Se vardagen: 7 januari

7januaried.jpg

Så var då jullovet till ända. Det blir en lätt start med två dagar innan helg, men ändå. Det var en ganska plågad familj som gick upp i morse. Barnen var svårväckta och ville fortsätta att sova. Men det gäller att se ljuspunkterna i tillvaron. Men tänk mamma! På fredag börjar Let´s Dance! Jojomen.

Hur går det med mitt projekt Se vardagen då? Jo, det är bara att konstatera att jag har tagit många bilder de senaste dagarna. Barnen är i en ålder då de gärna är med på bild. Jag känner att jag tar med mig mitt bildseende in i vardagen. Det är roligt att inte bara knäppa, utan att ändå tänka att man vill berätta något med bilden än det rent föreställande. Samtidigt är det en utmaning att inte tänka för mycket, utan att just bara göra och att skildra dokumentärt. Och kanske lämna över kameran till någon annan. Och inte alltid fokusera på skärpa och ljus, utan känslan och att det blir av.

mammabarn-copy.jpg

Det verkar som om vi är ett gäng som har hakat på min utmaning. För egen del känner jag att om jag skall klara 365, så behövs det nog lite utmaningar inom utmaningen. Visst är själva tanken att bara knäppa och dokumentera, men det kan också vara roligt att tänka på saker som man kanske inte annars hade fått med. Det är väl just kontinuiteten och uthålligheten som är den största utmaningen i ett projekt som detta. Vad säger Ni andra? Man kan tänka sig många varianter. Jag tror att jag behöver det för att löpa linan ut. Skriv gärna en rad om idéer, så kanske vi kan få ihop något kul!

17 comments

 1. Tror precis som du att det krävs utmaningar inom utmaningen för att ro detta projekt i land. Förslag på teman; natur, vårens växter (när de börjar komma), siffror motsvarande dag, det finns många idéer.Jag tror dock det viktiga är att fotografera och inte tänka, utan mest se vad som blir av det även om man gärna vill tänka i ljus, motiv och andra inställningar.HälsningarNettan

 2. Nettan: Precis, tanken med hela projektet är ju att göra istället för att tänka enligt devisen det är bättre att ha någonting, än ingenting alls. Om det kan kombineras med att vara kreativ med kameran, ja då är det roligt på alla plan. Jag tror inte att man skall styra upp projektet för mycket, för då faller det på sitt eget grepp så att säga. Men jag känner att jag behöver utmana mig själv också om jag skall fixa hela året. Det är en sak med 7:e januari när man är precis i den entusiastiska början när allt är kul. Vad händer typ i mars eller i oktober 🙂 Vi får se helt enkelt! Nu i början är det nog av största vikt att bara knäppa för att komma igång. Sedan kan man nog börja tänka lite mer i teman tror jag!

  Blondetty: Det behöver ju bara vara enkla grejer. Som att fotografera frukosten. Eller tvättkorgen. Eller den bok man läser just nu. Tanken är ju att fånga vardagen på ett sätt som man inte skulle ha gjort annars. Så allt är bra på något sätt – bättre än att inte göra något alls 🙂

 3. Åh vad du var snabb i dag! Här står kameran så snällt kvar på bordet än!Så roligt att se mer av dig och din fina familj med.Tror absolut på din tanken om teman i bland, bara det inte blir för invecklat. Nu i början tror jag vi alla har fullt upp med att bara knäppa och finner utmaning i det. Men som du säger så småningom behövs kanske lite mer infallsvinklar för att knorra till det hela lite.Ha en bra dag bakom kameran!kram Lina

 4. Linruz: Ja, här gick vi upp tidigt i dag. Zzzzzzzzz…. Precis, inget komplicerat, utan bara kul. Om man börjar klura för mycket, så faller själva den dokumentära idén lite. En fin kombination tror jag på. Och jag må återkomma med tankar hur 365 dagar skall ordnas om ett tag tror jag 🙂

  LiseLotte: Jag är värdelös på att ta med kameran ut i vardagssammanhang. Jag har tänkt att fotografera lite vardag på barnens skola, men det har inte blivit av. Vi får väl se med denna utmaning! Jag övar på att känna mig bekväm med kameran i offentliga sammanhang. Se där – en utmaning till 🙂

 5. Ja, vilken bra idé! Risken är ju ganska stor att inspirationen tryter annars…Apropå kameran på jobbet så kan ju det vara en kul idé! Även om inte alla har jobb och andra har jobb som man inte riktigt kan fota hur som helst på. Har haft min kamera med bland de gamla på boendena ibland och det finns ju mycket man kan ta på utan att för den skull röja identitet osv. Viktigt att tänka på vilken policy olika företag har till fotografering. Annars är det ju en rolig tanke eftersom vi lägger stor del av vår vardag just på jobbet.

