2010: Se vardagen

Jag har bestämt mig för att utmana mig själv lite mera i år. Och det kommer säkerligen att märkas här på bloggen på olika sätt. En sak som jag har skrivit om flera gånger är dokumentation av vardagen. Jag skrev ett inlägg om det här den 18:e mars förra året. Har jag gjort detta? Det är bara att konstatera att så inte är fallet. Jag fotograferar, men jag vardagsfotograferar inte. Jag behöver skaka av mig den estetiska kappan och bara knäppa för att bevara det lilla och det stora – att se vardagen. För att göra det hela lite mera konkret så klickade jag hem ett 365-dagars kit från Ali Edwards och Designer Digitals. (I går var det tio dollar billigare. Det kan löna sig att hålla utkik efter rabatter på denna sida.) Jag siktar inte mot Ali Edwards höjder när det gäller att vara lifeartist, men det är möjligen bättre att göra någonting än att avstå helt. Jag har alltid haft svårt med det, duktig flicka som jag är i grunden. Men det må bli ändring på den saken!

aliedwards365-copy.jpg

Jag tänker mig således att jag utmanar mig själv att knäppa bilder varje dag på något i livet. För att ha någon chans att själv få vara med på bilder (jag är aldrig med) tänker jag mig också att jag bör investera i en fjärrutlösare och ett stativ. Några tips där? I går blev det en lite halvsuddig bild på Henrik när han sitter och äter. I dag är det sol och jag fick till ett fint porträtt på far och dotter. En bild som jag aldrig skulle ha tagit annars. Det får lov att bli så. Högt och lågt i en salig blandning. En del kommer jag säkert att lägga ut här. En del stannar nog i vårt familjearkiv. Om man gör något litet varje dag, så kanske man kan få till en fotobok i slutet av året? Nu sätter jag lite press på mig själv i alla fall. Gör det bara, säger jag :)! Häng på Ni med!

Jag har skapat en ny kategori för Se vardagen. Jag tänker mig att jag ibland publicerar dagens bild, ibland dagens tanke. Kanske en veckosammanfattning om projektet? Kanske olika teman och dagar inom årets projekt? Vi får se hur det hela utvecklar sig. Skoj om vi blir fler också!

5januari-copy.jpg

35 comments

 1. Åh jag älskar AliE, underbara saker har med klickat hem lite:) Ja man borde bli bättre på att vardagsfotografera kanske jag tycker jag knäpper lite här och var mest på grejer man kanske skulle koncentrera sig till människor! Ser fram emot dina nya utmaningar här på bloggen! Kram Mia

 2. Absolut! Så har jag också tänkt, att det blir så mycket stylade bilder på “döda ting”. Jag vill också ha fler levande bilder, fångade i ögonblicket. Jag hänger på! Sen får vi se hur mycket som visas i bloggen…. :)Kram!

 3. Det låter som en riktigt rolig utmaning!Kan inte låta bli att bli lite sugen på att försöka jag med.Jag har skrivit det förut och gör nu så igen:Jag blir alltid lika glad och inspirerad när jag kikar in hos dig.Kram Cecilia

 4. Nu blev jag sugen. Älskar Ali men har aldrig riktigt blivit nån riktig pappers scrappare. Har klickat hem kitet jag med nu och ska försöka mig på en bild om dan jag med. Får se hur länge det varar 🙂

 5. Att fotografera vardagen är verkligen det jag gillar mest. Självklart vill jag hänga med på utmaningen.En del hamnar nog som hos dig i familjealbumet men en del kommer läggas ut på bloggen.Fram med kameran i vardagen.Kram Lina

 6. Nu har jag satt igång 🙂 Undrar hur du blev av med ramen och understrykningen. Fint att ha ibland men inte på alla bilder tänker jag.

