I säsong

applepajskrift.jpg

Jag har sagt det förut. Årstidsskiftningar är något extra. Frågan är om inte övergången från sommar till höst är min favorit. Den klara luften. De vackra färgerna. En fin brittsommardag. När allt liksom inte har förvandlats till grått slask och envisa förkylningar ännu. Charmen med att följa årstiderna är också att saker och ting smakar extra gott under vissa tider. En äpplepaj smakar aldrig så gott som just precis nu när den svenska frukten är i säsong. I frysen ligger det kvar lite av sommarens rabarber, jordgubbar och blåbär men de får vänta lite. Nu är det äpplen som gäller.

applepajmanhattan.jpg

I går åt vi en variant där äppleklyftorna kokades i lite sirap och vatten innan de lades i pajskalet, vilket passar utmärkt för lite trötta äpplen eller för äpplen som varit frysta. Receptet finns här. Rekommenderas!

7 comments

  1. Ja,visst är det härligt med dessa krispiga höstdagar mättade av dofter… Promenader, Bondens marknad, äppelpaj och buketter av krysantemum. Ser att du har min favoritbricka, som jag hoppas att jultomten kommer med i år :)Ha en skön dag!

  2. Åh, vilken fin bild!!!!!!!!!!! Jag blir ju helt KÄR i…. Manhattanbrickan!!!!!!!!!!!Ska jag springa ner till Tennet på lunchen och slå till på en egen?? 🙂

  3. Anna: Tomten kom tidigt till mig i år – en mycket uppskattad present! Hoppas att den kommer din väg till jul då 🙂 Detsamma till dig!

    Karin: Haha! Det är sannerligen tur att jag icke har springavstånd till godbitarna! En present som jag fick nyligen. Jag har haft mer slingrande blomster av den gode Frank, men helt plötsligt återupptäckte jag det enkla genialiska grafiska i klassiska Manhattan med de snygga klara färgerna som känns – just helt rätt. Du får nog springa ned ja 🙂

  4. Mmm… finns det något godare än paj… först rabarber, sedan jordgubb, hallon och nu äpple! Ännu ett recept som låter gott, har redan noterat det med mandelmassa som du länkade till här om dagen. Tack, tack…IrenePs. Tvålpumpen är bra, den är jag nöjd med… t.o.m. mannen sa det, så då är det högt betyg!

  5. Proforma: Det med mandelmassa är jättegott. Elisabeth Johansson kör ofta med lite mandelmassa i sina pajer och det ger den lilla extra puffen och lyxen till de klassiska bärpajerna tycker jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.