 6. Lillstrumpan: Visst är det så. Numera finns det många restriktioner om att fotografera i offentliga sammanhang, speciellt om man vill lägga ut bilder på nätet också. Och vardagen ser olika ut för oss alla. Man gör som man vill känner jag. Och fokuserar på det man själv finner nöje i. Huvudsaken är att det känns roligt, annars blir det dryga 365 dagar 🙂

 7. Återigen sköna vardagsbilder som du bjuder på!Jag har hängt på. Fast just vardagen får råda över i vilket tempo det blir framöver. Jag är också inne på att tänka lite, men inte för mycket. Jag kan inte komma ifrån att jag ändå, i grund och botten, tycker om “vackra” bilder, och således säkert kommer att tänka i “färdiga bilder”. Fast vad som är vackert betyder ju också så olika, och ligger i betraktarens öga.Teman är jag kluven till. Jag är rädd att jag själv då faller i fällan att försöka prestera. Att försöka tänka ut finurligast/roligast/etc. idé innan jag fotograferar. Men det är ju som sagt lite tidigt. Sen när/om man tagit bilder under ett par månader så kanske det känns befriande med fler idéer och tankar.

 8. Mrs b: Det är just det ja. Jag har svårt att helt skaka av mig estetiken och att tänka att jag vill förmedla något med bilden. Jag kan inte vila från att komponera lite. Och tänka lite vad jag vill. ( Fast här lämnade jag kameran till Anders. Och han ville inte fotografera manuellt, men det fick han göra ändå med mina inställningar. Ett enkelt sätt att släppa kontrollen i alla fall) För mig är egentligen det viktigaste att faktiskt göra. Jag fotograferar ju ganska mycket till bloggen i olika sammanhang, men vardag och barnen behöver jag bli mer flitig på. När jag tittar tillbaka blir jag själaglad när jag hittar en tandborstbild på barnen och det var väl en dag när jag fick ett vardagsryck 🙂 För mig är projektet viktigt för att saker och ting skall bli av. Men det är en balansgång att tänka göra istället för fint och bra. Jag är generellt ganska dålig på det. En utmaning igen då. Jag var ju med i Tisdagstema väldigt länge, men sedan slutade jag. Varför vet jag egentligen inte. Men där blev det ju lite så. Man skulle klura och komma med något fyndigt och tjusigt. Saker och ting får helt enkelt utvecka sig. Det kanske egentligen är bättre att se när någon kör ett fint frukostkort och sedan försöka sig på det temat själv? Man lär behöva lite inkörsportar under resans gång i alla fall om man skall klara distansen ut 🙂

 9. Vilken härlig bild på dig med barnen! Det är ofta de enkla vardagsbilder som väcker så många minnen och känslor. Så är det för mig i alla fall, det är de enstaka vanliga barndomsbilderna som jag tycker bäst om, även om det är just samma bilder som mina föräldrar nästan skäms över (“disken syns, det är ostädat osv”). Tänk, vilka fina minnen du kommer att ge!

 10. JA då hänger jag väl med 365-dagars-tåget då ;)Jag börjar idag. Och jag kommer nog att släpa med mig kameran ibland till jobbet. Men får väl ta CLOSE-UPS så ingen blir nervös, för vi har lite hemligheter ibland på jobbet.LiseLotte

 11. Tjohooo!Då var jag igång!Ny blogg, inte så snygg ännu men väl så taggadinför detta varje-dags-fotograferande.Känns som att detta är tusen gånger bättre än alla försök till att skriva dagbok, som jag börjar medgång på gång. Det är liksom finare såhär…Ska fundera lite kring idéer. Kanske poppar de uppnär man hållt på ett tag.Sofia

 12. Vilken kul utmaning. Själv började vardagen idag. Känns lagom med en arbetsdag innan helgen. Ser fram emot att få ta del av dina vardagsbilder under året. God fortsättning!

 13. Hej hej. kanske kan du välja en favoritplats, i snö, i vår, i sommar och i höst. Just nu kanske det är lite tradigt, men i vår och sommar händer det så mycket. Om du delar in vardagsfotograferingen i mat, miljö, familj och så blir det kanske lättare 😉 Hur som helst gillar jag din blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.