Ta i trä

Det lär väl dröja innan jag står och plockar bär från några av de buskar som vi önskar plantera i trädgården. Arbetet med vår tomt har dragit ut på tiden, men jag hoppas att det hela skall avslutas tämligen snart. I dag grävs det i alla fall igen för plintar under trädäcket. Regelverket skall fixas på fredag och sedan skall brädorna på. Här behöver jag lite råd från erfarna altanägare. Jag har hela tiden sagt att jag vill ha lärkträ, som jag har förstått åldras snyggt utan mycket underhåll. Nu får vi se vad trädgårdsbudgeten slutar på, eftersom lärkträt är högt prissatt… Snickarna var lite oförstående inför tjusningen med lärkträ och menade att det blir svart snabbt. Hmm – det har jag aldrig hört. Annars finns ju den tryckimpregnerade furun som kan behandlas på olika sätt. Jag behöver råd. Dela gärna med er!

“Muminmamman rensar vinbär” från Dukat Bord.

26 comments

 1. Lärkträ har jag inga erfarenheter av, men personligen tycker jag att tryckimpregnerat trä är hur läskigt som helst och vill inte ha det i närheten av mina barn och något ätbart (dvs. bärbuskar, jordgubbsplantor, pallkragar med sallad och rädisor …). Till altanen använde vi i stället kärnvirke av furu som är hårdare och tåligare än “vanligt” furuvirke, och inte särskilt mycket dyrare än den tryckta varianten. Vi har bara tvättat och oljat det varje vår, och det har en riktigt fin, varm och lite rödaktig trären färg. Väldigt nöjda är vi i alla fall.

 2. Helena: Jag är en novis i träbranschen och tar tacksamt emot alternativa förslag. Kärnvirke låter intressant. Det impregnerade är ju behandlat med tja inte alltför miljövänliga saker, även om det är det som man ser nästan överallt. Kärnvirke som dessutom inte är speciellt mycket dyrare låter intressant. Lärkträt kostar mycket, så alternativ är mycket välkomna. Tack för tankar!

  UPDATE: Nu har jag googlat lite. Det verkar väldigt intressant med kärnvirke. Jag får sätta min duktiga pappa på träspåret tror jag :).

 3. Vi har tryckt virke som vi inte behandlat på något sätt. Nu efter fyra år är det grått och lent, precis som vi vill ha det./Nina

 4. Hej hej! De hus som är byggda av lärkträ i vårt område ser inte så väldigt roliga ut nu ca 5 år senare, de har svartnat mycket och ser egentligen bara “smutsiga” ut…

 5. Nina: Så tryckvirke blir fint grått med tiden? Jag gillar grått. Det är snyggt, men jag har fått för mig att tryckt snarare drar åt det gulaktiga hållet. Det finns kanske olika typer av sådant trä också. Tack för svar!

  Madeleine: Aha, så det svartnar alltså? Jag har fått för mig att det blir snyggt grått med tiden. Det gäller att undersöka vidare med andra ord. Tack!

 6. Vi ska lägga om trallen på vår altan i vår och funderar också på lärkträ. Vi har goda vänner som bodde i ett hus byggt i lärkträ, och jag tycker verkligen om den silvergrå färgen trät får under åren. Sen vet jag inte hur det funkar att ha det som obehandlat “golv”. Blir det “stickigt”? Tåls att ta reda på. Alternativ 2 vi har är tryckt virke som ska behandlas så att det blir mörkbrunt/svart. Får se vad det blir. /Ida

 7. Lärkträ är jättefin, och det skulle jag med kunna tänka mig väl om plånboken var lite större. Här får det bli tryckinpregnerat som ska betsas grått eller nästan svart! den dagen det blir altanbygge dvs;) Kram från M “sittandes i nya kontoret”=)

 8. Ida: Vi kommer att ha ett stort trädäck på cirka 55 kvm, så det är inte några plankor som skall dit… Ytan på trät är av största vikt. Sant. Jag tänker mig en len yta att gå på och då är det ju bra om de förutsättningarna finns :). Spännande med era altanplaner!Mia: Usch ja, det är så himla mycket på en gång! Vår altan går ju utmed hela baksidan så det känns prio att få till det ganska så snart, för att kunna sitta där. Jag har sett många som betsat sin trall. Snyggt men är det svårt att underhålla och syns allt på ett mörkare golv :)?! Vet ej! Så spännande med kontoret! Bilder kommer får vi väl tro 😉 Kram

