Fredagssvepet: Vecka 37

fredagsplock372.jpg

Även om det stundtals har varit sommarvarmt denna vecka, så är det höststämning. Jag har bytt ut mitt årstidskort på inspirationstavlan mot trädet som har tappat sina löv. Vackert från Bailey Doesn´t Bark.

fredagsplock371-copy.jpg

Lindex kommande Pink Collection som ger 10 % av intäkterna till Rosa Bandet, ser riktigt lovande ut av det som man har fått se hittills. I år är det Emma Wiklund som har designat kollektionen med lättburna modeplagg. Försäljningsstarten är den 1 oktober. Pressbild Lindex. Fotograf: Jimmy Backius.

fredagsplock3710.jpg

Skicka ett vykort till någon som Du tycker om! Det handskrivna börjar bli sällsynt när vi oftast kommunicerar på andra sätt. Det är lycka att hitta något fint i brevlådan bland alla räkningar. Vykort från Studio Violet.

fredagsplock376-copy.jpg

Höststämningar i köket innebär äpplen, men även mustiga grytor. En matplan till helgen är att göra en klassisk Boeuf Bourguignon – en given favorit med mycket smaker. Vackra grytor från Le Creuset som bland annat finns hos Bagaren och Kocken.

fredagsplock378-copy.jpg

Från Iris Hantverk kommer de finaste av borstar. På Formex lanserades en tvålkopp i betong av Lovisa Wattman med ordet tvål i punktskrift. Iris Hantverks arv att bereda sysselsättning för synskadade förvaltas väl i denna produkt, som också minner om att det är 200 år sedan Louis Braille, punktskriftens fader, föddes. Även årets Rosa Band använder punktskrift. Jag tror att vi kommer att få se mer av de grafiska punkterna framöver i kölvattnet av trenden med bokstäver och siffror som har varit stor.

fredagsplock373-copy.jpg

Fina ting med enkel grafisk känsla till de små. Unicefs nya smycke som tagits fram i samarbete med U It´s You levereras i en liten påse som säger “För varenda unge”. En fin doppresent månne? Halsbandet finns även i en större variant. Det är väl känt att små bebisar uppfattar grafiska kontraster och svart och vitt först. Detta har Ebenholtz & Snö tagit fasta på i sina små böcker i serien Titta!. Om man vill se en bedårande provläsning av en bebis rekommenderas att titta hos Anness och dottern Lii. Arabia kommer med en mer grafisk svartvit serie med orginalillustrationer av Tove Jansson. (Jag såg dem först hos Flex Inredning).

fredagsplock377-copy.jpg

Klassisk humörhöjare i mina öron. Ta en svängom på köksgolvet :).

fredagsplock379-copy.jpg

Duktighetsfällan fick mycket uppmärksamhet när den kom förra hösten. Boken om hur kvinnor stundtals lever under orimliga krav och är överrepresenterade på stressmottagningar kommer i pocket nästa vecka. Jag har inte läst boken, men funderar dagligen på hur man skall möta alla krav som redan nu finns i min lilla sjuåriga flickas liv. Det är en kamp att finna sin plats i en värld där man skall vara väldigt mycket på en och samma gång – både för små och stora flickor.

Lizzie Miller har magen som alla har pratat om ett tag nu. Efter att ha varit med på bild i amerikanska magasinet Glamour har världen inte kunnat sluta titta på magen som skapat en “Lizzie-effekt”. Senast i dagens SVD skriver Anna Laestadius Larsson, redaktionschef på Amelia, en kolumn om fenomenet. Visst finns det en tradition och en vilja att visa ett annat ideal i bilderna, men det händer inte så speciellt mycket ändå. Annars skulle vi väl knappast få så mycket skrivet om en så liten mage. Min egen har blivit lite större under sommaren. Jag antar att jag får bege mig ut i skogen lite oftare. Men man kan se det på olika sätt. Min sexårige son gillar att ligga på den. ” Du har en sådan mjuk mage, mamma. Den är mjukare än en kudde”. Fint nog så.

Men visst ser vi ändå början på en förändring och en reaktion till den retuscheringshysteri som länge varit allenarådande i magasinen. Det naturliga är trenden just nu. Vi har sett ett antal “naturliga” omslag, bland annat med Kate Moss “raw”, under året. I senaste Harpers Bazaar får vi se välkända modeller, ovan Amber Valletta, utan smink. De är ju naturligtvis skönheter i alla fall och ser knappast ut som vem som helst, men ändå. Förhoppningsvis blir detta mer än en tillfällig trend.

fredagsplock37.jpg

För oavsett hur magen ser ut – det finns annat i livet att tänka på. Pepptalk a la Hijirik med ord från William Arthur Ward.

Jag tillönskar er alla en riktigt fin fredag!

13 comments

  1. Det är så himla inspirerande och roligt att följa din blogg varje dag!
    /Sofie som också har en mjuk mage 😉

  2. Härligt fint alltihopa!Mjuka magen min behåller jag som den är, boken ska jag läsa, en gryta – jo men kanske och så peptalk absolut!En riktigt skön helg WeronicaAnna (Bara en liten stund)

  3. Härligt fredagssvep i vitgråsvarta-toner!Här finns bullmage med, men med en önskan om en liten reducering. Det finns som sagt olika synvinklar. Min egna är nu, vilket tagit mig ett par år att inse, att jag blir klart mycket trevligare i humöret (och då främst för min närmsta omgivning) om jag inte låter bullmagen ta över helt… :-)Sista orden känns lite som jag tänkte häromdagen när jag grubblade över trädgården – jag är i nuläget inte begränsad av några faktiska fakta, utan det gäller mer att få till den där visionen, den utan några “såhär-brukar-det-se-ut”-ramar. Eller nåja, det är ju bara en trädgård… 🙂

  4. Vackert fredagssvep.Gryta gjorde vi igår här hemma. På bla. rådjur som vi fått köpa av snäll jagandes jobbarkompis till min man. Det är höstfeeling över gryta. Det gillar jag.För övrigt att det faktiskt extrapriser på just Le Creuset-grytorna just nu på Cervera. Så passa på, ni som inte har 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.