Projekt: Klassisk trädgård

Efter att gräsmattan anlände, trädäcket byggdes och häcken planterades har det mest handlat om barkmull, ogräsrensning och jordförbättringar i trädgården. Vi har planterat några vinbärsbuskar, men det är allt. I höst är planen att få ned några träd och kanske lite buskar för att på allvar ta tag i trädgården framåt våren istället. I förra veckan var vi på en plantskola för att få lite tips och råd angående träd. Jag vill gärna att det skall finnas en plan och en tanke bakom trädgården där sakerna man tillför har ett samband. Några spridda tankar är struktur med vintergrön liguster och buxbom, sommarblomster med en rosa och vit färgskala i exempelvis ros, pion, hortensia, syrén och lavendel samt klassiska träd i klotform.

klassisktradgard.jpg

Jag hittade boken Trädgårdsliv från 2001 i hyllan i somras. Boken handlar just om att hitta rätt stil till din trädgård. Nu är det ju inga knivskarpa linjer mellan minimalism, lantligt, klassiskt och bohemiskt – att blanda är alltid trevligt – men jag finner mig ganska hemma i den klassiska stilen.

Fin bild med symmetriska proportiner, klotträd (robinia – men det skall inte vara så tåligt eller?), buxbom och lavendel.

klassisktradgard1.jpg

Till våren gäller det även att skapa lite mer rumskänsla på vårt stora trädäck . Vi funderar på spaljéer, men även på att plantera färdigväxt häck på några ställen för att skapa lite grön känsla i väntan på vår tappra ligusterhäck.

klassisktradgardvaxtlista.jpg

Ovan syns bokens växtlista till den klassiska trädgården. I samklang med bilderna och tankarna ovan lägger jag gärna till buxbom, murgröna och syrén. De träd som finns med (klicka på länkarna för att se bilder) och som vi pratade om på plantskolan är silverpäron och klotlönn.

husframsida-copy.jpg

Här syns framsidan på vårt hus på en bild som jag hade med mig till plantskolan. (Och jo, precis så där mycket ogräs blir det vid en minihäck ;)). Här är tanken att sätta ett träd i det utgrävda hålet. Jag har pratat om Magnolia, men det verkar som om vårt blåsiga klimat inte direkt är idealiskt för det känsliga trädet. Ett förslag här är klotkörsbär. Vi vill även ha ett mindre träd längst bort i hörnet på framsidan mot grannens garageuppfart. Ett förslag dit är ett litet syrénträd eller något annat mindre träd. Träden på framsidan skall gärna vara i samklang visuellt sett. Här ligger mycket sten nu, men till nästa vår funderar jag på att sätta pioner i rundeln under fönstret samt att göra en variant med lavendel och buxbom på en del av den stora ytan – lite som på den översta bilden jag visar. Tanken är även att bygga ihop huset med garaget så att jag äntligen kan få min lilla innergård med lite klättrande rosor som jag skrivit mycket om tidigare.

tradgardsskissigen-copy.jpg

Ovan syns ritningen från den trädgårdsarkitekt som vi anlitade i våras. Det ser inte riktigt ut som på bilden i verkligheten, men de stora dragen finns kvar. I detta första läge gäller det som sagt framförallt större träd och även lite buskar som behöver komma på plats. På framsidan ett entréträd och ett träd i hörnet. På baksidan ett träd i den högra planteringsytan som syns på skissen med buskar framför och kanske något mindre träd vid trädäcket. Vi planerar även att sätta några fruktträd i gräsmattan, men de får nog bero lite. Några tankar kring träden som jag nämnt ovan? Kring trädgårdsplanering? Hur har Ni gjort i er trädgård? Tankar om uttryck, funktion, form och nivå? Alla tankar – stora som små – är i vanlig ordning varmt välkomna.

20 comments

 1. Jag tackar för dina tankar – vi är med stor trädgård (drygt 1400m2) och här finns hur mycket som helst att göra. Om man bara vill, kan och känner inspiration vill säga. Jag gillar arkitektens skiss, den följer upp former och linjer på ett fint sätt och dina tankar om pioner och lavendel känns helt rätt med husets stil. Harmoni – både ute och inne. Men äppelträd då, Skulle inte det vara fint? Vi har planterat två äppelträd och jag gillar tanken att de ska följa med oss och växa med i vårt liv. Lillan älskar att plocka äpplen på hösten (jo du, de har gett gott om frukt från första säsong) och en liten trappstege står alltid intill trädet så här års. Jag ser ett frodigt äppelträd i den där gropen på framsidan av ert hus jag… :)Istället för buxbom har jag planterat bolltujor i gruset runt vår altan. Det tog några år då de såg allt för småväxta ut, men rackarns vad här har knakat de sista åren. Och tåliga är de – tänk vi som kan ha så kallt som – 35 grader ibland. Och vattnar gör jag knappt på sommaren.Vad du än väljer och hur det än blir så kommer det att bli en snygg trädgård hos er. Det är jag säker på!Kram och lycka till!

 2. Mrs. b: Då ser jag fram emot tankar då 🙂

  Lina: Jag tänker mig äppleträd i gräsmattan, även för att få lite skugga där på sikt. Vår baksida är solig. På framsidan känns det kanske som att det är läge för ett mer av typen vårdträd som mest är dekorativt och som avgränsar och ger lite insynsskydd från gatan. Vår framsida är inte så stor utan fungerar mest som entrésida. Japp, bolltujor är ju trevliga för att de växer betydligt snabbare och är väl lite vänligare mot plånboken också. Kan tänka mig att de trivs vid er altan. Snyggt med lite runda former i trädgården. Tack för dina tankar! Kram

 3. Mitt favvoträd är pil, jag tycker att de är så vackra! Vissa blir väldigt stora…Sen är det inte fel med ngt fruktträd. Ta ej ett plommonträd om ni inte är duktiga på att plocka plommon när de är mogna, för det blir kladdigt och drar till sig massor med getingar och andra flygfän.Ni får det väldigt fint på både tomten och i huset. Lycka till i planering och plantering

 4. Annica: Jag gillar också pil, framförallt bollpil. På plantskolan pratade vi om just bollpil och att de inte är så farliga som andra pilar med sina rötter som annars kan sprida sig massor. Vår granne blev dock inte direkt entusiastisk när det pratades om någon form av pil bredvid dem 🙂

 5. Stora träd i närheten av hus är som bekant oftast bäddat för bekymmer i framtiden, så se upp med det. Jag tycker som föregående att du/ni skall satsa lite mer på fruktträd, det är få förunnat att tex ha ett körsbärsträd, bärbuskar brukar också göra vilka barn som helst glada. Känns lite som om trädgårdar med nyttoväxter är lite på utdöende nämligen, vilket vore synd.Lycka till!

 6. Flis: Jo, det är just därför de här klotträden med ympad stamhöjd och hanterliga kronor känns bra att sätta i tät bebyggelse – hoppas jag :). Vi tittade lite på lindträd, men det avråddes vi från just pga storleken de får någon avlägsen gång i framtiden. Vi har satt tre vinbärsbuskar för plock och lite saft och sylt. Vi tänker även sätta rabarber och ha odlingslådor nästa sommar. Frukträd vill vi gärna ha och jag tror att vi kommer att sätta några i den stora gräsmattan på baksidan. I hörnen känns det som vi behöver rama in med lite gröna blad-träd. Tack för tankar!

 7. ja usch ja trädgård, jag känner som du nästa vår får vi ta tag i det stort. Nu får tanekn vila under vintern men jag är med så sugen på några rackarns träd då det är väldigt kalt förtillfället:) Men jag är så glad över det gröna gräset så jag tror och hoppas jag kan ge mig till tåls:) Snyggt du trollat bort radhusen utanför, på bilden på huset;)ha en fin dag Kram Mia

 8. Mia: Ja, det kommer en ny säsong då man kommer att ligga mer i fas med årstiderna och längtan ut. Detta år har det blivit bas och inte så mycket mera. Men fint nog så. Allt har sin tid. Japp, grannens bil och lite tillbehör var med på fotografiet och jag vet inte om de vill vara med på bild här, så vips borta. Men IRL är det en salig blandning av barn och grejer på gatan såklart 🙂 Vi bor i ett mixat område med villor och radhus. Jag gillar den lilla stadsdelskänslan här mitt ute i förorten. Snart börjar en ny byggetapp här i området också, så då blir det full fart!

 9. Den klassiska stilen tilltalar och passar till ert hus. Träd och buskar växer hur snabbt som helst så ett tips är att inte plantera träd för nära huset… Jag gick en kurs i trädgårdsdesign och fick själv redskapen för att planera min trädgård. Det var guld värd. bor du i stockholmsområdet kan jag varmt rekommendera kursen de håller på Rosendals Slottsträdgård

 10. Silverpäron (Nordens olivträd), blodplommon (läcker färg, tidig blomning), Själv ska jag stoppa ner en Skenkamelia i jorden men jag bor ju i Skåne och har skyddad innergård. Lycka till med trädval!

