Fredagssvepet: Vecka 48

Denna vecka sveper vi fram till första advent på söndag. Adventstider är härliga. Stämningarna är som allra bäst nu till skillnad från de mätta mellandagarna. Saffransbak, pepparkakor och glögg smakar aldrig bättre än just precis nu tycker jag. Håll till godo med veckans fredagssvep!

Det har kommit fler julböcker i år som jag verkligen tycker om. Monika Ahlbergs och Sanna Töringes är nya favoriter i genren. Och så klassiker då som man ständigt kan återupptäcka. I år har jag tittat extra mycket på avsnittet om blommor – Bergenströmarnas Vinterns goda ting. Jag har utgåvan från 1995, men det kom ett nytryck för några år sedan. En sann följeslagare i vintertid.

Bild: Nisse Peterson – Tiramisu hos Recept.nu.

Ett litet snötäcke vore väl trevligt? Ja tack.Snödekaler till fönster från Cox and Cox.

489fredag-copy.jpg

Anrika varuhuset Liberty i London firar överdådig jul med modedesignern Luella detta år. Jag gillar som sagt att bläddra i glossiga julkataloger. Även Libertys variant finns online.

488fredag-copy.jpg

I det stora landet i väster firade man Thanksgiving i går. I helgen ingår även Black Friday som traditionellt är startskottet för julhandeln. Våran motsvarande skyltsöndag får anses vara lite flytande numera, men visst är det trevligt i adventstider att gå runt och titta på välskyltade fönster. Och fönstershopping må man ägna sig åt dessa dagar då det celebreras Buy Nothing Day, för oss i morgon. Tänkvärt i dessa spenderartider såklart.

Detta år har jag sett saffranssemlor i ett antal tidningar. Även om jag är en traditionalist av rang, så kan jag tänka mig ett frikort här när det rör sig om saffran i degen. Man kanske skulle testa?

Foto: Henrik Frithiof. Saffranssemlor från Allt om Mat.

484fredag-copy.jpg

Min My Donna av Anneli Levin har blivit en vinterprydnad i huset. Nu står den på murspisen och vakar över oss i adventstider.

Bild: Cosas

483fredag-copy.jpgDet här är advent för mig. Såklart.

Lådorna är laddade med Liljeholmens kronljus. På söndag tänder vi första ljuset.

Bild: Liljeholmens

Jag har hört mycket gott om denna film. Nu skall jag titta själv. Mitt i penicillin- och vaccinstider behöver man lite feelgood.

Och inte en första advent utan Händels mäktiga musik för kör. Till adventsljuset hemma eller ännu hellre i en kyrka.

4813fredag-copy.jpg

Och glöm inte att sitta ned när julruschen börjar. Man behöver faktiskt inte göra allt, utan det räcker gott med hälften.

Bild: IKEAS nya stolar Olle.

En svensk julklassiker firar sjuttioårsjubileum med att be oss välja favoritpralin. Jag väljer nog Gräddnougaten med de klassiska storkarna på som funnits i asken sedan 1973.

Bild: Annons från 1939.Jag tillönskar er alla en riktigt fin helg!

11 comments

  1. Bra jobbat, jag älskar dina fredagssvep :)Jag har precis samma funderingar kring semlor men lockas av att testa saffransemlor.Fina stolar från Ikea!Trillingnöt måste jag väl ändå säga.Liberty är mitt favoritvaruhus. När jag bodde i London gick jag ofta dit och särskilt till mattavdelningen som jag ÄLSKAR. Bara gick omkring där och njöt.Jag kommer fira buy nothing day 🙂

  2. Gräddnougat blir det för mig också i hård kamp med trillingnöten. Gillar verkligen bilden från Liljeholmens och den där filmen vill jag också se. 🙂 Nu ska jag smita lite tidigare och bocka av några julklappar från listan. Det blir nog dessvärre ingen Buy-Nothing-Day imorgon heller. Stört omöjligt i dessa tider. Ha en härlig helg och hoppas att penicillinet gjort susen.

  3. Underbart fredagssvep!En favorit ur Vinterns goda ting är just tiramisun och fotot därpå som du lagt ut. Alla bakverk är tillåtna till jul – och semlor är speciellt ok när det är saffran i dem. Jag har hört talas om konditorier som börjar med vanliga semlor just efter julafton – annandagen eller nåt (!)Favvo-chokladen är gräddnougaten, trillingnöten och fransk nougat….TREVLIG FÖRSTA ADVENT

  4. Tack för ett härligt svep! Stolarna är så fina och Alladinasken var snyggare förr. Trillingnöten är min favorit. Jag behöver inte shoppa snöstjärnor – flickorna har klippt så att det räcker och blir över!

  5. Jag älskar också den här tiden, alla förberedelser, allt mys och all förväntan INNAN julafton. Idag tog jag och barnen en tur till skogen där vi plockade med oss kottar och mossa, gjorde julfint på förstukvisten och sedan drog vi igång ett mjöligt pepparkaksbak så det stod härliga till. Ha en riktigt trevlig första advent & tack för ännu ett höjdarfredagssvep!Anna

  6. Stolen Olle- here I come!!!!!Tack för dina underbara fredgssvep- nu har man något atts e fram emot en fredag som denna med en 8månaders magsjukling på axeln, höften, magen- jaaaaaaa ÖVERALLT!KramKlara

  7. Ännu ett trevligt fredagssvep. Som jag gillar.Jag är helt såld på saffran den här tiden, men lagom till julafton har pulsen gått ned. Idag blev det en äppel- och saffranspaj, förra helgen en saffransgod cheesecake med blåbär och imorgon rulas katterna. Och nu blev jag med sugen på julsemlor. Inte konstigt man nästan föräter sig, eller?! :)Tack för filmtipset och nu är godpralinen förhoppningsvis på väg att räddas. Jag saknar dock fransk nougat, men det lär jag få fortsätta med.Trevlig helg!Kram

  8. Tack för ett toppensvep (och veckan som gått)!Du är en fantastiskt duktig skribent/inspiratör/fotograf!Ha en fin advent!

Leave a Reply

Your email address will not be published.