Matsmak

Jag fick Knorrs nya buljong Fond Du Chef hemskickad för provmatlagning, vilket fick mig att begrunda smaksättarna i vårt kök. Innan vi blev sådär modernt upplysta om tillsatser och den fruktade glutamaten, var jag en sjuttiotalisttypisk Aromatanvändare på ägg, potatismos och stuvad spenat. I skolan kryddade vi knäckemackorna med stora burkar med grönsakskrydda. Man får lov att antaga att glutamat var en stor beståndsdel där med och var med och formade mångas smak av mat.

buljong-copy.jpg

Jag reflekterade i denna anda inte speciellt mycket över innehållsförteckningen i vanliga buljongtärningar. Sedan kom ljuset och alla började tala om tillsatser i mat. Därför blev jag glad när de ekologiska buljongtärningarna utan tillsatser lanserades i våras. Nu kommer även Fond Du Chef som är ett buljongkoncentrat i geléform. Även om glutamaten är borta i dessa buljonger, så är det en lång lista med ingredienser som kan få en att hoppa till lite. Jag kan inte säga att jag upplevde någon revolutionerande skillnad mellan de ekologiska tärningarna och den nya fonden. De styckförpackade fonderna känns möjligen lite lyxigare och skall kanske matcha den andra stora aktören på buljongmarknaden – Touch of Taste som också finns i vårt kylskåp. Vi har även testat Renée Voltaires Lantbuljong som har en kortare innehållsförteckning. I samklang med detta vore naturligtvis idealet att koka egen buljong. Det är dock ett ganska stort steg i vardagen som jag undrar om jag kommer att få till – troligtvis inte. Har Ni något bra smaksättartips? Dela gärna med er!

9 comments

  1. På Smakmässan som var i Sth för ett par helger sedan stötte jag på en karl från “Österlenkryddor”, köpte torkad libbsticka av honom och det ger härlig buljongsmak!

  2. Låter ju helt klart lyxigt med styckförpackad fond i geléform – men smakar det så kostar det ju helt klart oftast. Ska definitivt prova. Hemma blir det mycket Bong när det kommer till smaksättning. Visst vore drömmen att stå där och koka grönsaker, skal och märgpipor för hela slanten och göra sina egna fonder, men – let’s face it – den tiden finns helt enkelt inte. Vi får vara lite snälla mot oss själva och tillåta oss att ta lite genvägar ibland.

  3. Birgitta: Aha! Det låter spännande – tack för tipset!Malin: Priset ligger på ca 25 riksdaler för åtta förpackningar som ger 4 liter fond. Visst är det så. Man hinner inte med allt och jag undrar om den dagen kommer då jag kokar egen buljong. Jag tycker mig ha rensat ganska mycket i smaktillsatslandet, men mitt buljongsamvete får nog stillas av de utan glutamat tror jag :).

  4. Den smarta husmorsan ser alltid till att göra lite extra och sedan frysa in en deciliter av den där goda soppan, den där såsen eller grytslatten som alltid blir kvar. Sen kan man även frysa in vin i iskuber och låta smälta ner i köttfärssåsen, soppan osv som en extra smakförhöjare. Även kyckling (hel eller delar) kan man slå över en deciliter vatten mot slutat om den står i ugnen och sen bara frysa in den goda buljongen att ha som såsbas en annan gång.Sen gäller det bara att bli den där smarta husmorsan. Ibland iallafall. Lycka till!

  5. Tack för tipset om de ekologiska buljongtärningarna, de kände jag inte till. Jag har inga bra tips, men använder ganska sällan fond och buljong. Jag tycker att jag kommer ganska långt med salt, peppar och allehanda örter och kryddor.

  6. Såg att du har den nya utgåvan av Vår Kokbok på höstönskelistan. Om du inte redan beställt den på nätet och har ett Medmera-kort kan jag rekommendera att gå till någon av Coops butiker och fynda. Man får 110 kr rabatt den här veckan och blir därmed ägare till den nya fina boken för endast 169 riksdaler. Jag köpte den idag och har bara hunnit bläddra lite i den, men än så länge känns det som ett bra komplement till min gamla utgåva. 🙂

  7. ToT är ju bra med sina många olika smaker. Libbsticka är ett bra tips (Odla lite i ett hörn av din trädgård, de är stora och snygga!). Vill man ändå försöka med lite lagom fusk, kan du köpa ett stånd selleri och hacka ner, slanta några morötter och en lök. Blanda i en påse och frys ner. När du behöver buljongsmak kan du kasta nån näve i kokande vatten en stund, så är du en god bit på väg. Ha en ask frusen persilja i närheten, och som föreslaget tidigare, libbsticka. Och utnyttja när du faktiskt lagar mat, vispa ur stekpannan när du brynt något, häll av vätskan från ungsformen etc. och använd till såsen. Om man tycker att det är svårt att få till bra klumpfri redd sås och inte gillar maizena kan jag rekommendera att köpa glutenfritt ljust mjöl (mixwell eller finax). Användes som vanlig mjöl, men löser sig lätt i både varm och kall vätska och går alltid att vispa sönder. Jisses va jag blev huslig helt plötsligt. ;-D

Leave a Reply

Your email address will not be published.