Läsning

Av min stora hög med pocketböcker återstår blott två. För tillfället befinner jag mig i Oates värld. Det tragiska beskrivs med en nästan outhärdlig knivskarp och målande prosa, men det är samtidigt svårt att lägga ifrån sig boken. Med andra ord – en bok som griper tag och som skakar om. Sedan återstår lite mer feelgood i 1800-talets England med Elisabeth Gaskells Hustrur och döttrar . Jag hoppas i vanlig ordning att mitt läsande skall fortsätta även när det inte är sommar längre. Vi får se hur det blir med den saken. Jag kanske skall få fart på en bokkategori här på bloggen och sätta lite press på mig själv :)?!

sommarbocker-copy.jpg

En snabb genomgång av bokhögen som jag visade här.

Pontus Herin: I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra. Ett personligt socialreportage som ställer många relevanta frågor kring segregation och tillhörighet. En lättläst driven bok som får en att fundera på de stora sakerna i samhället.Roberto Saviano: Gomorra. Omskakande, fascinerande och upplysande om den italienska camorran i Neapel, men tämligen ofta ganska snårig och omständig när det fokuseras på maffiabossars interna stridigheter och affärsnätverk. Bäst när det blir personligt och när det handlar om de vanliga människorna.Joyce Carol Oates: Svart flicka, vit flicka. Ras och klass i efterdyningarna av Vietnamkriget. Ideologiers påverkan på individen och dess omgivning. Det är tätt, mycket och väldigt bra. En bok att läsa igen om några år.Philippa Gregory: Den andra systern Boleyn. 1500-talets England med Henrik VIII:s hovstridigheter utifrån systrarna Mary och Anne Boleyn. En historisk harlekinroman med ett ganska grovhugget persongalleri, men ändå med ett flyt som fungerar bra som strandunderhållning.Helena Henschen: I skuggan av ett brott och Hon älskade. Läs båda två! Med bakgrund från riktiga familjehistorier spinner Henschen ett fascinerande nät kring de Sydowska morden och kring sin farmor Signe. Jag tyckte mycket om båda böckerna.Emilio Caldéron: Kärlekens arkitekt. Annorlunda kriminalroman i andra världskrigets Rom med nazisternas galna jakt på en magisk karta som skall förklara världen. Ingen given favorit för min del, men väl en spännande bok med de bästa partierna där den vanliga människans villkor i krigets absurda värld beskrivs.Vikas Swarup: Slumdog Millionare. En ofattbar misär med ofattbara vändningar. En modern indisk saga med allt det hopplösa, som ändå övervinns med livet självt. Svårt att säga bu om en sådan bok, men jag hade väntat mig mera.P.D James: Fyren. En klassisk engelsk pusseldeckare av mästarinnan P.D James. Jag läser nästan inga kriminalromaner, men Adam Dalgliesh är min man.Torbjörn Flygt: Himmel. Kanske var det semesterkänslan hos mig som inte riktigt var mottaglig för denna dystra exposé över det samtida Sverige genom några livsöden? Flygt är väldigt duktig på att beskriva skeenden och tillstånd på ett sätt som gör att man sugs in i romanfigurernas liv. Effektivt, men för mig saknas det ändå något i helheten.

signature

One comment

  1. Jag hurrar för en kategori som “månadens bok” eller något ditåt!I sommar har jag nästan bara läst några isfolksböcker… De hör sommaren till! Köpte ett gäng pocketböcker i början av sommaren, men sparar dem till jobbet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *