Nyordning i köket II

För nästan precis ett år sedan skrev jag ännu ett inlägg om denna eviga vardagsmat – Inte i dag igen! Då hade jag läst en artikel i amerikanska Cookie om projektet 30 Meals in 30 Days. Tanken där var att laga trettio nya maträtter på lika många dagar för att bryta vardagsslentrianen och få lite fart på matinspirationen. Men inte gjorde vi det inte. Nej då. Same, same blev det som så många gånger förr. Men nu – banne mig – har vi faktiskt känslan av början på något nytt i köket!

4* köksinspiration: Smart vas från Isabella Smith (fyra glasflaskor binds samman med ett snöre) som lätt kan omvandlas till gör-det-själv hemma i köket. Det är dags att byta ut inspirationsböckerna efter en ny säsong – Mat i blomstertid av Ulrika Jisland och Anna Jonassen om mat från påsk till midsommar. Vitt, trä och färgklickar i vackert kök från Boligmagasinet fotograferat av Bjarne B Jacobsen. Personliga favoriter i köket – linnehanddukar Manhattan från Klässbols.

Varför gör man något helt plötsligt? Jag vet inte. Kanske våren. Kanske känslan av det nya köket. Kanske alla oinspirerade sjukdomsperioder under vintern som definitivt fick en att vilja ha något nytt än standardmenyn. Den största sparken i baken fick jag av den nya sidan Veckomatsedeln.se. Jag har suttit med alla mina kokböcker och försökt få till matlistor många gånger. Det har fungerat ett tag för att sedan falla platt. Jag gillar konceptet med att få något färdigt att utgå ifrån. Här får man listor och menyer serverat och klart. Det är bara att handla hem grejerna och sedan laga i ordning.  Förra veckan provade vi nästan allt. Och allt var gott.

Visst är det en härlig känsla att vara lite sådär nyfrälst ;)?! Man tror sig se början på något nytt. Energin flödar. Det gamla känns just – gammalt. Vi har provlagat mer denna vecka, än vad vi har gjort på mycket länge. För jag är lite sådan. Om jag bara kommer igång med något, så brukar det rulla på. En idé föder en annan. Helt plötsligt känns det helt naturligt att stå och göra sådant som jag tidigare har avfärdat som krångligt, för tidskrävande eller för komplicerat i smak- och ingredienslistan. A och O är att ha grejer hemma tycker jag och att våga prova såklart. För oftast blir det riktigt bra.

Barn ett har mottagit nyordningen med skepsis. Barn två har mottagit nyordningen med grav skepsis. I kväll ser de fram emot Korv Stroganoff. För då måste mamma smaka. Och det brukar hon inte göra ;).

8 comments

  1. Vi blir så himla glada när vi läser sådant som detta! Det är precis det vi vill med vår sida, att den ska fungera som en inspirationsbank och underlätta vardagen för folk. Vi vill ju ha den tiden över till sådant som är roligare. Som att umgås med familjen till exempel.Smaklig Korv Stroganoff!

  2. Hej!Har haft Klässbols handdukar som köksgardin nu i många år. Häng upp ett par stycken bredvid varandra på stången. Klart!LenaIngen vår i sikte i Jämland, 2 nya decimetrar snö kom i helgen!

  3. Va kul med nystart i köket, va duktig du är som följer veckomatsedeln. Vi försöker vi med. Jag skriver veckomatsedel och vi försöker följa den men ibland får vi hoppa över och ta något annat istället. Nu när vår minsta är såpass stor att han äter i princip allt vi gör bortsätt ifrån salt och buljong så blir det lättare med maten. /Nina

  4. Det där med veckomatsedel.se var verkligen toppen, ska också försöka mig på det trots att det här med bor två skeptiska mot nya saker sessor! Boken där får gärna flytta hem till moi=) Hoppas det är bra med dig! Kram M

  5. Korv stroganoff rockar! Mikael lagar den mesta av maten här hemma, men jag har funderat på det där med veckomatsedel. Känns som om det skulle kunna bli billigare också, inte en massa impulshandlande. Har ni upplevt det så?

  6. Måste måste måste komm igång (igen) med veckomatsedlar. Inspirationen finns ju redan, men var finns orken att genomföra det. För tillfället utfluget bland takåsarna här i Uppsala!Satt och bläddrade bland korten från hemmet med det snygga köket häromdagen, och klickade hem bilderrna till min inspirationsmapp…..åh de kan de däringa danskarna!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.