 11. Tack för ett inspirerande inlägg! Blev lite nyfiken på boken, det där med trädgårdsstil kanske kan vara ett angreppsätt för en villrådig nybörjare 🙂 Jag har nog tyvärr inga bra tips… Är lite i samma sits, fast har inte kommit riktigt lika långt. Tycker det är svårt att påbörja tankarna, att få till visionen. Nu ser jag bara den stora gräsmattan. Vilken ände jag ska börja i. Jag kan ju inte bara placera ut en prunkande rabatt mitt i för lite skön trädgårdskänsla…Det är nog toppen att som du ha bra inspirationsbilder att utgå ifrån. Så det är nog bara för min del att fortsätta gräva efter fina trädgårdsbilder :-)Men, jag blev nyfiken på era bärbuskar. Var i skissen har ni planterat dessa? Och var tänker du dig rabarbern?Och planteringslådorna?Dessa element har jag också tänkt mig hos oss, så vore kul att höra lite hur ni placerat dessa.Hur tänker du kring “planteringslådan” som är utritat vid trädäcket – har du övergett den? Den tror jag skulle vara ett fint inramande element. Och ett sådant “bygge” (ska den vara med höga kanter eller i låg nivå?) borde kunna vara relativt enkelt att få till om du vill få lite väggar vid altanen (hmm, nu låter det som jag besitter expertkunskaper vilket förstås inte är sant, utan det är nog mer min vanliga “det kan nog inte vara så svårt”-inställning :-)Jag har sett ett par bilder med fina planteringar direkt i anslutning till trädäck/altan, och tyckt att de har varit fina.Sen gillar jag er entre – där finns utrymme för inbjudande grönt vilket såklart är bra! (Vår entre, som är lite liknande ert att man kommer gående från kortsidan och passerar groventren, är trängre i.o.m att kommande garagebyggnad hus går lite i omlott vilket gör att gångpartiet blir smalare. Där får jag nog tyvärr inte plats med några “rabatter”.)Enda rådet jag kan tänka på är väl att välja växter efter läge (skuggigt/sol), men det har du säkerligen redan koll på.

 12. Vi bor i blåsiga Ekängen, och vi har faktiskt fått två magnolior att trivas alldeles utmärkt! Den ena är ett träd, planterad på läsidan, och den har växt väldigt mycket dessa två år och har gett helt fantastiska blommor från första våren! Den andra är en buskmagnolia (Susan) som faktiskt är på den blåsiga sidan av tomten, dock något skyddad av en planteringslåda, och även den blommar fantastiskt och växer fint. Så det KAN gå bra med magnolia, och de är verkligen underbara!

 13. Solåkra: Jag förstår att det är väldigt roligt att gå en sådan kurs. Det är något som jag gärna skulle vilja göra novis som jag är i trädgårdsbranschen. Jag tror nog att jag potentiellt sett är ganska så intresserad av trädgård. Vi får se till vårsäsongen :).Bod: Tack! Silverpäron är verkligen vackra. Lite yviga vad det verkar så de tarvar väl en del plats runtomkring.Mrs. b: Tack för tankar! Jo tack, den där visionen är aningen svår att visualisera just nu. Det är platt, blåsigt och öppet här. Det behövs lite avgränsningar och skapande av lite mer gröna rum. En sann utmaning! Jag vill även ha lättskött och inte massor av rabatter som skall skötas. Vi får se var vi hamnar. Vi har planterat vinbärsbuskar i vänstra området högst upp på skissen. Där har vi även tänkt att sätta lite rabarber och kanske lite lökväxter. Odlingslådor skall vi förmodligen ha på området med sten till höger om trädäcket. Ja, den uppbyggda planteringen vid trädäcket har vi nog övergivit, alla fall just där. Till våren är det tänkt att bygga någon typ av spalje/vägg för att få lite mer insynsskydd/vindskydd där. Ett alternativ är att bygga upp något framför delar av däcket för att få avskärmning och grön känsla – eller så sätter vi lite färdigväxt häck där. Jag lär återkomma ett antal gånger i dessa funderingar :). Tack för bollandet!Jenny: Så vackert det låter! Jag kanske skall testa en sådan – i alla fall en buskvariant. För här blåser det också :)!

 14. Hej W! Jag röstar också på nånting som är vackert och ätbart. Jag vet ju aldrig vad saker heter… men bigaråträd växer bra, och kan trimmas lite som man känner för det. Päron är vackert, men skäpar rätt mycket löv under hela hösten. Det finns en sorts äpplen som växer på inte alltför höga träd med rund krona, och de små äpplena själva är riktigt, riktigt röda. Till och med fruktköttet. Jag pallar alltid såna hos grannen för att de är så vackra…Syrenträd är vackra, men kan vara lite småkluriga och växa långsamt. Vi håller på och driver upp nya plantor av en sort som är vit och dubbelblommig, och en dito mörklila. Man får ha tålamod! Urplantorna fick min mans farmors mamma på förtiotalet…Lycka till med dina angenäma bryderier!

Leave a Reply

Your email address will not be published.