Nya traditioner

Det här med saffranssemlor är ju inget annat än en riktig höjdare! Traditionsivrare som jag är fick jag genast in ett nytt verk i reportoairen till advent- och jul. Den ultimata desserten på julafton? Kan vara så faktiskt. Och saffranssemlor är ju inget nytt under solen och något annat än den traditionella semlan i februari. Tydligen går den flera hundra år tillbaka i tiden och nu är det väl dags för en comeback med tanke på exponeringen i alla magasin. Hos oss kommer saffranssemlan att stanna i alla fall!

saffranssemlor.jpg

Gör din vanliga saffransdeg (kanske en halv sats) och forma små släta bullar eller titta på t ex detta recept. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av bullen med en gaffel så att det bildas en större grop. Blanda detta bröd med 200 g riven mandelmassa och ca 1 dl röd mjölk. Blanda till önskad konsistens. Ta ev i mer mjölk. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa 3 dl grädde och lägg en klick på varje bulle. Lägg på locken. Sikta över florsocker vid servering.

halsning.jpgluciatag.jpg

Nu skall huset pyntas lite mera. Jag fortsätter att lyssna på Händel – pampigt må det vara denna dag tycker jag.  Ha en riktigt fin första advent!

13 comments

  1. Händel spelar i högtalarna här också, passar verkligen en dag som denna! Har ej provat saffranssemlan än, men kommer nog att svänga ihop en deg inom kort! Trevlig första advent önskar jag dig med!

  2. Trevlig advent och vilken fin ljusstake…har en likadan och jag längtar tills jag får sätta fram den…den är finast tycker jag! Dock får jag vänta en stund för vårt vardagsrum där den ska ståta är inte färdigrenoverat än på 1-2 veckor..men sen så…så ska den får stå där extra länge!

  3. Några saffranssemlor blir det inte hos oss… Jag älskar lussekatter i sin traditionella form. Serveras helst ljumna med en klick smör… mums. Tack för tipset om Pashmina online.. låter som något för mig också 😉

  4. Alla: Tack för era hälsningar! Och testa saffranssemlor – försvinnande gott!Christina: Luciatåget finns bland annat på kedjan Ljusexperten till ett fint pris i juletider. Det är en riktig klassiker som lyser fint nu!Mia: Haha! Huvudstaden för shopping – så måndagssvepet fick bero denna gång 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.