Inspiration: Pilblad

Jag fick ett sådant fint mejl från läsaren Karin som gladde mig mycket denna gråa “in-under-filten”-dagen. Tack för det! Mejlet innehöll även en fråga om mina pilbladstapeter i arbetsrummet. Det finns olika storlekar på klassiska Willow Bough. Jag har den större storleken (VM119-01 hos Engelska Tapetmagasinet) som det blir mer distinkta blad på. (De stora bladen syns även nedan i Villa Fortuna).  De mindre bladen (VM121-01 hos Engelska Tapetmagasinet) flyter ihop mer tycker jag. Två olika mönster med två olika karaktär beroende på vilken effekt man vill uppnå.

pilbladskonahem1.jpg

Min förälskelse tog sin egentliga början här. Sköna Hem Nummer 1 1996. Tony Lewenhaupts Villa Fortuna. Det är fortfarande ett av mina absoluta favoritreportage i inredningsgenren. Personligt, stillöst som Lewenhaupt själv säger och rum som “förvandlas till bersåer”. Bilderna och framförallt texten är ett inspirerande kärleksode till ett hus.

pilbladskonahem.jpg

“-William Morris pilblad växer ut över väggar och möbler, fångar blankploerade möbelytor, mångdubblas i spegelfönstret och fördjupas i golvets gröna toner. Var gång jag kommer hem från en resa, får post, fax, telefonsvarare, allt vänta till Morris rum fått sin extra grönska, sin beskärda del av trädgården. Först då blir huset åter mitt revir.”

Vackrare än så blir det inte.

signature

11 comments

  1. Hej. Tack för inspiration. Din sida följer jag varje dag.Jag har de mindre pilbladen i vårt sovrum, och ja, de flyter ihop mer, men det var avsikten. Väggen blir mer homogent grön och det är först på nära håll som man “kommer i in i grönskan”. Vår vägg är en fondvägg med övriga väggar mörkt enfärgat aubergin. Vita lister och möbler…. Blev riktigt bra. Jag köpte tre rullar direkt från England, och med hjälp av pundets just nu låga värde blev det billigare (inkl frakt) än om jag skulle köpt från Engelska tapetmagasinet.här är sidan: http://www.ukwallpaper.co.uk/…/willow-bough-minor.htm

  2. Karin: Visst är det något extra! Och så gammal man börjar bli. 1996 – en evighet sedan ju ;)Lena: Roligt att höra om dina pilblad och vilket fint tips om tapetshopping! Det lönar sig alltid att kolla runt för att jämföra priser. Precis. Det blir en annan effekt med de små bladen. Det beror helt på vilket uttryck man vill ha i rummet. Jag ville ha en grön bladkoja och det fick jag. Det låter som väldigt snygga kombinationer i ert sovrum!

  3. Gammal – ja, jag vet inte 🙂 🙂 Jag började prenumerera på “Bo Bra” (som senare gick upp i Allt i Hemmet, som i sin tur gick upp i Sköna Hem, för att sedan nystartas igen år 2000) redan… 1986. Då var jag 12. Jag har x hyllmeter inredningstidningar i min walk-in-closet. Garderoben är nästan bara för tidningarna i sina tidskriftssamlare. Vissa nummer av tidningarna glömmer man aldrig. Men det börjar bli svårare och svårare att hålla reda på dem och komma ihåg i vilken tidning man sett vad. Har du nåt tips??? 🙂

  4. Å, den reportasjen husker jeg også! Bor i et 70-tallshus der det ikke passer med Morris-mønstre på veggene, men hvis jeg noen gang får meg et gammelt hus vet jeg hva som skal opp på veggene! 🙂 Og Weronica, tusen takk for en blogg som inspirerer på så mange forskjellige måter.

  5. Det kallar jag för kärlek “for ever” – det här härligt med stil och smak som står sig, och visst gör det det!

  6. Oh, tack så mycket för hjälpen Weronica! Bilderna ovan är helt ljuvliga, och det är till stor hjälp att veta om det är stora eller små pilblad på bilderna. Nu gäller det bara att bestämma sig för vad som blir bäst här hemma… Och titta, jag fick till en liten kommentar också! Det var ju inte så farligt, jag lovar att bättra mig på den fronten!

  7. Karin: Så Du har kvar alla årgångar – häftigt! Jag har fengshuiat bort många av mina magasin. Jag sparade i många långa år, men till sist gick det inte riktigt att rättfärdiga av utrymmesskäl. Jag skulle nog ha behövt den där walk-inen då! Så jag har rivit ut mina highlights och satt in i pärmar. Vissa nummer har jag sparat bara för blädderkänslan och vetskapen att jag har suttit med dem många timmar. Nu scannar jag in en del så att det finns mer tillgängligt. Skoj att titta på är det. Många favoriter beståt under alla åren.Marianne: Tack snälla för fina ord! Jag blir så GLAD :). Vi har ju ett helt nybyggt hus med Morris i och han kan nog fungera i många sammanhang tror jag :).Lo: Precis :)Karin: Spännande att se vad Du väljer sedan! Och Du ser – ingenting farligt alls. Jag bits icke 😉

  8. Jag såg den tapeten för första gången när du visade den här i bloggen. Jag tycker den är helt underbar, jag älskar den klassiska eleganta känslan men efter att ha sett detta reportage får jag också en “naturkänsla” av tapeten som jag inte kände första gångerna jag såg den. Jag vet redan nu att den aldrig kommer pryda väggar hemma hos oss eftersom jag inte vill ha något mönstrat alls men det är verkligen en sådan tapet jag verkligen kan njuta av i någon annans fina hem. Tycker den är så vacker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *