Brödbak

Sagt och gjort. I senaste Lantliv (Nr 10) är återfinns ett reportage kring Rute Stenugnsbageri. Bageriet blev min stora Gotlandsfavorit denna sommar. I Lantliv finns även ett recept på ett dinkelbröd. I går manade den stundande vardagen mig till att baka frukostbröd. I staden hade vi en brödbod bredvid vår port, men nu krävs lite mer planering vid inköp. Jag gjorde receptet rakt av. Det är alltid lite av ett vågspel första gången man testar ett recept och framförallt när det gäller bröd tycker jag. Det kan ta några gånger innan allt faller på plats. De här limporna var lättbakade, jäsningsmomenten tog ganska lång tid – från start till mål ca 2 1/2 timma och man fick träning i armmusklerna av flitigt rörande :). Smaken tilltalar mig. Ett neutralt gott basbröd till frukost. Jag kommer att baka det igen.

dinkelbrod-copy.jpg

Dinkelbröd

7 1/2 dl ljummet vatten * 20 g jäst * 1 msk honung * 8 dl fullkornsdinkel * 8 dl dinkelsikt * 1 knapp msk salt

1. Rör ut jäst och honung i vattnet, blanda i fullkornsdinkel och rör om tills alla mjölklumpar har löst sig.2. Täck degen med en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter.3. Tillsätt därefter salt och dinkelsikt. Rör degen väl. Den skall vara ganska lös i konsistensen.4. Låt jäsa övertäckt i ytterligare 20 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Placera en långpanna i botten av ugnen.5. Smörj 2 bakformar. Fyll knappt 2/3 av formarna med deg från degbunken. Strö på lite fullkornsmjöl.6. Låt jäsa i ytterligare cirka 30 minuter eller tills degen är nästan uppe vid kanten.7. Sätt in brödformarna på galler och slå 1/2 dl vatten i långpannan. Dra ner temperaturen till 200 grader och grädda brödet i 35 minuter.8. Om bröden känns mjuka på sidorna när de knackas ur formarna kan de gräddas ytterligare 10 minuter utan form.

Ett bröd för mamma och pappa – barnen var icke så entusiastiska :). Har Ni några favoritrecept på vardagsbröd? Dela gärna med er!

4 comments

  1. ….och i senaste “Tove” var det oxå ett reprtage därifrån. Plus att jag sett ytterligare i nån annan tidning under sommarn. Men det är trevligt att vara där IRL.

  2. Karin: Aha! Mycket buzz kring bageriet då med andra ord. Men det förtjänar de! Det är dåligt med stenugn här hemma, så resultatet blev väl icke identiskt :). Man får passa på och ladda upp med smaker under sommaren!

  3. Mums . Hösten innbeär mycket bödbak för min del. Då kommer lusten att bona och grejja i köket igen.Ska nog testa det där någon dag.kram Lina

Leave a Reply

Your email address will not be published.