Fredagssvepet: Vecka 45

Ännu en vecka är till ända. Här fick vi den första snön. De tappra flingorna räckte för att vagga in oss i en viss vintrig stämning med föraning om kommande högtider. Håll till godo med veckans fredagssvep!

Favoriten Sandra Isaksson på ISAK lanserar en rad nya produkter under hösten, bland annat fina pingvintapeter. Snart är det dags för min julbricka med Blossom och Bill i pimpad version. Jag är svag för greppet med storytelling där det finns en historia bakom figurerna.

Julillustration från ISAK:s blogg.

Henrik suckade högt häromdagen. -Vad gjorde Ni i skogen i dag? – Vi fick bara plocka kottar. Men lilla älskade killen, ta hem några fina till mamma nästa gång! Tine K visar vägen med snyggkottar i en glasburk. Ett mycket enkelt piff som exponerar alla små kottepyssel – silvrig kotte – kotte med snöre – kotte med guldstänk – vit kotte – som väntas hem i juletider från skolans pysselverkstad :).

Skärmdump från Tine K:s katalog.

4512fredagssvep-copy.jpg

I går höjde jag på radion när jag hörde denna. Det fungerar fint i dag med!

På söndag är det fars dag. Jag tror att vi har säkrat de sedvanliga teckningarna här.

Affisch för Fars Dag från 1940-talet.

4510fredagssvep-copy.jpg

I dag ställer jag fram de dammiga glöggflaskorna som stått i skafferiet under off-season. Min favorit förra året blev Dufvenkrooks vaniljglögg. Jag blir sugen på att testa klassikern Pannacotta med lite glöggtouch.

Pressbild: Dufvenkrooks Foto/styling: Typeman

459fredagssvep-copy.jpg

Tänk om man faktiskt skulle vara ute i rätt tid för att plantera amaryllislökar i år. Det brukar inte bli av för min del, men skam den som ger sig. Amaryllisar är den vackraste av julblommor och lökar på uppdrivning är en föraning om kommande blomsterprakt.

Pressbild: Janne Hansson – Argentum Studio AB. Gå på blomsterfest på Drottningholms slott 24-29 november och titta på praktfulla arrangemang av Gunnar Kaj.

I kväll har Disneys Julsaga Sverigepremiär. Jim Carrey spelar den klassiska figuren Scrooge som får lära sig julens sanna budskap. Filmen har fått goda recensioner, men det är ingen rosenskimrande story, så den får antas passa bäst till lite större barn. Henrik försvarar fortfarande tomten här, så jag tror att den får bero för vår del :).

Själv måste jag naturligtvis titta på HBO:s prisbelönade storserie om USA:s andre president John Adams som börjar sändas i SVT på söndag. “John Adams är inte bara en serie om Amerikas stormiga födelse utan även en gripande kärlekshistoria och en fascinerande studie av den mänskliga naturen.” Kostymer en masse och lite love – måste kollas in!

453fredagssvep-copy.jpg

HQ Hair har öppnat dörrarna till sin stora julshop. I vanlig ordning är det svårt att inte falla för Philosophys produkter. Ja tack!

I går lanserade Svenskt Tenn så de nya Josef Frank-mönstren (klicka på länken för att se dem). Det är första gången sedan 1994 som man lanserar nya tryck ur den aldrig sinande mönsterskatten som Frank lämnade efter sig. Jag brukar kalla mig “Frankofil” och tycker om de flesta textilierna av den gode Frank, men denna gång var det inte kärlek vid första ögonkastet. Ögat behöver möjligen lite invänjning, men några nya favoriter blev det inte av Aramal och Ceylon. Jag funderar på en gardinlängd som julklapp till huset och väljer mellan några olika mönster. Svårt är det.

Fotografi: Sköna Hem/Martin Cederblad. Hawaii i Villa Furet.

Anne Blacks keramik tillhör det jag beundrar, men som inte finns i min ägo. Jag för genast upp minivaser och ting ur kollektionen Black is Blue på min önskelista. Keramiken finns numera tillgängligt på nätet genom Living in a Box.

