Bryta bröd

focacciaglased1.jpg

Jo, det är bäst att hålla igång så länge som inspirationen varar. I dag åt vi (barnen pillade lite snabbt och stack sedan ut som små vårrusiga pilar igen) Paolo Robertos Minestra di verdure – en variant på klassisk Minestronesoppa. Så gott. Robertos italienska kokbok är verkligen en pärla. Jag måste nog även införskaffa grillboken när den kommer i maj.

Till soppan bakade jag Leilas Foccacia. Det italienska brödet går att variera i all oändlighet. I dag blev det ett bröd med basen olivolja och salt på och ett med olja, salt och parmesanost. Det blev en riktig fullträff till soppan tillsammans med en liten slurk vitt vin. Det är ju snart fredag – och påsklov – och VÅR :)!

Fotografi: Weronica. Receptet på Leilas Foccacia finns hos Recept.nu.

9 comments

  1. Har Robertos kokbok men har ännu inte testat något recept ännu. Kanske det blir hans Minestronesoppa! Men du… din bild fick mig liksom att tänka på jul och lussekatter, men tack o lov var det inget juligt!:-))Hälsningar Ulrika

  2. Ulrika: Haha! Nej, inga lussekatter här inte! Mina bakdukar hänger med året runt och den lilla resten av Foccacian var allt som fanns kvar när jag skulle fotografera :). Jag har lagat en del recept i Robertos bok nu och vi har gillat dem allihop. En riktigt bra bok är det!

  3. Karola: Jag har då sannerligen ingen bagarmössa käckt på svaj, utan söker mig mot snabbt och enkelt – så kan jag, så kan du! Det enda lite kluriga momentet i detta brödbak som jag hade en överdriven respekt för innan jag kom loss lite, är den fingervarma vätskan som jästen skall lösas i. Jag har skaffat mig en termometer och mäter med den, så att det alltid blir rätt temperatur. Det andra abret kan vara mjölmängden. Hellre lite för lite i första läget, än för mycket. Det är bättre att ta i mer mjöl när man bakar ut degen om det behövs. Sedan går faktiskt Foccacian som en dans. Lätt, i sammanhanget snabbt och mycket gott. Heja :)!

  4. Kanske jag skulle våga mig på ett matbrödsbak jag med nu när jag sett dig lyckats. Annat kommer in under bakduken, men matbröd… inte ännu.Lite inspirerad känner jag mig allt. Tack för det kära du!Hoppas ni får en solig och skön helg. Kanske en stund med ryggen mot husväggen och kinden vänd mot strålarna… ?!Kram kram

  5. Så fin bakhandduken var. Nu ser jag vad lika vi har =) Visade ju mina i ett inlägg i julas som du kommenterade… Följer noga med på det som händer ute hos er nu (genom din blogg alltså). Otroligt spännande. Vi står nästan i startgroparna för utemiljön hos oss, men får börja med det vi är helt säkra på först. Trädgård är så roligt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.