 7. Alla: Skoj! Häng på bara! Jag känner mig stärkt i själen av en liten personlig utmaning 😉 More to come! Benita: Jag suddade helt enkelt i Photoshop. Det blir möjligen inte klinisk finisch, men fungerar fint för just detta att ha dessa datum och få en spark i baken att faktiskt göra det 🙂 Ramarna är jättefina, men ibland kommer jag nog att sudda som ovan. I går körde jag ram med ett fotografi i plus lite text om dagen. Det beror ju lite på bildens karaktär vad som känns bäst.

 8. Underbart fotografi!Jag får se. Kanske hänger jag på. Jag är självfallet sugen, men vill samtidigt inte lägga på fler saker som riskerar att bli “projekt”. Jag tänkte innan årsskiftet att jag skulle ta minst ett par kort varje dag, men insåg att det inte kommer att hålla för min egen del. Och det är nog redan ett par av dagarna som jag inte plockat fram kameran alls. MEN, det i sig ska förstås inte hindra – jag måste också öva på att allt inte behöver göras perfekt :-)Så blir det inte kort var dag, så blir det inte det. Punkt.Det här med digiscrap i “traditionell” bemärkelse har jag, äntligen, kommit fram till att det inte kommer att bli någon hobby för min del. Jag tittar gärna på vackra alster, såsom Dianas, och kanske gör jag någon layout då och då när andan faller på. För min egen del är jag mer intresserad av att få till fotoböcker. Förutom fotografier lägger jag gärna till någon form av “journaling” – speciellt AliE’s är ju så fina.Tyvärr har jag inga tips på fjärrutlösare och stativ. Min fjärrutlösare tillhör Canon-serien, finns nog inte jättemånga att välja bland (två eller tre?). Stativet har många år på nacken, så där finns det säkert fler bättre ute på marknaden idag.Men nu när du visar ovan templates så blir jag förstås sugen. Enkelt och snyggt. Snabbt. Ja, vi får se helt enkelt 🙂

 9. Vilken fantastisk bild du fick!Låter som en utmaning i min stil. Framför allt att skaka av, vad kallade du det, den estetiska kappan. Kanske inte blir lika varierande dock när man bara är två i hushållet, men vi får se vart det bär hän.Äger tyvärr ingen fjärrutlösare till min kamera, men självutlösaren fungerar i nödfall! Ett stativ är ju alltid bra å ha dock. Liksom Mrs. b’s så är mitt av äldre modell. Sitter ett litet vattenpass på och kan regleras i höjd på diverse olika vis. Lite tyngre och fungerar även till filmkamera. Fördelen med tyngden är ju att det står väldans stadigt. Men om man inte ska ut på några jättestrapatser så är ju inte det några problem.Ett annat tips, just för de där lite mörkare dagarna. Nu vet jag ju inte vad du har i din fotoarsenal, men jag fick ett fast 50 mm objektiv med bra ljusinsläpp (1.8) förra julen. Använder mig nästan uteslutande av detta. Tillåter kort slutartid och ändå kan man använda ett lågt ISO-tal. Klar favorit hos mig!Ska bli spännande och se hur det går för dig!kramkram=)

 10. Mrs b: Jag kände att jag helt enkelt behövde göra ett projekt av det hela för att överhuvudtaget få något gjort! Jag har också varit tveksam inför detta med vardagsfotografering och hur man lyckas fånga det utan att hela tiden ha ett bildseende och leta vinklar, istället för att bara knäppa. Jag kastar mig ut i det helt enkelt, så får vi se hur det blir. Jag vill bli mer av en doer än någon som sitter och grubblar och tänker på att få till det där perfekta. The story of my life – typ 😉 Jag har inte heller kommit igång med digitalt scrappande. Jag tror nog att det kanske kan vara något för mig, men samtidigt pillar jag med så mycket bilder och collage här och i andra sammanhang, så det är kanske där min kreativa ådra får vara. Jag är så grymt oteknisk när det gäller kamerautrustning. Det finns trådlösa fjärrutlösare för en billig peng till Nikon ser jag. Är det något sådant man klarar sig med eller behöver man koppla sladdar till kameran? Jag har mucho att lära mig :)Lillstrumpan: Jag behöver uppdatera mig på lite kringrustning till kameran. Jag lär genom att göra helt enkelt. Jo, jag har just det objektivet till min Nikon. Håller med – det är kalas och jag använder nästan bara det till kameran. Jag skulle gärna uppdatera till 1,4 och Macro och och… Objektiv är så himla dyra bara. Tack för hejarop och svar :)Nilla: Tack! Detsamma till dig!