 9. Intressant tema! Här kommer mina tankar. Vi håller på att bygga nytt staket på landet och har efter moget och noggrant övervägande bestämt oss för obehandlad furu, vilket vi sedan behandlar med järnvitrol. Järnvitrol gör att virket grånar snabbt (tänk vindpinad grå sjöbod) och det bevarar även träet på ett bra sätt. Lärk tyckte vi kostade för mycket, dessutom finns risk att det svartnar snabbt i och med försurning e.t.c. Tryckimpegnerat gick helt bort – fult och giftigt. Kram

 10. Lo: Det låter jättesnyggt! Jag antar att man behandlar och trycker för att undvika röta och annat, till priset av att det hela inte blir så miljövänligt. Stort tack för tankar! Kram

 11. Nu måste jag ju bara ta en närmare titt på färgen på vårt icke-oljade tryckimpregnerade trädäck därhemma ikväll… återkommer med eventuella kloka kommentarer 🙂

 12. Hej blivande altanägare;)Blev med altan förra sommaren och hade långa och svåra diskussioner med mannen och kompisar angående val av trä och hur målet att få en gråfärgad träaltan skulle uppnås. Efter mycket efterforskningar har vi valt vanligt tryckimpregnerat som vi nu skall behandla med Sioo impregnering vilket ger trät den där gråa fina färgen som vi eftersträvar. Sioo har framgångsrikt används på bryggor längs västkusten med toppenresultat! Gör lite sökningar så hittar du säkert bilder och annat intresssant läsning.//Annaibland syns vår ännu obehandlade altan på min blogg: http://www.barfotsgatan.blogspot.com

 13. Hej!”Vi” (min sambo och våra pappor) byggde ett stort altandäck förra sommaren i “vanligt” tryckinpregnerat trä. Det har redan blivit ljust och den gröna nyansen har försvunnit. Vi har fått tips om att såpa med vanlig grumme såpa.Miljövänligt och billigt, resultatet ska bli att träplankorna blir ljusare. Vi får testa och se resultatet.Lärkträ var jag inne på förra sommaren, vårt hus är målat med gräddvit färg på huset och foderna är varmgrå, alltså huset ska inte “gråa” till sig och har man ett nybyggt trähus som man målar och sedan bygger altan i lärk som ska se lite “vindpinat” ut så tycker kanske jag att altanen ser “risig” ut ihop med ett nytt målat hus….Jag har sett ert hu på din blogg och jag tycker det passar bättre med en altan där “vanligt” trä får bleka sig lite eller behandla det med mörkare pigment.Om ni ska ha altanräcke så kan man ju låta golvet var i trä och måla räcket i samma färg som huset.Bara min tanke när jag ser stilen på ert jättefina hus! Men smaken är ju delad! Lycka till!

 14. Hej, Vi har ett altan däck som har funnits i många år. Det rengörs med högtryckstvätt, men jag är extremt slarvig på att olja in det. Har nog oljat det 2 ggr på 5 år… Men nu är det snyggt gråtonat som vi vill ha det. Ett tryckimpregnerat virke skall man inte behandla något de första 6 månaderna, men efter det har jag förstått att man även kan fixa till färgen på det med bets etc.Lärken tycker jag inte är värd sitt pris. Järnvitrol…. ja jag är ägare av ett hus helt färgat i järnvitrol. Att konstatera efteråt är att det är viktigt att det är stark sol på alla sidorna av huset för att det skall mörkna jämnt, vi har en sida som bara har morgonsol och dessvärre så har den inte riktigt hängt med i infärgningen… den har blivit flammig. Vi har vitrol på våra räcken till altanen, men jag är tveksam till att sätta det på ett altangolv då du skall kunna rengöra det med högtryck. Och som sagt vill du ha det med en jämn färg på hela altandäcket så krävs det att solen ligger på lika mycket överallt…solen gör jobbet. Hoppas du kommer någon vart med min information. VänligenJenny

 15. Både vårt hus och trädäcket är i lärkträ. Min uppfattning om lärkträ är att det åldras vackert och blir grått med åren. Jag skulle nog inte rekommendera lärkträ ändå trots det vackra åldrandet. Vårt däck ger oss stora stickor i fötterna och jag vet att grannarna här omkring har samma problem. Några har till och med bytt till tryckimpregnerat på grund av det. Det kan absolut vara så att vårat däck är av sämre kvalitet och därför beter sig så men det kan vara värt att kolla upp.Lycka till!

 16. Hej!Vi har däck i lärkträ (8 år gammalt i år) i Skåne, i norrläge och är hur nöjda som helst. Det blir bara finare med åren. De mörknar lite på vintern (tenderar ju att regna en del i Skåne då..) men då tvättar man bara av det med en blandning av tomteskur och såpa och sen är det jättefint igen , man behöver inte “skrubba”, bara borsta lite. Vårt är mjukt att gå på och vi har aldrig märkt av några stickor.Lycka till!

