Blå-Orange

Nillas vecka med komplementfärger avslutas med blå-orange. Jag tittar först in i min bokhylla. Där står den. Den svenska historien i femton band. Jag minns fortfarande hur jag tog mina samlade sparpengar och köpte verket på en bokrealisation i mycket unga år. Jag blev uppslukad av historia tidigt. För några år sedan lyssnade jag på ett kasettband där jag som nioåring sitter och läser in en lärobok på bred dialekt, innan jag var tvungen att lämna tillbaka boken till nästa elev i skolans bokcirkulationsomlopp. Och så uppslagsverket då. Sten Carlssons och Jerker Roséns klassiker som utgavs mellan 1966-1968. Min upplaga är från 1981. Det är inte bara böcker för mig. Det är tron och hoppet om lärandet, kunskapen, utvecklingen och att bli någon på denna jord. Jag har kanske inte samma drömmar nu som då, men jag känner fortfarande mycket när jag tittar på böckerna. En följeslagare i livet – såväl rent materiellt som tankemässigt.

densvenskahistorien.jpg

Barnen har forntidstema i skolan. I morse pratade vi om mina böcker och att det finns många bilder i dem. I det digitala tidevarvet där man googlar fram bilder snabbare än vinden, känns det mycket trevligt med en bok med hårda pärmar och sidor man kan vända på. Norstedts förlag har börjat ge ut den nya Sveriges historia som under Dick Harrisons mantel skall bli en modernare efterföljare till Carlsson/Rosén. Det finns många aspekter på sammandragsverk förstås, men det kanske får lov att bli en samling till barnen i alla fall? 

mugg.jpg

Dagens bonusbild. Vi använder de små virkade underläggen till heta drycker varje dag. Jag gillar dem. Orange och blått – vackert.

Tack för temaveckan, Nilla! Det har i vanlig ordning varit roligt!

8 comments

  1. Jag minns med hur jag bläddrade fram och tillbka i mamma och passa gröna uppsalgverk, facinerad av historia! Ja barnen gillade verkligen fortidsveckan, hem kommer snart en runsten misstänker jag:) Fina kort som alltid, speciellt elefanterna [finns inget annat i min hjärna för tillfället:)] Kram Mia

  2. Hur mycket man än hittar på internet……….inte kan det ersätta en riktig bok! Även om uppslagsverk blir lite gammalmodiga till slut. Har också några uppslagsserier i bokhyllan och brukar tipsa barnen när de har läxor att det finns andra sätt att hitta fakta än Wikipedia……./AnettePS. Ja, just det det var ju färgtemat det gällde………ja blått och orange var det ju och fullt med kundskap!

  3. Imponerande!!Maken och jag har samlat ihop Bonniers 24 lexikon. Jag gillar också uppslagsböcker och även historieböcker. Roligt för barnen att ta del av också. Jättefina bilder och Elefanterna är en favorit såklart! 🙂 Ha det bra.

  4. Ha ha! Är den där bilden från min bokhylla? Jag tycker också att bläddrande i böcker slår internet!

  5. Tänk att man kunde hitta färgkombinationen i bokhyllan oxå, så långt tänkte jag inte ens!!!Säger som Nilla, de där elefanterna var riktiga favoriter =)

Leave a Reply

Your email address will not be published.