Söndagsgott

Dagens goda. En alldeles ljuvlig jordgubbspaj med smak av citron och choklad ur – surprise Elisabeth Johanssons Smulpajer – samt feelgoodrullen Wimbledon med Kirsten Dunst och Paul Bettany på TV 3 kl 21.00. Baka pajen till eftermiddagsfikat, men glöm inte att spara en bit till filmen :).

jordgubbspaj-copy.jpg

Smulpaj med vit choklad och jordgubbar

Smulpaj: 3 dl siktat dinkelmjöl, 1/2 dl råsocker, 1 tsk vaniljsocker, 150 g kallt smör, 100 g vit choklad (1 dl skållad mandel) samt finrivet skal av 1 citron.

Fyllning: 1/2 liter jordgubbar, 1 msk råsocker, 1 tsk vaniljsocker och 1/2 msk potatismjöl.

Värm ugnen till 225 grader. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker och smör till en grynig massa. Fördela hälften av smulorna i en form (ca 24 cm) och grädda i ca 5 minuter. Skär under tiden jordgubbarna i bitar och blanda dem med socker, vaniljsocker och potatismjöl.

Ta ur pajen ur ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Hacka den vita chokladen (och mandeln). Blanda ned choklad och rivet citronskal i resterande smulor. Fyll pajen med jordgubbsbitarna och täck med smulorna. Grädda på nedersta falsen i 20-25 minuter eller tills pajen fått en gyllenbrun färg. Servera med valfritt tillbehör t ex vaniljsås.

Vaniljsås: Blanda 1 ägg, 1 msk råsocker, 2 msk smör, 2 msk potatismjöl och 5 dl mjölk i en kastrull. Låt sjuda under ständig omrörning. Avbryt när första bubblan syns och såsen tjocknat. Tillsätt 3 tsk vaniljsocker när såsen kallnat.

(I orginalreceptet är det mandel, men det uteslöt jag. Jag använder siktat dinkelmjöl och råsocker, men i receptet är det vetemjöl och strösocker. Om Du använder strösocker – dubblera mängden, förutom i pajskalen där det är 2/3 dl strösocker).

6 comments

  1. Mmmm kanske skulle beställa en av maken….det vore nog toppen som kur för en sjukling som jag. ;)ha en fin söndag.kram kram

  2. Alla: Testa – omdedelbart medan det finns färska jordgubbar. Detta blev en av mina favoritpajer alla kategorier på första försöket!

Leave a Reply

Your email address will not be published.