Bilder

fotokopior.jpg

Jag har faktiskt kommit igång med det mödosamma arbetet att fixa med alla bilder som ligger på hårddisken. Det är inte det roligaste man kan göra. Ur just denna aspekt längtar jag just nu tillbaka lite till tiden där man lämnade in en film i en fotoaffär och sedan fick man kopior. Ingenting slår det digitala fotograferandet såklart, men ganska ofta blir man lite paralyserad över allt som kan fixas med bilderna. Och då blir de liggandes som ett gnagande dåligt samvete… Men bot och bättring. Jag måste försöka få in en rutin både vad gäller att få fram riktiga foton och att lagra bilderna.

Var beställer Ni kopior? Var får man de bästa korten gällande färgåtergivning och kvalité? Var finns smidiga överföringsprogram? Och har Ni något bra tips på en extern lagringsplats? Jag funderar på Flickr Pro. Det verkar ju vara bra och billigt. Någon som har det?

Tryck från Roll and Tumble Press på Etsy.

17 comments

 1. Usch jag är med urdålig på bilder dock brukar jag alltid sapar dom i datorn i nickes dator och på en externhårddisk bara för att! En gång la vi en kopia i bankfacket med bilder på barnen när dom var pytte kändes liksom som det viktigaste just då. Men nu tänker man ju huset de bilder man tar här vill man ju med spar iafall man får inbrott eller det brinner hrmmm ja frågan är svår. Jag köpte iallafall något såndärt erbjudande på expert där man fick framkalla för en krona st, ska nog ta tag i det..snart! Hoppas du har en fin dag i dimman:) Kramps. jag hade med en tösa bit något frustrerad efter gårdagen, hon fick itne alls vara med på maskeraden för det var tandläkaren som gällde:( Men det blir en till maskerad på lovet kunde förken skvalla i går, ni får köpa lösnaglarna tills då;)

 2. En bra arbetsgång saknas här med. T.ex. rensning bland multipla foton skulle jag vilja försöka få till snarast efter att bilderna laddats in på datorn, annars blir det bara liggande. Samma med redigering (jag fotar i RAW).Framkallning är också en eftersatt bit här hemma. Min senaste tanke är fotoböcker och det har jag försökt komma igång med nu i flera dagar… :-)Crimson brukar ofta nämnas som poppis framkallningsställe för kopior, jag har ännu inte testat själv.Färgåtergivning och kvalitét – jag har grubblat en del på färger osv. Det kanske också har ett beroende på om man redigerar mycket själv innan framkallning. Då kanske man är mer intresserad av att fotolabbet inte automatredigerar (går att välja på Crimson tror jag). Men då vill man förstås vara “säker” på att ens egna redigeringar är bra. Vilket har fått mig att grubbla över skärmkalibrering, etc. Och färgrymder… datorn har mycket större färgrymd än vad som går att framkalla – med andra ord ser det kanske inte likadant ut på skärmen som på kortet.Men jag skulle gissa att man får testa sig fram, redigera lite bilder och skicka till ett par labb för att se vilken man själv är mest nöjd med. (Har dock inte kommit så långt själv än 🙂 )En sak som jag dock tagit tag i är att ha fixat en extra extern hårddisk (kostade under tusenlappen om jag minns rätt). Och konfigurerat en automatöverföring av bild-mappen en gång i veckan – det känns lite bättre i alla fall när bilderna då finns på två hårddiskar. Sen är väl tanken också att med jämna mellanrum bränna ner det på skiva också.Överföringsprogram vet jag inte riktigt vad du menar…?

 3. Smile: Klockren för din del då! Smile :)Nilla: Tack för tipset!Mia: Ack ja, ack ja. Det är mycket med de små. Jag blir alldeles skakig ibland gällande bilder. Man kan ju omöjligt lagra alla vinklar hit och dit. Jag satsar på att få ut lite kopior nu och sedan föra över på skivor. Nackdelen är förvaringen av alla CD-skivorna sedan…. Alltid är det något :)Mrs B: När man har lagrat så mycket som jag har, så blir det nästan bara att fixa till skärpan lite och beskära där det behövs. Jag får nog köra en redigeringsomgång sedan på de bilder som jag vill göra något mera av. Min externa hårddisk lade av… Ingen kontakt med huvuddatorn. Får hugga tag i det där igen vid tillfälle. Automatisk överföring låter genialt. Det skall jag försöka få till om jag kan skaka liv i den externa eller om jag får investera i en ny. Överföringsprogram – jag menar där man för över filerna till bildleverantören. Det var evigheter sedan jag beställde kopior, men jag har för mig att det fanns mer och mindre smidiga lösningar då. Crimson – skall kolla. Tack för tips!

 4. Jag skaffade ett Flickr PRO-konto för ett tag sedan: det ska vara back-up:en av back-up:en… Det tar en stund att ladda upp allt, men det är det värt att organisera allt sedan. “Unlimited upload and storage” (ca 50 $ för 2 år). Det är sällan jag framkallar en större mängd familjebilder, vi tittar på dem via TV:n och har gemensam bildvisning efter semester eller så, till allas uppskattning hoppas jag! (Och det piper inte när man ska byta bild som en 70-tals projektor!)

