Fredagssvepet: Vecka 40

En vecka går i rasande fart. Det är redan dags för fredagssvepet. Håll till godo!

4014fredagssvep-copy.jpg

Vi lottade ut biljetter till Underbara Barn i veckan. Nu har mässan öppnat, tillsammans med Hem och Hem & Villa. På hemmässorna är det mycket framåtblickande. Ledorden denna gång är färgstarkt och lekfullt. Jan Rundgren har skapat entréutställningen på Hem som beskrivs som “en jättelekplats för vuxna”. Rundgren menar att det har visat sig att vi behöver glada färg i kristider.

Den bedårande 2010-kalendern i form av små hus finns hos amerikanska Anthropologie.

4013fredagssvep-copy.jpg

Polarn och Pyret kör med uppdaterad kurbits på barntröjor i höst. Fint! I veckan inleddes även Po.P:s välgörenhetskampanj Skicka vidare! . Under oktober månad kan man lämna in sina gamla Po.P- kläder, som sedan säljs vidare i affären. Intäkten går till PLAN. Som tack får man 10 % på ett nytt plagg.

4012fredagssvep-copy.jpg

FREDAG! Tjoho! Jag dansar in helgen med denna klassiker!

SVT 1 kör seriestart på lördag kväll med amerikanska Nurse Jackie. I huvudrollen syns Edie Falco från Sopranos. Det skall vara skruvat, hjärtslitande och ha vass humor. Jag kommer att titta. De tre första avsnitten finns tillgängliga för förhandstitt på utmärkta SVT Play från lunchtid i morgon.

I veckan blev det klart att nästa gästdesigner för H&M blir Sonia Rykiel. Till jul kommer accessoarer och underkläder och i februari vankas det kläder för stora och små flickor. Förhoppningsvis blir det fina stickade tröjor med karakterisktiska Rykielska ränder till bra priser. Spännande!

Legendarisk scen från det sista dubbelavsnittet i Sex and The City när Carrie går ut på balkongen i Paris och ser Eiffeltornet med Sonia Rykieltröja på sig.

409fredagssvep-copy.jpg

I går listade jag inspirationskällor just nu. Jag skulle kunna lägga till Paisleymönstrat på den listan. Inspirerande tjusigt. Kudden ingår i Ceannis höst- och vinterkollektion.

Fin annons från amerikanska Rubie Green som säljer ekologiska sängkläder.

407fredagssvep-copy.jpg

PoppyTalk visade fina broderade skapelser från Chez Sucre Chez i veckan. Jag faller som en fura och blir sugen på att ta fram nålen själv. I vanlig ordning är det väl dock tveksamt om jag kommer till skott. Sådana där syramar är så fina.

406fredagssvep-copy.jpg

Veckans snackisar har Linda Skugge och Calle Schulman stått för. Skugge slog till med storsläggan i gammal hederlig “Expressen-krönike-stil” och menade på att barn skall pushas som små och ha många aktiviteter. Säga vad man vill om Skugge. Jag håller långt i från allt med henne, men jag kan sakna sättet som hon förde upp familjefrågor på agendan i Expressen. Nu får man lov att säga att hon lyckades röra om i grytan igen. Schulmans debattartikel i Expressen om varför vi hyllar pappor mer än mammor är även den läsvärd och tankeväckande. Förhoppningsvis har det skett en fundamental förskjutning när det gäller hur olika generationer förhåller sig till sina barn.

405fredagssveped.jpg

På söndag firas Kanelbullens dag minsann. Och faktum kvarstår, det är svårt att slå doften av just nybakade – kanelbullar.

Bodylotion och läppglans från Philosophy.

404fredagssvep-copy.jpg

Startskottet har gått för Rosa Bandets insamling som traditionsenligt gör oktober till en rosa månad. Årets band av Gert Wingårdh med “ska bara” i Braille-skrift är, förutom att göra gott, en grafisk fullträff.

403fredagssvep-copy.jpg

Jag skrev i måndags om den tjusiga Roxanne-väskan som Scarlett Johansson bär runt på i Woody Allens Match Point. Som av en händelse så sänds filmen i SVT på lördag. Det är übertjusiga brittiska miljöer och bra skådespelare även om storyn sviktar lite ibland. Rekommenderas varmt!

Danska Hagedornhagens tavlor syns på många ställen just nu. Fjärilssäsongen är definitivt över för denna gång, men trycken är tjusiga året runt.

40fredagssvep-copy.jpg

Förra veckan kom Joyce Carol Oates nya roman ut i svensk översättning. Ett förtätat familjedrama med utgångspunkt från en verklig tragisk händelse, med en samhällskritisk blick mot ett krackelerat amerikanskt samhälle. Höstens läsning.

När lyssnade Du på klassisk musik senast? CDON kör med Naxos-kampanj just nu där man får två stycken CD för 49 riksdaler. Lite magi mår vi alla bra av ibland :)!

Musiksystem från Tivoli Audio.

Trevlig helg!

9 comments

  1. Åh, vad jag gillar ditt fredagssvep. Jag kan nästan släppa nyhetsinsamlandet själv och förlita mig på dina inlägg. Perfekt för en populärskultursintresserad tjej som jag – men som för tillfället har för lite tid för att hänga med. 🙂 Ha en fortsatt skön helg! Kram Malin

  2. Jeg så også Nurse Jackie, den likte jeg veldig godt!Fordi jeg har jobbet på sykehus (da ikke på akuttmottak, men på kontoret og litt får man jo med seg…) så syns jeg denne var innmari stilig!Absolutt en serie jeg skal følge med på, takk for tipset!

  3. Åh, vilket härligt inlägg!En massa inspiration där. Gillade den söta tröjan från polarn & pyret, fast än är det ju några månader kvar innan man får användning för kläder till vårt nytillskott i familjen ;)Den där cinnamon bun-grejen måste jag också prova. Är en sucker för sötsliskiga dofter.Hoppas helgen varit till belåtelse.

  4. Alla: Det är så roligt att höra att Ni gillar mina fredagssvep! De är väldigt roliga att göra och det hoppas jag går fram. Tack!Ann-Louise och Koselig: Visst var Nurse Jackie riktigt, riktigt bra! Man får oftast en känsla för en serie på en gång – antingen no eller oh yes. Den här tillhör definitivt den senare kategorin. Jag kommer att följa!Tova: Tack! Kläder går ju att lagra – typ ;). Hoppas att Du fick en trevlig helg med!

Leave a Reply

Your email address will not be published.