Stämningar

amaryllis.jpg

Den där snön som kom i veckan verkade förlösande för mina och Henriks julstämningar. Jag tror att jag har närt en liten traditionalist vid min barm. Vi bläddrar i julböcker. De vanliga visorna när ögonen börjar slockna på kvällen har bytts ut till Midnatt råder. I morse plockade Henrik fram pepparkaksformarna. Jag tror att vi har lite att ta igen från förra året. Då hade vi precis flyttat in i huset. Även om det var en strålande känsla att pynta i vårt egna hus, så blev det inte riktigt det här julpirret då, eftersom hela saken i sig var så ny. Vi planerar att ta igen det i år – med råge. I går planterade vi några vita amaryllisar. Amaryllis är mina favoritblommor i advents – och juletider. Det finns ingen mer praktfull blomma som skänker omedelbar stämning som just den.

amaryllis1.jpg

I går fick jag även Sanna Töringers Vintermat i present. Jag har bläddrat och bläddrat om igen i denna fantastiska bok. Tusen tack! Jag rekommenderar den varmt till alla och envar. Jag är mycket svag för säsongsböcker som vaggar in en i de rätta stämningarna och här fungerar det fullt ut. Det är en bok att bläddra i från höst till vårvintern. En favorit på en gång! I samklang med stämningarna här köpte vi även saffran i går. Jag har läst om att den skall vara dyr i år – och det är den. Fyrtio riksdaler kostar ett paket. Inte undra på att den är begärlig i den bok som Anna och jag läser nu.

jultrio.jpg

Och denna dag – till världens bästa pappa och morfar!

Trio tittar på Kalle Anka och hans vänner förra julen.

10 comments

 1. Jag visst är Amaryllisen helt fantastisk. Har tyvärr inte planterat någon lök i år(och nu är det ju försent). Men ett inköp av en redan halvuppdriven blir det garanterat.Här firas pappor med ro(då jag forfarande är ngt krasslig). Pappan här i huset fick glatt åka på hockeypoolspel med sonen och min egna får firas en annan dag.Ta hand om er Kram Lina

 2. Fina, den stora vita krukan har min mor alltid med planterat jularrangemang i, den är mamma för mig! Ha en fin kväll Kram Mia

 3. Så fint, även outslagna! Påminner om det som komma skall. Nu blev jag också sugen på amaryllisar! Har alltid köpt för sent senaste åren, i år ska det bli i tid. Du är bra på det, att exekvera saker, från tanke till handling!

 4. Ida: Visst är de ack så vackra! Och jag tycker att de är fantastiskt fina även som lök med lite grönt på. Här blev det julstämning på en gång 🙂

  Linruz: Vackra är de! Hoppas att Du snart kryar på dig! Kram

  Mia: Jag har haft min i många år och brukar alltid ha enar i den till jul, men i år får det lov att bli amaryllis istället. En favorit! Ha en fin kväll du med! Kram

  Nilla: Ja 🙂

  Mrs b: Ack – nej. Jag försöker att bättra mig på den fronten 🙂 Jag är alltid sent ute och börjar klura på saker alldeles för sent. Men jag älskar ju säsonger och försöker att bättra mig så att jag ligger lite mer i fas för vad jag känner för. Jag bloggade om amaryllisar i fredags och nu står de där. Det kan vara så man skall göra för att komma igång 😉 Fina är de!

 5. Vilken fin kollektion av krukor med amaryllisar i!! Här är det oxå planterat, började redan förra helgen så snart det slagit om till 1 november. Julförberedelser är ett bra sätt att överleva månaden som ingen blir besviken på – NOVEMBER.Jag fick oxå boken i förra veckan. Man måste bara ha den när Svante Öquist jämför den med klassikern “Vinterns Goda Ting”.

 6. Jag får se till att gå på konferens eller seminarium i Sthm så att jag kan köpa de där krukorna! Amaryllislunch det blir.Den sista bilden är ju så fin, bli nästan lite rörd av sånt.

 7. Karin: Krukorna är ju liksom gjorda för Amaryllisar :). I år skall jag ta igen allt och maxa julen. Dofter, smaker och blommor – bring it on! Visst är boken bra. Jag håller med Öquist som många andra gånger. En klok man med god smak.

  Tina: Gör det 🙂 Det blev väldigt stämningsfullt på en gång här!

  Caroline: Jag har haft mina i många år och lovar – en klassiker att leva med forever. Ja, visst är de söta där de sitter. Kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.