Fredagssvepet: Vecka 41

Redo för veckans fredagssvep?! Varsågod!

413fredagssvep-copy.jpg

Brr. Nu har kylan slagit till på allvar. Den riktiga kuriga hösten är här. Vi har inte eldat något denna höst, men nu tror jag att det är hög tid för sprakandet av vedträn igen.

Plädmys från brittiska Cox & Cox.

41fredagssvep-copy.jpg

Ett säkert tecken på att hösten är här (!) är att det stora varuhuset packar upp sina julsaker. Jag skall inte börja orda om julen här riktigt ännu, men visar ändå textilierna Snöa av Edholm & Ullenius eftersom jag tycker att de fungerar fint året runt. Hjärtan, bårder och små röda prickar fungerar utmärkt i t ex en barnkammare. Jag gillar.

I kväll är det Sverigepremiär för Julie & Julia – filmen om den välkända tv-kocken Julia Child som inspirerar novisen Julie Powell till stordåd. Två sanna historier om kokkonsten vävs samman till en film, med bland annat duktiga Meryl Streep, som jag väldigt gärna vill se.

416fredagssvep-copy.jpg

Liljevalchs stora höstutställning handlar om mattkonstnären Märta Måås-Fjätterström. I Märta flyger igen visas ett stort antal mattor av Måås-Fjätterström tillsammans med nytolkningar av andra. Utställningen är ett tecken i tiden på det stora intresse som börjar vakna när det gäller mattor. Våra golv har länge varit ganska kala, men med det ombonade hemmets frammarsch kommer även mattan tillbaka.

Pressbild från Liljevalchs.

Jag har tipsat om filmen förut. Gwyneth Paltrow och Daniel Craig är lysande som Sylvia Plath och Ted Hughes. Det är magiskt och alldeles väldigt tragiskt på en och samma gång. Filmen sänds i SVT 1 på lördag kväll.

414fredagssvep-copy.jpg

Nu är säsongen här för varm choklad. Min konsumtion ökar stadigt när det blir kallare ute. Det bästa tipset är att helt enkelt låta två chokladbitar av god kvalité smälta i het mjölk. Lättare och godare blir det inte. Nordiska Museet har sin traditionella chokladfestival i helgen. Det är garanterat lugnare hemma i fåtöljen med en kopp varm choklad :).

The Cup of Chocolate av Renoir 1878.

4114fredagssvep.jpg

När vi var på Gotland i somras upptäckte jag chokladen från La Palantine. Nu har sköna livsstilsbutiken Juniform tagit in de delikata rutorna i sitt sortiment. Trevligt! Själv siktar jag på att göra en ny chokladdessert från Elle Mat & Vin till en höstmiddag på lördag. För fler chokladtips rekommenderas att inspireras av recept av favoriten Elisabeth Johansson i dagens SvD med den sympatiska rubriken “Glad i choklad”.

4112fredagssvep-copy.jpg

I dag lyssnar jag på denna klassiker. Krama om någon Du tycker om.

4111fredagssvep-copy.jpg

Vackra stämningsbilder från svenska Mille Notti. Lördag = sovmorgon och frukost på sängen – åtminstone i en vacker visuell dröm :).

Mumintrollet laddar för sitt 65-årsjubileum nästa år. Redan nu kan man frossa hos Lindex som har en stor kollektion ute just nu.

417fredagssvep-copy.jpg

Om man inte har någon kamin inne, så kan man elda ute för fin stämning i höstmörkret. Röshults klassiska eldkorgar har även sällskap av den mer moderna och strama Urban. Tjusigt i all sin enkelhet.

419fredagssvep-copy.jpg

“Cancerfonden har inom Rosa Bandet startat projektet 100 000 rosa hjältar. Där vill Cancerfonden visa engagemanget som finns i kampen mot bröstcancer, den vanligaste cancerformen för kvinnor. Omkring en av tio kvinnor kommer att drabbas någon gång i livet. Gör en rosa gärning (bär t ex ett rosa band eller sms:a in en gåva) och ladda upp er bild på rosahjaltar.se.” Jag har börjat med att köpa det fina rosa bandet.