 11. Ja, den idén snor jag genast! Det är precis vad jag känner att jag också borde göra. Fotografera alltid och när som helst – och inte bara vid “speciella tillfällen”. Precis som du, så är jag också den i familjen som “hamnar” bakom kameran (fast tur är väl det – annars skulle inte ens de där speciella tillfällena bli dokumenterade) och borde också skaffa stativ etc. Det här ska jag helt klart lägga till på den redan digra listan över vad jag ska göra under 2010…

 12. Vilken kanonidé! Tanken på att göra en fotobok på vardags-året i bild i slutet av året var ju strålande! Annars är jag just nu kär i den digitala fotoram jag fick i julklapp av maken. Så pass att vi köpte en till, så vi har en till stående format och en till liggande. Helt fantastiskt att få del av många bilder istället för att ha dem lagrade i datorn, på en dvd eller i ett fotoalbum. Dessutom älskar barnen också det. Rekommenderas varmt.

 13. Hejsan! Känner mig nyfiken på det här “365 dagar kitet. Älskar att fotografera, rent amatörmässigt. Var inne och kikade på sidan du länkade till, men måste erkänna att jag inte riktigt hänger med.. Är det något slags program till datorn där jag redigerar och sedan lägger in en bild för varje dag i ngt slags album? Nu känner jag mig dum, men är det någon som har lust att förklara?! KramLinda

 14. Helen: Vad skoj att du hakar på! Jag behöver en rejäl kick för att komma igång. Jag blir inspirerad av att höra att andra funderar i samma banor. Lycka till – till oss då :)Smile: Jag har tänkt fotoböcker många gånger, men det har inte blivit något annat än just en tanke. Vi får väl se om jag lyckas ro detta projekt iland, men intentionerna är goda i alla fall. Och sedan får jag använda bloggen till att sätta lite press på mig själv 🙂 Aha, digital ram har jag inte testat. Låter kul!Linda: Det är helt enkelt designelement som du använder i ett bildredigeringsprogram. Det är “ramar” som man lägger runt sina bilder. De är i ett fast format, men kan ändra storlek och färg om man redigerar lite. I bilden ovan har jag suddat ut ramen och bara använt datumet. Hoppas att du blev lite klokare. Kram

 15. Detta är en utmaning jag gillar, tror jag ska haka på dig W och försöka att knäppa en bild var dag, försöker dock alltid att ha kameran med mig och fotografera det dagliga!KramNettan

 16. Smart idé! Så fin “dagens bild” var dessutom. Gillar den spontana känslan och finfamiljen är alltid kul att föreviga… :)Kram på dig!

 17. Appråpå objektivsnacket där ovan. Jag äger också det 50millimeters men jag har just köpt ett nytt 28mm/2,8. Älskar det!Nu är det ju självklart tycke och smak, men det är perfekt för vardagsfotografering. Man kommer längre bort och man kommer bort ifrån att alltid fota portträtt eller macro. Jättekul tycker jag. Jag letar objektiv på Fotosidan.se eller Blocket!

