Familjeliv

Det gäller att samla på små pärlor och tänka på dem när konflikterna är det som präglar dagarna. I går kväll fann jag mig själv sittandes i badrummet med en nybadad älskad flicka i knät. Hon höll om mig. Hon sjöng Moving on med Sarah Dawn Finer för mig. Hon berättade för mig att hon och en pojke i skolan har bestämt att de skall flytta in till staden tillsammans och ha en chiwawa när de blir stora. Och den har inte så lång päls, så Du kan komma mamma. När vi reste oss var jag alldeles blöt av hennes långa hår.

hjartat.jpg

Innan dess hade vi bytt ut kycklingenchiladas mot vanliga tacos. Jag antar att många med mig fick en stor spark i baken av Niklas mat i torsdags där han slaktade svenskarnas mexikanska fredagsmys tillsammans med den hemlige kocken. Jag har tidigare bytt ut tex-mex-kryddpåsen mot egna kryddor. Det är faktiskt bara att ta spiskummin, cayennepeppar, paprikakrydda, salt och peppar istället. Tortilliabröden har dock oftast hängt med av ren bekvämlighet, även om ordet palmolja och diverse E-koder har slagit mot mig med full kraft när jag öppnat påsen… Nix, egna bröd it is. Jag misslyckades dock fatalt med Niklas variant. Vi hade inget majsmjöl hemma, så jag körde med vanligt, men det blev bara en simmig smet av allt. Det var bara att googla fram ett nytt recept (5 dl siktat dinkel, lite salt, 1,5 dl ljummet vatten, 1 ägg och 50 g smör) och börja om från början. Tålamod är en fiskares bästa vän, som Lotta på Bråkmakaregatans pappa säger. Grrr, sa jag. Har Ni något bra recept på Tortillias? En fredagshungrig dotter fick frispel när hon såg våra egna tortillias och började tjuta som en siren. Efter att lugnet lagt sig åt hon mest bröd av oss alla… Lite drama, men slutet alldeles, alldeles gott denna gång :).

hjartat.jpg

Och efteråt, när jag hade hängt upp hennes rosa badrock på kroken i badrummet, gick jag ned och åt en sen dessert till den här fredagsfilmen.  Barnen hade tidigare under kvällen ratat det vita söta och valde istället popupglass från den blå bilen. Men det här är så gott!

dessert.jpg

Pannacotta är en av mina favoritdesserter. Jag har upptäckt att det tillhör det enklaste att tillreda själv i köket. Det är bara att man gör den i god tid, så att den får stå och stelna en stund. Man kan både smaksätta och servera med många olika saker. Förra gången åt vi med snabbkaffepulver á la Roberto. I går blev det en egen crossover med honung och vit choklad. Det blev en ganska söt variant, så den behöver balanseras lite med något syrligt. Vi åt passionsfrukt till.

choklad.jpg

Pannacotta (4 portioner)

2 gelatinblad3 dl vispgrädde3 msk honung50 g vit chokladBlötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Koka upp grädden i en kastrull och blanda i honungen. Ta upp gelatinbladen, krama ur dem lite och låt dem rinna av på hushållspapper. Smält gelatinet i den varma grädden. Rör om noga, så att allt löser sig. Smält den hackade chokladen i blandningen. Rör om. Häll upp i portionsformar och ställ i kylen ca 3 timmar. Servera med valfri frukt och bär samt eventuellt flarn.Här skiner solen! Ha en fortsatt fin helg!

11 comments

  1. Mmm pannacotta är ljuvligt. Men här ratas den av barnen som heller tar glass med.Springer du över något bra recept på tortillas så hojta till…kram kram

  2. Jag bakar ju glutenfria till sonen, och har upptäckt att det är smart att balansera lite med fibrer. OM du nu går in för att baka dina egna även i fortsättningen, så köp hem lite PO-fiber (finns på bakhyllan, helt beroendeframkallande om man börjat använda det i bakning). Eventuellt kan du också ta hem lite fiberhusk. Utgå från Niclas recept och använd ditt dinkelmjöl, ev blandat med majsmjöl men tillsätt 1 msk POfiber och upp till ½ tsk fiberhusk. Degen ska fortfarande vara lös, fibrerna sväller rätt mycket. På en mjölad skärbräda klickar du upp degen i högar, vänd om i mjölet och låt ligga så och svälla i 10-15 min innan du kavlar ut bollarna. Då får du lite segare bröd. Pannacotta är såååååå gott! När brorsan var vegis ett tag upptäckte jag gelesocker, så himla praktiskt när man gör just pannacotta. Helt utan bismak. Värt att testa!

  3. … nu var jag ju tvungen att kolla inslaget. De stekte ju tortillan i massor av olja. Jag brukar nog ha lite mer olja i degen, och sen steka den i torr panna. Om det är mycket mjöl kvar på brödet kan ban borsta av det med en brödpensel. Lägg det på tallrik och täck med aluminiumfolie en stund, så funkar de bra att vika sen (för VEM äter tacos med bestick i vanliga fall??)

  4. Linruz: Sicken smak de har de små 🙂 I dag har jag gjort egen glass som står i och fryser till. Vi får väl se vad det blir för reaktion på det!Skönt Hemma: Behjärtansvärt! Jag skall skänka en slant jag med.Görel: Här har vi någon som varit med förr ja :)! Segare bröd låter finemang. Jag skall absolut hålla utkik efter PO-fibrer – en nyhet för mig. Och egna tortillias blir det i fortsättningen. Jag fick mersmak! Stort tack för tips!

  5. Ja vad skulle man ta sig till utan sina underbara älskade barn?!Fin blogg! Titta gärna in på min nya blogghttp://nenaas.blogspot.com/

  6. jag är ingen stjärna i köket och brukar inte ta till mig recept (det funkar ju ändå aldrig…) men det här lät görsmarrigt! särskilt med passionsfrukt…!

  7. äsch. glömde skriva att såna där moments of mys kan rädda vilken grå dag som helst. i efterhand alltså. bara att plocka fram.tjo!

  8. Mrs H: Ja, de är the life liksom :).Ullisar: Jag lovar – detta klarar du. Det enda lite kluriga i det hela är gelatinet. Jag använde pulver några gånger och det hela stelnade icke. Men när jag tog gelatinblad och gjorde enligt beskrivningen, då gick det galant. Våga prova!

  9. Jag skulle precis tipsa om gelésocker, men såg att någon annan redan gjort det. Hursomhelst så är det jättebra till pannacotta, den stelnar på nolltid, och man slipper slabbet med gelatinbladen!

  10. Panacotta är supergott! Prova att göra med ingefära! huuur gott som helst! Du river färsk ingefära och pressar ut saften från den och använder som smak. Man behöver inte så mkt för den smakar så himla mkt! Men det blir en hit! Och då kommer man från lite det där vanliga med dessert-smaker som vanilj och choklad osv(som självklart är hur gott som helst också!)

Leave a Reply

Your email address will not be published.