Den här utställningen vore sannerligen skoj att se live. Franska Vogue ställer, i samband med modeveckan i Paris, ut 80 omslag på Champs Elysee. I samband med utställningen ges även en bok ut. Tjusigt! Det är roligt att se modebilder i ett nytt sammanhang och att påminnas om det dekorativa i alla fina omslag.

418fredagssvep-copy.jpg

Jag har skrivit om muggarna från Penguin ett antal gånger här. De har inte varit helt lätta att hitta online till ett vettigt pris, men nu har Designista plockat in ett litet urval i sin shop. Fler är på väg hoppas jag. Jag hade tur att just den mugg som jag har velat ha så länge finns tillgänglig. A Room of One´s Own – snart i ett pilbladsrum nära mig.

Oemåtståndlig bild från webshoppen Until. Trevlig helg!

15 comments

  1. Tack för det härliga svepet! Vill gärna se filmen med Meryl Streep, då min mamma som inte lever längre var så lika vackra Meryl!Chokladen……. muggarna…..!!!! Detta “habegär”!!!Kram och ha en fin fin helg!

  2. Äntligen!Har längtat hela veckan efter svepet!Det har blivit en viktig tradition för att komma i mysig fredagsstämning!Gillar särskilt din bredd. Djupt och ytligt, Stort och smått. En härlig salig röra som jag gillar skarpt.Trevlig helg!: )

  3. Fullspäckat och inspirerande som vanligt. 🙂 Läste om nya filmen med Meryl i morse. Sydsvenskan gav 5 i betyg – det händer inte ofta. Måste se! 🙂 Tack för att du tipsade om Sylvia. Har läst mycket om filmen och Sylvia Plaths livsöde men aldrig kommit loss för att se filmen. Nu finns det ingen ursäkt. Får väl spela in den så att man kan heja på Sverige som sig bör. Misstänker dock att ditt fotbollsintresse inte är så stort med tanke på att ödesmatchen saknades i svepet. ;-)Ha en bra helg och hoppas att middagen imorgon blir kalas! 🙂

  4. Härligt att bli inspirerad och uppdaterad om högt och lågt i ett svep, instämmer helt med Sara här ovan…Det ser ut att bli en underbart solig oktoberhelg (åtminstone här i Linköping), så det blir till att njuta både ute och inne! Må så gott!Anna

  5. Om man är Sylvia och Ted nörd som jag så bara måste man läsa Övervintring av Kate Moses, förlåt om jag tjatar men det är min favoritbok ;)Vill man även läsa om Assia (som var Teds älskarinna och som också tragiskt nog tog sitt liv tillsammans med hennes och Teds lilla dotter) så kan jag rekommendera Lover of Unreason av Yehuda Koren och Eilat Negev. Finns ej i svensk översättning.Ha en trevlig helg 🙂

  6. Tack för den låtlänken, det var alldeles för länge sedan jag lyssnade på Sade! Underbart. Och vilken härlig pläd i en lika härligt klädd fåtölj. Tänk om man kunde tapetserar konsten, då skulle jag frossa i gamla fåtöljer och klä om dem! En för varje årstid :)Trevlig helg!

  7. Här sprakar brasorna redan! Skulle inte tacka nej till en fuskpälspläd att värma mig under. Filmerna ska defenitivt ses, både biofilmen och tv-filmen. Märta Måås är en favorit och insirationskälla hos mig, måste masa mig in till stan och Liljevalchs för att se utställningen. Ditt fredagssvep är som alltid matnyttigt och inspirerande, en av veckans höjdpunkter!

  8. Jag är så glad för att jag hittade din blogg! Jag läser väldigt sällan bloggar eftersom jag inte hittat någon som passat mig (har inte letat direkt heller…). Så kom jag hit på något sätt och ser direkt Norrgavel, Klässbols, klassiska kläder, kort och texter. Vilken tur att mannen är borta ikväll annars hade jag aldrig blivit sittande här..Uppe ligger flickorna och sover (bl.a. en liten Anna här också!). Här kommer jag mysa runt en bra stund till!Jag har en bild av det fridfulla hemmet med “en kopp te under en Pia Wallen-filt” men mycket av det där det där försvann på vägen när man fick barn…dina reflektioner får mig att le instämmande…Tack för en toppenblogg med mycket inspiration!/Malin, 37 år och tvåbarnsmor

Leave a Reply

Your email address will not be published.