Gott

smakergotlandcollage-copy.jpg

Gotland är mycket smaker för min del. Det är allt det goda som äts på restauranger, alla fikor och för all del – den aningen fantasilösa maten som fungerar på de två kokplattorna i stugan. Barnen är jättelyckliga. Vi äter enligt dem nästan bara god mat då :). Vissa smaker förknippas så mycket med ön att de är svåra att ta till sig hemma. Jag har köpt med mig teblandningar från Kränku ett antal gånger, men de blir bara ståendes. De hör sommaren till punkt Annat fungerar dock utmärkt att ta med sig. Jag köper alltid plommonmarmelad och kakskorpor med choklad från Bertholdsson & Holm. Den lilla butiken har expanderat ordentligt och slagit sig samman med G.A.D och Visby Kaffe & Chokladaffär i en gallerialiknande byggnad på Hästgatan Tio i Visby. I chokladbutiken (det finns även en webshop) fann jag utsökt choklad med de finaste förpackningara från La Palantine . Den svensk-franska chokladen är ny för mig och smakar alldeles underbart. Ett besök på Hästgatan är ett måste i Visby med andra ord. Tyvärr tyckte jag att en hel del av G.A.D:s charm gått förlorad. Jag blev alltid så inspirerad i den förra mindre lokalen vid Stora Torget. Nu var allt snyggt och mycket, men den speciella stämningen fanns inte riktigt kvar.

Ett annat måste är kryddor från Krusmyntagården. Jag har börjat med en egen tacoblandning enligt Helenas recept och var nu nyfiken på Krusmyntas variant. Vi testade den redan i stugan och den smakar galant. Rekommenderas varmt!

I morgon må det bli fler smaker från ett nytt favoritställe – Rute Stenugnsbageri.

6 comments

 1. jag håller med dig ang. butiken på hästgatan tio, lite rörigt och trångt, man vet inte riktigt vad som hör till vad. fast jag fyndade en bric-a-brack klänning till dottern med 40% rabatt och blev överlycklig över att återse Visby kaffe & chokladaffär som jag trodde hade slagit igen! rute stenungsbageri är en ny sommarfavorit för mig också – köpte med mig supergott bröd därifrån när vi var där och åt lunch. Nästa steg blir kanske att försöka baka själv? Hoppas ni haft en skön semester, ska bli kul att läsa vad du tagit med dig hem – mina sju veckor på ön är ännu inte till ända, jag njuter av de sista sköna dagarna.

 2. Du får det verkligen att låta helt underbart på Gotland, denna förlovade ö. Lite som att åka till en annan kultur och ta del av dess smaker – härligt! Tråkigt höra om G.A.D. Känns som om det företaget exploderat i storlek sedan jag först kom i kontakt med dem och en del klarar väl inte den övergången – från litet och charmigt till stort och ja, inte så charmigt..Lisa

 3. Marmeladburkarna var dessutom hur snygga som helst. Tänk, det känns alltid lite extra lyxigt att öppna en snygg burk. och så vill jag önska dig välkommen hem. Kram

 4. Victoria: Haha! Härligt att vara saknad – nu är jag tillbaka 🙂

  Linruz: Barnen gillar vår stugmat. Kolla, mamma är tvungen att äta makaroner och korv – typ ;). Jag gillar – mer andra smaker 🙂

  Louise: Galleritanken är väl god i grunden med att samla mycket fint på ett ställe, men jag vet inte om man lyckats fullt ut med idén. Det är ju tämligen nyöppnat, så det är mycket möjligt att det utvecklas framöver. Bertholdsson & Holm hade lyckats med konststycket att få in enorma mängder varor på liten yta, men på något sätt så gillade jag det ändå. G.A. D sörjer jag lite. Det kändes som vilken hipp designbutik som helst. Chokladaffären låg ju lite off tidigare och flytten till Hästgatan var till dess fördel nu tycker jag. Härligt med klänningsfynd! Ha det fint de sista semesterdagarna nu!

  Lisa: Det är lite så faktiskt :). G.A.D:s lilla butik var så fin förut. Nu kändes det lite som en i mängden. Modernt och lite själlöst tyvärr. Men möblerna är fantastiskt fina fortfarande. Jag drabbas alltid av en akut längtan just på Gotland 🙂

  Solåkra: Ja, är man förpackningsnörd så är man :)! Här är innehållet lika fint som utsidan också. Tack! Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.