Skärmdump från Anne Blacks sida.

455fredagssvep-copy.jpg

I går öppnade H&M Home sin julshop. Det finns en del godbitar för den som gillar ett mer grafiskt uttryck när det gäller julpynt.

454fredagssvep-copy.jpg

Lantliv är bäst inför högtiderna. I tisdags kom julnummret ut. Köp för tittgodis som räcker till många bläddringar!

456fredagssvep-copy.jpg

Pressbilderna kom för flera veckor sedan. Julpyntet har varit upplockat länge på det stora varuhuset. Nu börjar jag känna mig lite mera redo :)!

Pressbild: IKEA som har en del godbitar i år – bland annat serien Snöa av Edholm/Ullenius.

Ha en riktigt fin helg!

4514fredagssvep-copy.jpgPs. I love it!

16 comments

 1. Vilken härligt fredagssvep! Du får verkligen till det bra med text och bild! Här har vi inga teckningar klara till far, jag får nog hjälpa min lilla kille att köpa något fint :)Pannacotta med glöggsmak lät ju underbart gott!Ha en mysig kväll!

 2. Underbart! Måste genast se de nya Frank-mönstrena.Blusen på Lantlivs framsida följde med mig hem häromdagen från Åhléns. Trevlig helg!

 3. Ja numret av Lantliv föll mig verkligen i smaken trots att jag är en “stads” tjej.Glögg spetsad pannakotta var en riktig höjdare då vi blev bjudna på det förra året…ger en klassiker en liten spets.Trevlig fredag önskar jag digkram Lina

 4. Aa – ett nice fredagssvep!PS. I love it! Jag hade höga förväntningar på Frank och även om jag inte gick igång med rock eller rumba så har jag nu smakat lite på varje mönster och väljer att svälja Aramal och spotta ut de andra. Gillar detaljer som trollsländan, tycker att det tillför något extra när man liksom “hittar” den så där… Den där kalendern har jag redan spanat in och den kommer att hänga på en vägg nära mig. Den i särklass snyggaste kalender mitt tycke mött.Trevlig helg och novemberkram från mig!

 5. Elin: Tack! Skoj Att Du gillar! Ha en riktigt fin kväll Du med!Karin: De lär finnas i butiken från och med i dag. Jag skall spana IRL vid tillfälle, men jag tror inte att det blir någon av de nya tygerna till min hett efterlängtade gardinlängd 🙂 Blusen är galant! Trevlig helg till dig med!Linruz: Jag är väl inte någon som konsumerar Lantlivs ideal fullt ut heller, men det går inte att komma ifrån att de är väldigt duktiga på att fånga årstider och högtidsstämningar. Jag gillar även de stylade plock som de har med och matinspirationen. Det här numret är exempelvis väldigt bra! Det blir vit glögg till Idol i kväll 🙂 Ha en fin fredag Du med!Blondetty: Ja, nu börjar det faktiskt kännas rätt med julstämningar. Pressutskicken kommer alltid tidigt, men jag har inte känt mig redo. Nu har jag kommit in mer i stämning och slagit på jultermometern :)Lina: Tack Lina! Jag håller med om Aramal – trevligt och jag gillar också den lilla trollsländan, men färgerna är inte riktigt min kopp te. Nej, jag känner inte riktigt ett bultande hjärta där, men det bultar desto mer för andra textilier så Frankfanan är fortfarande högt hissad här 🙂 Då kommer vi att ha de finaste av väggar sedan! Visst är den alldeles oemåtståndlig den kalendern! Jag har inte funnit någon i år som jag riktigt fallit för, men den här däremot. Vacker i kubik! Detsamma till dig! Kram

 6. Jag sveps med av ditt fredagssvep! Härligt!Vilken underbar kalender! Gissa om jag gillar den! :-)Nya Frank-tygerna var fina men de blir nog inte några nya favoriter för mig. Vegetable Tree ligger högt upp på min lista.Ha en skön helg!

