Fredagssvepet: Vecka 38

Redo för veckans fredagssvep? Då kör vi :)!

387fredagsplock-copy.jpg

Funkisbyrån är Sveriges första modellagentur för människor med funktionsnedsättningar. Det uttalade syftet är att synliggöra mångfald i media. Heja! (Klassisk reklamkampanj “The Sunflowers” från Benetton 1998)

38fredagsplock.jpg

Moderna Muséet nyöppnar med en stor utställning med fokus på Salvador Dali – Dalí Dalí med Francesco Vezzoli. För på tal om Mondrian – Dali har varit ute ur finrummen länge också, men estetiken är på klar frammarsch. På det goda åttitalet hade jag såklart en Daliposter med de berömda klockorna. Lisa Bengtssons detaljrika bricka Lísa Lísa som säljs i museibutiken är i klart samspråk med Dalis surrealistiska värld. För att komma ytterligare i stämning sänds ett K Special i kväll om Dalí och filmen. Jag skall kika på SVT Play vid tillfälle. Här blir det barnen som har makten över kontrollen i kväll och då vankas inte K-special, utan snarare populärkulturellt i fyran :). Jag vill gärna läsa Dalís självbiografi också som skall vara något alldeles extraordinärt.

381fredagsplock-copy.jpg

I veckan gick Patrick Swazye bort i cancer. Hyllningarna har varit många. Jag kände mycket väl igen mig i Erika Hallhagens krönika i SVD om magin i biografen en gång när man drabbades av Johnny. Jag såg om filmen i vintras och upplevde pirret igen. I kväll sänds filmen i SVT 1 22.00. Titta och känn magin!

382fredagsplock-copy.jpg

Den 28 september auktionerar Bukowskis ut lösöret efter den bortgångne Ingmar Bergman. I webbkatalogen kan man titta på föremålen som bland mycket annat innehåller Anna Petrus klassiska Janushuvud för Svenskt Tenn. Att Bergman var en man med många ansikten torde stå utan all tvivel. På söndag sänds Tom Alandhs dokumentär Bergmans hushållerska om Anita Haglöf som tjänade Bergman i åtta år. Jag kommer att titta.

385fredagsplock-copy.jpg

Klassisk eurodisco. Det är fredag :)!

386fredagsplock-copy.jpg

Så var det dags då. Sverigepremiär för Coco Livet före Chanel. Alla magasin med självaktning har sin Chanel-vinkel denna höst. Jag är väldigt nyfiken på filmen. (Läsvärt om Chanel av Lotta Lewenhaupt hos Elle Interiör).

388fredagsplock-copy.jpg

Säsongen påbjuder stora halsband med karaktär. Sveriges bästa modebloggare Karolina Skande visar stilen på Chanel-premiär i veckan med glitter från H&M. Tjusigt! Ett annat tips är kedjearmbandet från Lindex. Skynda fynda!

389fredagsplock-copy.jpg

Innan jag fick min stora sommarpockethög, läste jag några böcker som jag har haft länge, men som förblivit olästa. En av dem var Åsa Mobergs Simone och jag från 1996. Nu kommer en nyutgåva i pocketformat. Mobergs självbiografiska spegling i Simone du Beauvoir – en av den moderna kvinnorörelsens förgrundsgestalter – är mycket läsvärd. Rekommenderas! 

3810fredagsplock-copy.jpg

Det råder ingen som helst tvekan om vilken denna veckas stora snackis är. Vi tycks aldrig tröttna på att tala om Ankan. För er som missade Svenska Hollywoodfruar i måndags finns några best of här. (Update: Nu finns även hela avsnittet på TV 3 Play.) Anka själv skrev på Newsmill om att hon vill bli en förebild för svenska kvinnor. Alla gick i taket. Helt klart är att TV 3 har iscensatt höstens samtalsämne vid kaffeborden. (Poster av äldre bokomslag från Allposters)

383fredagsplock-copy.jpg

Det aktuella numret av Residence innehåller en fantastisk bildserie benämnd Brittsommar. Roberta Ellingsen, tidigare inredningsredaktör på Wallpaper, har gjort en magisk styling av engelsk stiltradition. Anglofil som jag är faller jag som en fura för detta. Helt maxat, men ändå helrätt!

384fredagsplock-copy.jpg

Nu var det alltför länge sedan jag var i London, den stad som jag längtar till. Jag skulle därför mycket gärna ha Maria Holmer Dahlgrens fina brickor i köket. Ursnygga!

Trevlig helg!