 5. Hej!Crimson är bäst tycker jag. Och snabbt går det. Men jag tycker i och för sig att de digitala bilderna ligger långt efter negativbilderna vad gäller kvaliteten på pappersbilderna. De digitala blir aldrig så där krispiga och fräscha tycker jag. Jag ser tydligt skillnaden i våra album när vi gick från analogt till digitalt… Men priserna är ju i och för sig mycket roligare nu för tiden! Vi har gjort en del riktigt stora bilder som inte behöver kosta skjortan. Inte alls.Lycka till med bildprojekten!/Lotta

 6. ..åh vad jag känner igen mig, håller nu på att “framkalla ifatt” och sen ska de in också.. Vi har testat många firmor och tycker att Crimson är den absolut bästa hittills, dessutom går det fort att få hem dem (förra veckan skickade vi en laddning på onsdagen på fredagen hade vi dem i lådan).Kan ibland längta tillbaka till “gammal hederlig” fotografering/framkallning tittar man bakåt på dessa bilder är de mer levande på något vis tycker jag.Digitalt är naturligtvis super med redigeringsmöjligheter o dyl.Om ni lägger på skiva tänk då på att hållbarheten på dessa säger man i fotobranschen (iaf han jag pratade med) håller MAX 5 år…

 7. Jag använder Flickr till en del men mer för att det är en kul community än som back up. Tidigare sparade jag back ups av allt på datorn till CD/DVD skivor varje vecka men har nyligen laddat över allt till Kabooza. Där körs back ups regelbundet och bilderna lagras på flera (läs 10) “platser” runt om i världen. Obegränsat lagringsutrymme. Kostnad ca 400.-/år. Det började skakigt och var svårt att ladda över de 7000 filerna initialt men nu har det fungerat bra sista tiden.Jag gjorde länge CD/DVD skivor med egna omslag för resor, årets händelser etc men fick sedan reda på att det inte är någon speciellt säker förvaring eftersom dessa har ett bäst-före-datum. Enstaka bilder skriver jag ut på egen allt-i-ett skrivare men har några rese-set med bilder som jag kommer att anlita Crimson för. Tänkte även testa en Blurb bok över N.Y resan men det tar ganska mycket tid och är en hel del pyssel att få den klar märker jag…Lycka till!

 8. CRIMSON rules!! Gjorde fina julkort förra året. Beställde över nätet typ efter lunch, och dagen efter kl 11 var kopiorna i min brevlåda.

 9. Åhhh jag blir såå nervös när jag tänker på att jag har alla bilder i en och sammma dator.Måste komma til skott och köpa enextern hårdisk och framkalla.Kram Lina

 10. Jag ser också Flickr (pro eller inte) i första hand som community och i andra hand som lagringsplats. Kanske för att jag tycker mitt bredband är för trögt så det tar lite tid att ladda upp stora bilder. Just nu har jag ny extern hårddisk men planerar att köpa en till och ha på annat ställe (i fall extern hårddisk och dator kraschar samtidigt). “Viktiga” bilder bränner jag till cd. Precis som många andra har jag goda erfarenheter av Crimson! Ha det gott och lycka till!

 11. Crimson är bäst. Två externa hårddiskar kör jag med, men ambitionen är att framkalla några hundra bilder/år och göra album. Jag litar inte till 100% på den digitala lagringen, och jag vet själv hur mycket jag uppskattar de få bilder som finns från tiden då min faror var ung.

 12. Ytterligare en fundering (mest för min egen del :-)…Ang. “säker” lagring så borde syftet, eller det man vill vara säker mot, spela roll. Om det är datorkrasch man vill säkra sig mot borde det ex. funka med externa hårddiskar. Men om det är inbrott/brand man vill säkra så får man tänka något utanför huset. Hmmm… kanske borde ta en funderare igen på hur jag ska lagra bilder… 🙂

 13. Jag kör på Mozy.com. Kostar 4.95 dollar/månaden såvida man inte vill betala årsvis eller mer, då blir det billigare. =)

 14. Jag finns på FlickR aktivt sedan två år, och inser just att Karin A här ovanför är en av mina svenska kontakter! 🙂 Försöker föra över alla mina bilder dit, vilket tar tid. Man vill ju fixa till dem! Gillar också att man kan ställa in vilka som ser bilderna; alla, vänner, vänner och familj, familj eller bara du själv. Och du delar upp bilderna i sets som du kan samla i collections. Är tyvärr hemsk på att göra något av bilderna jag tar i pappersväg, men har köpt barnen varsin digitalram nu (billigt på Kjell) som jag ska göra bildspel i, och hänga över barnens sängar. Fotoböcker hägrar i framtiden. När bebis sover hela nätter. Tar gärna emot samma tips som du!

Leave a Reply

Your email address will not be published.