 7. Å for et herlig fredagssvep! Den serien om John Adams er en MÅ SE !!! Ha en underbar helg og du, jeg skal kolle innom HM og titte etter ditt forslag i går som jeg tycker er kjempeflott og veldig meg faktisk! Takk igjen 🙂 Mette

 8. Så roligt med ett nytt fredagssvep! Jag är redo för julinspiration, “bring it on” bara! :-)Du har plockat ihop mycket fint! Jag tar med mig följande…Julbrickan. Surfade efter den senast igår, och blev glad när jag hittade den på Designtorget. En klar kandidat på önskelistan.TineK-inspiration. Så fina glasburkar. Jag faller ofta för inspirationsbilder där det finns med natur i någon form. Och trots det finns inget av det här hemma, eller sällan i alla fall. Varför? Något som jag klart skulle vilja ändra på.Vaniljglöggen, tack för tips! Alltid roligt att prova på nya smaker.Anne Blacks minivaser. Ja tack! Surfade på dessa häromdagen, om jag läste rätt så fanns dessa inte med svart mönster (vilket jag gärna hade tittat närmare på).Lantliv får inköpas vid nästa besök i mataffären. Tidningarnas julnummer faller jag allt som oftast för, nästan oavsett tidning. Så mycket julinspiration och fina idéer inför jul. (Sen att det oftast mest blir läsning och ingen action är en annan sak… :-)Treliv helg!

 9. Hej igen!DU fick mig nyss att klicka hem kalendern!! Men var ska jag sätta den?! Känns för fin att ha på jobbet 🙂

 10. LJUVLIGT! Alltid lika mysigt att se vad du hittar på. Jag kommer precis från jobbet och sitter nu framför datorn och njuter. Ha en skön helg! jag jobbar och det känns som världens bästa nu när hela huset vimlar av krassliga barn ; Kram

 11. Nilla: Kalendern är beställd, så den skall upp här så småningom. Så vacker! Vegetable Tree är en av de riktiga klassikerna och en kandiat till min gardinlängd – om jag nu kan bestämma mig ;). Mette: Hoppas att Du hittade något fint! Även om inte det finns precis de kläderna, så hoppas jag ändå att Du hittade lite inspiration till kombinationer. Ha det så fint!Mrs B: Brickan väntar på att komma fram här. Den är kitschig och grafisk på en gång och jag gillar den mycket! Kottar skall jag försöka mig på att fixa med på ett liknande sätt. Jätteenkelt egentligen, men det är oftast de riktigt bra idéerna. Glögg må införskaffas ny här, för den som stått i skafferiet under offseason smakade sådär :). Men Dufvenkrooks är en favorit! Nej, inga svarta vaser nej. Hoppas att det kommer in. Och Lantliv bläddrar jag fortfarande i. Gillar 🙂 Ha en fin söndag!Karin: GRATULERAR till en galant kalender 🙂 Det skall bli spännande att se den IRL! Jag skall ha den i köket på en spik med karaktär har jag tänkt mig. Vi får se var den hamnar när den kommer hem. Finfin är den!Anna: TACK! Hoppas att läget har lättat lite hemma i din boning. Snart är ju faktiskt helgen slut också 😉 Heja dig! KramLisa: Vi får väl se vad sparkapitalet räcker till och om jag kan bestämma mig. Det blir nog en julklapp till både mig och huset i så fall 🙂 Hoppas att din helg är bra med!

 12. Underbart inlägg som vanligt. Eftersom jag redan tjuvkikat på dagens inlägg så vet jag ju att amaryllislökarna redan är planterade och julens blomsterprakt säkrad. 🙂 Illustrationen av ISAK är urfin liksom kalendern på den sista bilden. John Adams var precis så bra som jag trodde. Härligt med en lagom lång kvalitetsserie att njuta av på söndagkvällarna – ett värdigt avslut på helgen. Kottarna i glaskrukan var ju verkligen en hit. Den idén ska jag sno. 🙂 Fast eftersom skogen lyser med sin frånvaro här i Lund – blir det väl till att köpa kottar… Typiskt! Ha en fortsatt bra vecka!

Leave a Reply

Your email address will not be published.