18 comments

 1. Superbra att såna som Funkisbyrån finns! Håller med: Heja! Det är ju inte bara viktigt att alla modeller inte är trådsmala utan att det faktiskt kan få finnas förebilder som avviker från “normen” på alla möjliga sätt. Det beror ju helt på vilken känsla man vill förmedla.

 2. Det var ett innehållsrikt inlägg. 🙂 Tänk vad mycket som kan hända på bara en vecka. Vi är nog många 70-talister som inte kan förstå att Johnny Castle i Dirty Dancing har gått ur tiden. Får se om maken kan övertalas till lite 80-talsromantik ikväll. Har nog bättre tur med grannfruarna. 🙂 London längtar jag alltid till och Audrey Tautou som Coco MÅSTE jag bara se. Ett spännande levnadsöde och dessutom inom modevärlden. 🙂 Ha en bra helg!

 3. Spännande och innehållsrikt collage, tack! Coco Chanel-filmen måste jag se, både med tanke på mitt nya jobb och för att Tatou är en underbar skådespelare. Jag har inte läst Simone och jag, däremot har jag läst Det andra könet, mycket läsvärd. Trevlig helg!

 4. Åh vilket härligt fredagssvep:) Barndomen i den där omslaget på ankan slog till precis på spiken, den boken hade vi hemma, för det var väl en bok om jag inte minns helt fel:) Armbandet från lindex fanns det inte ett spår av på stan kan jag säga:S Själv har jag besökt Dali’s museé i spanien, det var en makalös upplevelse kan jag nämna, hela huset hade gluld pluttar på den terracottafärgade fasaden och stora gula ägg på taket:)Ha en trevlig helg Kram Mia

 5. Fantastisk summering i fredagssvepet! Jag är djupt imponerad och förstås uppdaterad! Trevlig helg och tack för en bra blogg.Therese

 6. Åh, så kul att se att Funkisbyrån finns! Hade ingen aning om det, så tack… Har nämligen funderat kring detta, då det dimper ner katalog efter katalog med alla dessa vackra människor. Varför representeras aldrig någon med funktionshinder i dessa? Tänkte nästan kontakta en av de stora kedjorna för att få svar men det har förstås glömts bort… Man tänker extra mycket på sånt när man som jag själv har barn med funktionshinder. Men du tar upp många bra saker i din blogg, därför jag gillar den så! Heja mångfalden,Kram och trevlig helg!

 7. Hej, hörde om Funkisbyrån för ett tag sedan och har sedan min andre son föddes funderat mycket kring att se lite annorlunda ut. Min andra goding föddes med ett födelsemärke över hjässan som löper i en strimma ner över ögat, ett sk. eldsmärke. Alla vi känner tycker att födelsemärket nu hör ihop med Sigge, de är liksom ett. Dock möter vi ofta blickar och pekanden när vi inte rör oss i kända kretsar…och jag har förstålese för att folk och barn reagerar…det syns ju ganska tydligt och är iögonfallande. Nu skall han snart göra sin första blekning av sex styckna…och jag har ännu mer börjat fundera på det här kring utseende och att vara annorlunda…för oss är födelsemärket Sigge liksom…men vi har ändå bestämt oss för behandlingarna då det är så lätt att bli dömd på förhand pga utseende ute i verkligenheten. Önskar att det inte var så…//AnnaGillar, gillar fredagssvepet! 🙂

 8. Måste säga att jag blev väldigt glad över modellargenturen. För det första, det är ju inte lätt att hitta modeller med funktionsnedsättningar – även om man skulle vilja. Så detta var verkligen ett bra grepp 🙂

 9. Alla: Stort tack för era kommentarer! Jag blir peppad till vidare fredagssvep. Dags att börja samla inför denna vecka :). Jag blir även glad att höra att mixen gillas. Här finns plats för stort och smått i en salig blandning. Funkisbyrån – heja som sagt! Vi behöver mångfald!

 10. Hej,det var nog det bäsra fredagssvepet hitills! Främst med tanke på modellbyrån. Jag har själv en dotter med Downs Syndrom som jag nog tycker skulle platsa där. Hon gör sig bra på bild och gillar att posera (jag är ju inte partisk…). Finns att beskåda på min blogg. Samtidigt tänker jag att önskeläget vore att de kunde få vara med hos vilken modellagentur som helst och inte en egen.Skönt att rädslan för “det annorlunda” börjar släppa. I vår moderna tid borde ju alla få bli accepterade. Där har media något att jobba på!

 11. Flisans mamma: Absolut – jag håller med. I första läget kanske man ändå tjänar på att skilja ut för att synliggöra, för att sedan sträva mot integration bland vanligheten. Vilken fin tjej Du har!

Leave a Reply

Your email address will not be published.