Fredagssvepet: Vecka 39

Håll till godo med veckans fredagssvep. Hoppas att Ni alla får en riktigt fin dag!

391fredagssvep-copy.jpg

Brittiska Toast är mästare på att visa sina produkter i fantastiska miljöer. Katalogen för Hus & Hem ger en de där härliga höstkänslorna när den klara luften är som mysigast med vackra färger och stilla dagar.

3912fredagsplock-copy.jpg

Bokmässan pågår för fullt i Göteborg. Katalogen går att bläddra i online och i vanlig ordning är det ett smörgåsbord av författare, seminarier och boklanseringar. (Klassisk tändsticksask från Svenskt Tenn).

3911fredagssvep-copy.jpg

FREDAG! Jag firar med en lyssning på denna.

393fredagssvep-copy.jpg

Detta var en sådan där bok som drabbade första gången. Jag har ett vältummat exemplar i bokhyllan. Det är en av mina favoritböcker. Janet Frames magiska och tragiska självbiografi i samlingen En ängel vid mitt bord har precis kommit i nyutgåva med ett fint omslag av Lotta Kühlhorn. Det får lov att bli höstens omläsning.

Liten flicka med gigantiskt gips = en hel del Bolibompa. I går morse sändes den klassiska animerade Vem skall trösta Knyttet? från Tove Janssons bok. Det var evigheter sedan jag såg den. När jag var liten var jag inte så förtjust i de lite läskiga Janssonska figurerna, men som vuxen är det en ren fest för ögat. Titta på hela eposet här, här och här. Magnifikt!

3914fredagssvep-copy.jpg

Posten har gett ut nya frimärken med kryddmotiv i veckan. Monika Ahlberg är omslagsflicka i lanseringen och hoppas att frimärkena skall inspirera till att skicka hälsningar med matanknytning. Duktiga Ahlberg medverkar även på Bokmässan för att lansera sin nya julbok som anländer till butikerna i oktober. Den ser jag fram emot!

397fredagssvep-copy.jpg

En av månadens blommor hos Blomsterfrämjandet är en klassiker med liten twist. Greenery Mix har lite mindre blommor än den vanliga krysantemumen och har en vit-grön färgskala. Fin!

Världens fashionistor har bråda dagar när det vankas modeveckor. I veckan satt några av mina favoriter inom kategorin kändismammor – Liv Tyler och Gwyneth Paltrow – på frontrow hos Burberry i London. I mitten sitter Burberrys lilla musa – Emma Watson. Alla visningsbilder finns att titta på hos Style.com. Och jag håller med om den här uppdateringen av trenchcoat till klänning. Tjusigt!

395fredagssvep-copy.jpg

Vår saltströare gick i tusen bitar i somras. Små barnahänder bar ut den i en affärslek och krasch i stenen… Gense relanserar i höst ett ströareset i rostfritt från H55 av silversmeden Pierre Forssell. Grafiskt, enkelt, less is more. Ett set kommer att kosta 499 kr. (Pressbilder Gense. Sockerströaren känns inte helt nödvändig i vårt kök dock.)

I dag har nyinspelningen av Fame premiär i USA. Filmen kommer till Sverige om två veckor. Nostalgisk som jag är, så tänker jag naturligtvis på originalet. Kolla bara in den klassiska inledningen. Åh, så BRA det var då! Benvärmarna på :)!

392fredagssvep-copy.jpg

I helgen skall vi komma till skott med våra trädbeställningar är det tänkt. Vi börjar med ett klotkörsbär och en klotlönn. Sedan får vi nog sikta på att bygga vidare i vår när uteinspirationen kommer igen. (Påslakan från danska By Nord/Blacknwhite. Två lakan bildar ett helt träd.)

SVT 1 sänder Mona Lisas leende (2003) i kväll. Jag har skrivit om filmen förut. Det är en lightfilm i flickskolemiljö under amerikanskt femtiotal med Julia Roberts som lärarinnan som vill omdana den traditionstyngda miljön. Den är framförallt sevärd för en fantastisk styling och birollslistan som innehåller många av de som är stora i Hollywood i dag såsom Kirsten Dunst och Maggie Gyllenhaal. En fin fredagsfilm!

Trevlig helg!

12 comments

  1. Tack för fredagssvepet! Vilka nostalgivibbar jag fick av Fame, Bruno gjorde mig alldeles knäsvag för många, många år sedan. Mona Lisas leende måste jag se om, jag kom i håg att jag älskade kläderna. Påslakanet är underbart! Synd att vi inte längre är två…Trevlig helg!

  2. Skönt med fredag!Fame… nostalgi! Har precis sett Dirty Dancing som legat sparat på hårddisken, nostalgi det med!Hur man kunde drömma sig bort på den gamla goda tiden – för vem har inte drömt om att kunna dansa “Fame-dans” (eller Dirty Dancing för den delen). Finns sådant idag? Eller går de flesta ungdomsserier ut på att man ska vara snygg & poppis? (Har lite dålig koll på dagens serier med mina få TV-timmar…) Det är klart, Idol och liknande program finns – det kanske är motsvarigheten idag på vad många drömmer om. Och med tanke på mängden sökanden så ligger drömmen kanske lite närmare, jag menar, det är ju bara att gå dit på audition. Inte precis så det fanns någon Fame-audition på min tid… :-)Trädbeställning låter roligt! Här hemma föll allt pladask. Jag tror inte det blir några fler trädgårdsbeslut eller exekveringar i år, mot vad jag trodde för ett par veckor sedan. Friggeboden kom liksom emellan… :-)Men planer över vintern tror jag fortfarande på, och sen köra på när våren kommer igen. Klotkörsbär och klotlönn känner jag igen, på namnen alltså, har fortfarande inte börjat kolla upp utseende på alla potentiella träd som finns noterat på min lista 🙂

  3. Thank God It´s Friday!!!! så jag får lite fredagssvep i mig…..som alltid är fredagssvepet super…får alltid inspiration till min önskelista hos dig…dina tips passar så bra in på min smak rent bildligt!!! Tack! Nu över till Mona Lisa i sällskap med te och torra kakor! 😉 God helg!

  4. Stackars Anna! Det är svårt att klättra i träd med gips… Hoppas det läker snabbt och snyggt, så att hon snart kan ut och klänga igen!

  5. Förlåt..men kom inte filmen 2004? 🙂

    Weronica: Jo 🙂 Såklart! Nu har jag ändrat. Den kom 2003 i USA och hade premiär i Sverige 2004.

Leave a Reply

Your email address will not be published.