Rabarber II: Kaka

Efter att ha ätit några ack så goda pajer, var det dags för aningen variation när jag fick en ny påse rabarber. Efter en snabb bläddring i kokbokshyllan fastnade jag i klassikern Rosendals trädgårdscafé av Monika Ahlberg. När boken kom 1994 var den något helt nytt i genren med sin layout och bilder. Den kan sägas ha inlett den boom som vi sedan har skådat när det gäller den aldrig sinande kokboksfloran. Och den tunga boken håller ännu. Jag märker att det var ett bra tag sedan jag bläddrade i den, men nu hittade jag till massor av godsaker att baka sig genom en gång till. I går blev det en Rabarberkaka med mandel tillsammans med Rosendals vaniljsås. De vuxna tog om, barnen smakade inte ens. Är rabarber en vuxensmak? Jag pillade också när jag var liten och åt bara degen på pajen. För er som gillar rabarber – missa inte den här kakan. Den är lättbakad och blir riktigt imponerande på fatet!

rabarberkakatext.jpg

* Skär rabarbern i mindre bitar. * Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp (I orginalreceptet är det 3 dl strösocker, men jag använde 2 dl råsocker). * Riv mandelmassan och blanda ned i smeten tillsammans med mjölet. * Häll smeten i en smord och bröad form (ca 23 cm). Tryck ned och strö över rabarberbitarna. Häll över lite råsocker efter önskad smak. (I orginalreceptet är det 1 dl pärlsocker) och hyvla till sist över smöret. * Grädda i 175 grader långt ned i ugnen ca 30- 40 minuter.

Jag brukar göra en annan vaniljsåsvariant som jag skrev om här och som även Helena visade i går. I går gjorde jag en Ahlbergsk variant som även den var försvinnande god.

*3 äggulor + 1 msk maizena + 3 dl vispgrädde blandas i en kastrull. Låt sjuda, men vispa kraftigt hela tiden. Låt ej koka.* Ta kastrullen från plattan när såsen känns lagom tjock. Blanda i socker och vanilj efter smak. Jag tog 2 msk råsocker och 1 krm ekologiskt vaniljpulver.

Ha en riktigt fin avslutning på helgen! Här har långhelgen kantrats av blåst och regn. Värmen sägs vara på ingång – i morgon :).

Fotografi: Weronica – En mammas dag.

13 comments

  1. Takk for receptet. jeg har masse rabarbra fra i fjor som jeg ikke har fått brukt opp. Jeg skjønner nå at jeg skal bake en kake til St. Hans aften (Midtsommer) … tar litt tid med meg ,) *skratter*

  2. Min nästan tvååring stoppade glatt i sig rabarberpaj och uppmanade; mera! Bra recept-tips, nu ska jag kika i Rosendalboken igen. Fortsatt fin kväll!

  3. Oh, vad gott med rabarberpaj. Tyvär finns det ingen rabarber i min nya trädgård men jag ska nog plantera ett par..

  4. Jag älskar rabarber så jag kommer definitivt att prova detta recept. På tal om barn. Jag har en som bara gillar rabarbern och en som bara gillar pajen. Så de kan ju dela en bit. Med extra mycket vaniljsås. Det gillar båda två….Trevlig söndagskväll!//Charlotta.

  5. Det dröjer nog ett tag till innan vi häruppe i norr börjar få rabarber men detta recept ska jag definitivt pröva när den dagen kommer.Varit dålig på att kommentera på senaste tiden men jag följer med stor spänning allt som händer i ert Nybyggarland:D

  6. Ibland tänker jag att vi fikar alldeles för mycket här hemma. Men handen på hjärtat – en slät kopp kaffe är väl inget roligt? Vår rabarberpaj blev utsökt trots utfyllnad av fiberhavregryn men din kaka låter ljuvlig. Rosendals kokbok är verkligen ett säkert kort och hur många gånger man än läst boken så hittar man alltid något nytt recept. Jag ska definitivt baka den här kakan.Idag skiner solen hos oss och livet leker. Piff i växthuset står på min dagordning. Hoppas ni är friska nu!

  7. Mette: Det gäller att planera i god tid :)Linruz: Oemåtståndligt god skulle jag vilja säga. En riktigt maffig kaka som räcker till många. Testa!Att ha det gott: Ja, det finns många fina recept i den boken. Jag skall fiska upp mer ur den receptskatten framöver. Det är en sådan vacker bok också!Malin: Barns smakpreferenser äro outgrundliga 🙂 Härligt med en liten rabarberälskare. Kakan rekommenderas varmt!Petra: Jag vill också plantera rabarber. Till nästa vår vore det fint att kunna skörda av eget bestånd :)Charlotta: Men så bra 🙂 Och håller med om vaniljsåsen. När jag var liten skulle liksom degen dränkas i sås – då smakade det som allra bäst. Vicke: Då har ni något att se fram emot framöver 🙂 Kul att du följer mig! Anna: Jo, en hel del fikor blir det, men det är ack så trevligt som sagt. Man får balansera upp det på andra sätt, för en och annan paj är svår att motstå här i livet 🙂 Fiberhavregryn kan man smyga ned här och där ja. Jag märkte att det var ett tag sedan jag bläddrade i Rosendalsboken, men nu blev det ändring på det. En sådan ljuvlig bok – alldeles tidlös. Härligt med piff i växthuet! Jag ser fram emot fler inspirerande bilder! Friska är vi också.

Leave a Reply

Your email address will not be published.