 18. Wow, vad många svar du har fått!!! Vardagsfotografier ligger tydligen i tiden (om man har en blogg…!!!

 19. Nu blev jag så inspirerad! Har så länge tänkt att jag måste samla fler minnen från vår vardag. Bilder och tankar, det behöver ju inte vara så många ord eller massor av bilder. Det är ju det lilla som är det fina…Och så en finfin fotobok av alltsammans när året är slut, det måste jag också göra!Jag är med! Men jag känner att jag måste ha en ny liten blogg för det här lilla projektet så imorgon ska det fixas! Så kul!Tack för tipset och en himla fin blogg!Sofia

 20. Jag är med! Har låtit kameran ligga ett tag för att medverka i nuet istället för genom en kameralins. Men jag älskar att fotografera, och att dokumentera på mitt vis. Måhända att det inte blir en bild om dagen, men motivationen finns, och bara det är en början!Tack!/Caroline

 21. Sådant är så himla roligt! Båda att ha kvar och för oss av njuta av. Många gånger så är blir dessa bilder de bästa, när man inte krånglar till det så mycket. Det blir som ett sparat ögonblick.God fortsättning!

 22. Ang. fjärrutlösare. Jag har denna:http://www.cyberphoto.se/info.php?article=240000.Den känns enkel. Inga sladdar till kameran behövs, det är trådlöst. Kameran ställs in på fjärrutlösning, fjärrutlösaren sätts på, och sen är det bara “point and shoot”. Om man vill kunna fjärrutlösa under en längre tid kanske man också får ställa om kameran så att den inte stänger av sig automatiskt efter en viss tid.Jag har satt fast min på kameraremmen så att den är lättillgänglig. Tycker inte den är i vägen där.

 23. Vilken bra uppmaning! Man borde verkligen fota… Kanske ska ta det som ett lätt försenat nyårslöfte?Underbar bild på Anna & maken!!Jag älskar mitt gorilla-stativ, finns för både små och stora kameror (jag har ett “stort” stativ, och sen hållare till både pocketkameran och min stora). Ger oanade möjligheter till nya vinklar, beroende på hur man fäster den. Har använt min ett drygt halvår, och det hÅLLER! Läs mer här:http://blogs.ngm.com/digital_photography/2007/08/gorillapod.html

 24. Kul att se att fler har samma planer. Jag känner att det finns ett stort hål numera vad gäller mina privata familjebilder, och jag skäms nästan.Det enda nyårslöftet jag gav i år blev därför att bättra mig så pass att jag får ihop till en fotobok över hela 2010. Visst kommer vi att fixa det? 🙂

 25. Vilket härligt porträtt! Jag älskar bilder ur vardagen som fångar stunden. Jag gillar verkligen det här projektet. Även om jag nog inte kommer att hinna med en bild om dagen så inspirerar det mig att verkligen fokusera på det fina jag har runt omkring mig och försöka dokumentera det. Förhoppningsvis har jag också en fotobok över 2010 när året är slut.//Stina

 26. Lite delaktig är nu även jag. Idag har en av bilderna hamnat på bloggen. Andra saker jag har gjort idag är att fotografera huset med snö på i solsken från olika väderstreck. Kul att ha! Det är ju inte ofta det är så här mycket snö …och dessutom en solig dag! Ha det bra.

 27. Med barn i huset, som växer så snabbt och så, låter det som en bra idé att vardagsfotografera och att bloggen blir en motor för att få det att hålla i sig. Men du får absolut inte sluta med kombinationen av bok-, mat-, film-, inrednings- och klädtips som du har. Jag gillar att dina inlägg alltid är så genomarbetade layoutmässigt. Det är liksom kombinationen av allt som jag gillar med din blogg och din förra blogg living by w. Jag har inga bra tips på hur du ska utveckla bloggen – själv har jag funderat på att välja en plats att fotografera varje månad – som en digital kalender…

 28. Det är en sådan otroligt bra idé! Jag märker att jag tar mycket mer foton nu i vardagen sedan jag fick barn – kameran är ständigt med. Däremot blir det ju nästan enbart på lilleman :). Jag är alldeles för feg för att visa bilder på bloggen, lägger bara ut privata bilder på sonens blogg. Men jag ska följa dig och kommer garanterat att bli inspirerad!

Leave a Reply

Your email address will not be published.