 17. Hej!Finfin blogg du har tycker jag! Tack för den , alltid så inspirerande!Våra grannar på alla håll och kanter har behandlad sina däck/altaner med någon ny slags olja från Nordsjö (jag kan minnas fel). Oljan finns i flera olika nyanser och går ner i träet såsom olja gör. Jag har sett resultatet av den vitgrå och mörka nyansen. Det blev fint tycker jag. Tydligen enkelt att använda. Jag bor i ett gammalt hus från början av 1900-talet och vi har diskuterat från och till, trappa eller altan eller amerikansk veranda eller gammaldags veranda 😉 Det slutade med en trapp, kort och gott, utifrån våra dubbla dubbeldörrar. Direkt ut i gräset. Jag har länge funderat på om möjligheten att måla vitt på utegolv men hela tiden blivit avrådd för att det skulle flaga. Dock verkar traditionen med målade altaner och verandor vara annan i andra länder. I Danmark ser man ju ofta målade sådana. Men om man nu inte skulle våga måla så verkar det som om oljan är ett gott alternativ. Nu ville du ju inte måla men ändå ;-)Lycka till med fina huset!/Sofia

 18. strunta i lärkträ, det blir lika svart som allt annat. Kör på kärnvirke om du kan få tag på det. Test sioo (sioo.se) verkar vara nöjda användare på byggahus,se i alla fall. Vi testar själv i vår.

 19. Vi byggde en stor altan i obehandlat lärkträ för fem år sedan och den är jättefin. Den behöver rengöras varje år (som säkert många andra träslag) vilket vi gör med en altantvätt och den får då en jättefin ljusgrå lyster.När det gäller stickor så kan jag hålla med om att våra småkillar får det lite då och då när de kryper på altanen, men inte så att det är ett problem. Hellre det än ett mindre miljövänligt alternativ, även om de flesta tryckimpregnerade virke väl är arsenik- och kromfria idag.Vi är jättenöjda!Lycka till!Lotta

 20. Vi har kompisar som betsade sitt altangolv mörkt/svart. Snyggt, men när solen låg på blev det så varm att det var omöjligt att gå på!

 21. Du har redab fått många bra tips men har kommer mitt. Fast om du inte vill ha brun trall så går det ju bort. Vi köpte mörkbrunt trall virke på byggmax, trallen har räfflor som är helt otroligt fint, jätteskönt att gå på och blir guldbrun efter en sommar av sol. Vi oljade in altanen med brunpigmenterad olja i höstas och altanen blev då ännu mer brun i färgen./Nina

 22. Hej!Inga erfarenheter av lärkträ. Jag har ett ifrån början oljat trägolv som jag antar är tryckat ifrån början. Det är säkert 20 år och ifrån tiden då förre ägaren byggde altanen. Vi har oljat det någon gång och slipat det samt oljat på nytt. Förra året fick jag för mig att måla det svart. Supersnyggt och jag är så nöjd! Eftersom det är oljat tidigare var det slitigt att måla på vissa ställen och det blev inte kolsvart utan en cool brunsvart färg som ser lite “gammal” ut. Kanske är det inte aktuellt för er att måla golvet det första ni gör, men för mig var det ett utmärkt sätt att för 279:- förlänga tiden för golvet som vi annars tänkt byta ut, och man kan ju alltid väcka en tanke. Tycker du om några år att det ser trist och tråkigt ut, så släng på färg eller pigmenterad olja. Lycka till!! Kram!

 23. Ja, några kloka kommenarer har jag ju inte att tillföra i valet av trä. Vi gjorde aldrig någon jämförelse med lärkträ då vi redan av ekonomiska skäl valde bort det. Min huvudbry nu med vårt två år gamla tryckimpregnerade trädäck är om det ska oljas eller inte. Söker man information finns ju åsikter åt båda hållen. Anledningen att vi inte oljat hittills är just för färgens skull, nu går den åt det gråa hållet vilket vi tycker om.Såpa har jag läst lite om, och Siio får jag uppdatera mig på – något av dessa alternativ kanske skulle kunna vara möjliga framtida behandlingar (om vi nu ska göra något alls). Men sammanfattningsvis är jag nöjd med vårt trädäck.Lycka till!

 24. Köpte lärkträ från Bauhaus förra året till altanen. Vackert till att börja med men blir därefter grått/svart. Har dock inte försökt tvätta det. Det stora problemet är att det är stickigt. Jag har kontaktat Bauhaus för att titta på det. Vi får se vad som kommer ut av det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.