I huvudstaden

norrgaveljul-copy.jpg

Det är alltid roligt att gå runt på huvudstadens gator i juletider. Norrgavel bjöd på sedvanlig traditionell jul med hantverkskänsla. De lyckas alltid med sin butik. Man sveps in i en speciell “Norrgavelkänsla” där man vill ha hela konceptet. Jag har i vanlig ordning svårt att hålla fingrarna borta från kurkorna från Sturehof som hade Tazetter planterade nu, men denna gång fick de stå kvar.

wattochweke-copy.jpg

Jag var ute efter en stor stjärna från Watt & Weke till vårt ryggåstak, men nästan allt var slut. Så jag fick bli med stjärna (dessutom med lite rabatt) på hemmaplan istället.

nkjulskyltning-copy.jpg

Julskyltningen på NK samlade i vanlig ordning skockar av små dagisbarn i gula västar. I år är det snödrottningen som far fram genom landskapet för att göra en vit jul. I går slaskade Anders rejält, så då får väl julen lov att braska detta år.

svenskslojd-copy.jpg

Svensk Slöjd finns en hel del fint papperspynt till jul. Det är alltid inspirerande att titta på hyllorna här.

svenskttennjul20091-copy.jpg

Alla vägar leder till Strandvägen. I alla fall för mig.

svenskttennjul2009-copy.jpg

I år finns det bland annat vackra spröda hängen i vitt porslin. Sedan är det alltid lika roligt att se julutställningen. Jag hade turen att få ett tennhänge förra året och det har jag framme hela året. Jag stod i vanlig ordning och klämde på tygerna och nu tror jag att jag har bestämt vad jag skall lägga julklappspengarna på. Det är svårt att lämna stället utan att köpa någonting, så i går fick det bland annat lov att bli lite röda elefanter i brickform.

saltakvarnjuice-copy.jpg

Om man transporterar sig på E4:an rekommenderas ett stopp vid Saltå Kvarn. Det är skoj att se alla fina förpackningar samlade på ett ställe. Man kan även köpa stenugnsbakat bröd. Det är väl värt att stanna en liten stund där.

Första december i dag – nu är det vissa som börjar räkna ned :).

Bilder: Norrgavel, Watt & Veke, NK, Svensk Slöjd, Svenskt Tenn och Saltå Kvarn.

8 comments

  1. Härliga måndag!Jag håller med dig, man känner sig som hemma när man kliver in hos Norrgavel. De har lyckats med att skapa en icke butiks-känsla. Åh, du skulle tagit en sväng upp till Odenplan, där finns en liten elbutik på en tvärgata där jag såg just de stora Watt&Weke stjärnorna när jag gick förbi i fredags!Hinner du med en fika nästa gång du är i stan får du säga till i förväg! :)Kram/Diana

  2. Så det var i storstan du höll till – jag saknade dig allt. ;)Fina samlingar som vanligt i ditt inlägg och inspiration lagras som alltid innanför västen. Tack Weronica!Vi beger oss snart ned med bästa vännerna för långhelg i dina “krokar” och nu väckte du också mitt minne till liv – Saltå Kvarn ska ju så klart skrivas ned på listan över “här måste vi stanna till-rop”. I somras brummade vi bara förbi, men denna gång får hyrbilen lov att bromsa in lite. Jag är så glad att vi valde att åka bil och inte flyga mellan huvudstaden och Växjö för det är sannerligen en högst angenäm resväg att åka för en livsnjutare av stora mått. :)Vet du om de har öppet sitt café, eller är det kanske endast sommartid man kan sitta ned där? Kram

  3. Ja stjärnan är underbar den stora från Watt & Veke min hänger i vardagsrummet ett inköp jag inte ångrar från förra säsongen! Kul med röda elefanter, någon gång i framtiden skulle jag vilja ha två röda kuddar att ta fram i juletider men jaghar nog handlat klar på strandvägen för i år;)Saknade it’s monday här i går:)Ha en fortsatt fin dag!Kram Mia

  4. Caroline: Ja, det var en sann lyxig dag med taktfasta steg på huvudstadens gator. Mycket trevligt var det!Diana: Ja, visst är det så med Norrgavel. Jag faller om och om igen när jag besöker butiken. Och då har man lyckats med något. Det hade varit riktig rush på stjärnförsäljningen. Tur att man kan shoppa online då. Tack för tipset om affären. Ja, det vore väl skoj någon gång! KramLina: Så trevligt att vara saknad 🙂 Saltå Kvarn har en tämligen liten butik, så förvänta dig ingen storskalig upplevelse, men jag tycker ändå att det är mäktigt att se allt samlat. Dessutom doftar det underbart i butiken eftersom de har bageri precis intill. Förra gången köpte jag ett fantastiskt bröd som heter Dinkelsol, men det var tyvärr slut denna gång. Vi köpte även med oss baguetter då som var urgoda. Denna gång blev det ett solrosbröd med surdeg som även det gjorde gott för magen. Ja, de har ett café som är öppet till 18.00 under sommaren, men nu stänger de 16.00. Jag har för mig att man kan kolla öppentider på deras sida. Denna gång lockade en Iittala-outlet på vägen, så det blev inget fika, men det är säkerligen värt en kopp det med! KramMia: Jag har inga stjärnor sedan tidigare. Vi har hissgardiner nästan överallt och då gör sig inte riktigt fönsterstjärnor. Men en stor en blir nog finemang uppe i ryggåstaket. Hoppas det i alla fall! Jo tack, man skulle ju kunna ta med sig det mesta hem från Svenskt Tenn, men plånboken begränsar i vanlig ordning 🙂 Tack! Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.