas fina idé (kommentar till förra trädgårdsinlägget) med grind mot gatan till mellan hus och garage. Hon tyckte även att du skulle satsa på trädäck ända fram till den, det tycker inte jag låter nödvändigt dock. Mina tankar går så här: 1.Har man singel innanför grinden, blir det lite mer bakgårdskänsla när man kommer in via den vägen. 2.Trädäcket skulle man kunna nå via en liten trappa upp, efter att ha gått i singel från grinden. Nu vet ju inte jag vad ni har för avstånd, men i min tanke ser det fint ut med en liten gränd av singel mellan hus och garage.3.Ett trädäck kanske man vill ha fritt från ytterskor (är osäker, men det känns så), vilket man får då på ett annat sätt. 4.Om man inte kommer upp på trädäcket direkt, når man trädgårdens nedre delar på ett naturligare sätt när man går in via grinden. Annars måste man upp på trädäcket och sedan ner igen för att fortsätta mot gräset..5.Ett trädäck kräver mer ombesörjning, med oljor osv än singel. Behöver man verkligen ett jättedäck? Vi har vänner som ångrar att de gjorde för stor veranda, med tanke på allt jobb. Känns som att när man är 40 pers eller fler, då dukar man kanske hellre upp i trädgården (där det är gräs). Som i alla filmer, med bröllop och uppdukningar i trädgården.. Ingen sitter på trädäcket där någonsin..6.Singel är härligt material (finns väl miljoner olika varianter), låter så mysigt när man går på det!Tja, det var några av mina tankar när jag läste runt bland kommentarer och ditt inlägg igår. Kram till dig Weronica! Wish me luck nu när jag ska lägga till den här kommentaren :)Lisa

  6. Tack för ditt fina inlägg! Det här var verkligen ett av mina bästa reportage i Rosie. Det är en härlig stadsträdgårdskänsla, bara ett stenkast från Slussen! – mkt tacksam miljö och fantastisk fotograf Lena Granefelt.:)Mia

  7. Hej W!Sitter här och dagdrömmer över dina läckra bilder på lummiga trädgårdar. Well, well… Tror nog aldrig att min tomt kommer att förvandlas till något sådant perfekt uterum. Detta är min femte trädgård (har flyttat en hel del…) och först nu börjar jag inse mina begränsningar. Jag varken hinner eller orkar ha en trädgård som kräver formklippning eller allt för mycket rensning. Därför skall jag ha en less-is-more-trädgård. Mycket altan, sten och grus och lite gräs och rabatter. Precis som dig vill jag ha lite vinbärsbuskar och kanske lite hallon, mest för att barnen skall kunna gå och plocka. Krukor är också suveränt. Många växter överlever faktiskt en vinter i kruka. Jag kan rekommendera rosmarin som är både tålig, vacker och doftar underbart!!!Skall bli spännande att följa din trädgård från lera till grönska!Trevlig fredag!//Charlotta.

  8. Härligt med ännu ett trädgårdsinspirerande inlägg, ser fram emot många många fler. Jag har så smått börjat fundera lite kring vad som ska göras i vår lera, eller den lera som komma skall. Vi bor i Jämtland och än så länge ligger det stoora drivor av snö men lite planering kan inte vara fel :)Kram!

  9. Hej Weronika!!Måste säga att det reportaget var sååå inspirerande!! Blev så glad när jag såg det nu.. Att bygga upp sin tomt är ju verkligen inte så lätt, särskilt inte om man har en vision och gärna ser det klart på stört! 🙂 Det är jag i ett nötskal det! 😉 Men ett råd från mig är att börja med träd, så att du får ett “tak” i ditt trg rum, dels för att de kan vara rätt dyra och dels för att de oftast växer långsamt.. Fler tips!! Andra växter kan man få tag på billigare, kolla odla.nu, där har de en säljar sida. Du kan också handla andra växter billigt på nätet, på rot, eller kruka, kanske tar en säsong innan de kommer upp, men dom är helt ok! Ta kontakt med närmaste trgsällskap, dom delar oftast med sig av växter som ska “delas” Lycka till med din fantastiska trädgård!! Kram!

  10. Hmmm, jag fick en härlig idé med den gamla sandlådan. Vi har en leksandlåda på tomten som vi tänkt ta bort. Man kan ju för tusan fylla den med jord och skapa en härlig blomsterbänk. 1000 tack för idé och inspirationen!!! Underbart!! Kramar från Märit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *