2010: Läsa klassiker

lasaklassikerna-copy.jpg

Man kan tycka att jag börjar få hybris med alla mina utmaningar, men faktum är att det nog mer handlar om att konkretisera och att få ned vilande projekt i skrift. För jag är lite sådan. För att saker och ting skall hända gäller det formulera en tanke kring det. Ibland faller det hela. Men då får det göra det. Bättre att spänna bågen ni vet. Dessutom känner jag att jag behöver lite nya inspirerande infallsvinklar till bloggen. Så jag kör – igen :).

Jag har skrivit om det ett antal gånger. Jag läser massor av böcker – på sommaren. Resten av året är något av en bokdimma. Jag kommer inte igång. Jag läser några kapitel, men sedan blir böckerna liggandes hur bra de än är. Jag vill läsa mer kontinuerligt. Jag mår bra av att läsa. Det inspirerar mig. Dags för Read the Classics!

lasaklassikernabronteed1-copy.jpg

Albert Bonniers har en fin klassikerserie med regelbunden utgivning i pocket. När jag läste litteraturvetenskap läste vi många klassiker, men det var evigheter sedan känns det som. Bonniers har gått ut hårt i det nya året med Hjalmar Söderberg, Fjodor Dostojevskij, Karin Boye och Emily Brontë som syns ovan. Min anspråkslösa tanke är att läsa en klassiker i månaden. Jag kommer att börja med Svindlande höjder. För att verkligen göra det också, så behöver jag göra något av det i bloggen. Jag kommer nog dels att skriva om böckerna, dels att inspireras till collage av olika slag. Inspiration står att finna överallt. Jag vill utmana mig själv att hitta det i litteraturen igen. Jag säger som med fotoutmaningen. Om det är någon som känner för att haka på så gör det. Det vore bara skoj!

Jag upptäckte precis att den andra säsongen av Big Love rullar igång på SVT ikväll. Jag är helt Mad Men-ifierad just nu (är mitt i säsong två och skall snart börja följa serien i nian på torsdagskvällarna), men skall naturligtvis titta på de tre fruarna.

 

16 comments

 1. En virtuell bokcirkel låter sporrande! Även jag var en flitigt romanläsande gymnasist och litteraturvetare en gång i tiden, medan skönlitteraturen numera är sorgligt förpassad till somrarna. I julas fick jag dock ett ryck och är inne på tredje boken (dock inte klassiker…) och känner hur mycket jag har saknat det!/Anna

 2. En annan sorts bok – anteckningsboken! Har du sett att de har rea på utvalda färger i Bookbinders designs webshop? Trevlig helg!

 3. Kul! jag har svälv ryckt upp mig ordentligt under senare delen av hösten. Käner precis som du att det blir mycket läst under sommaren, men inte så mycket under resten av året – tyvärr. Nu är jag med i en virtuell och en “irl”-bokcirkel, och då blir det åtminstone två böcker var sjätte vecka. Men, jag tror jag förmår mer än så. Tack för klassiker-tipset!

 4. Anna: Ja, det är ju just det. När jag väl kommer igång med läsandet kan jag inte BEGRIPA varför jag inte läser kontinuerligt. Jag behöver en sporre. En virituell klassikerklubb låter jätteskoj tycker jag!

  Cecilia: Åh, fresta inte en anteckningsboksmissbrukare som jag själv 😉 Tack för tips! Fin helg till dig med!

  Annika: Det är ju så fantastiskt när man väl kommer igång. Då inser man hur mycket man saknar det och hur fattigt livet är utan. Skoj med bokcirklar! Jag tror att det kan vara en välbehövlig spark för att upprätthålla läsandet.

  Jess: Så kul! Jag har beställt boken i dag, så den dyker väl upp framåt nästa helg. Så januari blir det Svindlande höjder. Det var länge sedan! Det skall bli väldigt roligt att läsa om den igen! Om vi blir nåra stycken som läser samma bok, så vore det skoj att köra en variant av en virituell klassikerklubb. Vi må se hur det utvecklar sig.

 5. Jag har ej läst Svindlande höjder heller så jag kan tänka mig att läsa den. Det är roligt med klassiker ö h t. Alla dessa böcker man tydligen SKA ha läst 😉 En del av dessa tror man sig rentutav ha läst fast man inte har det… För några år sen läste en vän Moby Dick, han var helt uppslukad av boken som tydligen är helt fantastisk. Han frågade mig om jag läst den “ja ja, det är ju den med valen” svarade jag lite lagom nonchalant 😀 Detta har vi skrattat åt många gånger.Klassiker som jag faktiskt har läst och gillat; Odysséen, Brott och Straff och Orlando (kan inte komma på några fler!)Klassiker som jag läst och inte gillat ; The Great Gatsby (som alla älskar, man kan undra om de verkligen har läst den. Ha ha!)

 6. Sofia: Haha! Ja, så är det. Klassikerna ingår liksom i det kollektiva medvetandet och ibland tror man nog att man har läst fast man inte har gjort det 🙂 Det här är inte alls något försök att köra torra listor över “fin” prestige-litteratur från min sida. Bara läsglädje, inga pretantioner. Jag kände bara att jag ville ha något konkret att bita i och hänga upp det hela på. Klassikerutgivningen från Bonniers var en sådan sak. Annars kan det möjligen vara svårt att avgränsa och veta var man skall börja. Ibland behöver man liksom ringa in, för att komma någonvart. Och nej, jag tror faktiskt inte att jag har läst The Great Gatsby 😉

 7. Och du som sökte bloggidéer!Så fort jag kikar in här har det hänt något nytt!Kul, kul – energin smittar av sig :)Vackert modecollage nedan också. Tydligen ska man kolla KappAhl i vår. Trevlig helg!

 8. Åh jag har varit så dålig på att läsa skönlitteratur när jag pluggat, måste verklgien bli bättre på det. Men jag började faktiskt på en ljudbok i jul som aldrig tycks ta slut hur mycket jag än lyssnar, men skoj är det!Förresten hann inte säga hej till dig i kapprummet idag, såg dig allt med kameran runt nacken, vardag var det ja;) Må så gott och ha en fin helg, kram Mia

 9. Vilken bra idé! Jag har länge velat läsa klassikerna men har inte kommit på något bra sätt att börja. Men en klassiker i månaden från Bonniers låter roligt och lagom utmanande. Tack för en kanonblogg!

 10. En gång humanist… det känns som att man missat många klassiker trots allt. Jag läser gärna Svindlande höjder! Håller på med Janet Frames En ängel vid mitt bord efter ett tips från dig i höstas och den gillar jag mycket! I morgon blir det ett besök i bokhandeln. Trevlig fredagskväll och helg!

 11. En väninna till mig drog igång en bokklubb. Vi läser diverse olika alster, betygsätter dem, diskuterar dem MEN framförallt får vi alla en anledning att komma hem till varann en gång varannan månad, äta lite gott, snacka skit om våra män och dryfta barnuppfostran, mode, svaller- ja, allt mellan himmel och jord. Gudomligt. Den som “har” bokklubben hos sig bestämmer bok och tar gärna fram lite kul info om författaren så att vi alla känner att vi fördjupar oss.Rekommenderas varmt!

 12. Alla: Jättekul, inspirerande och sporrande att höra era tankar! Jag skriver en rad när jag sätter igång att läsa, så kan vi kanske få ihop en liten naggande god klassikerklubb :)Inna Törnros: Tusen tack. Jag får lov att ta mina fina läsares pris istället 🙂

 13. Sent svar – jag läser gärna om klassikerna! Många hann jag läsa under mina tre terminer med litteraturvetenskap. Men, tja – åren går. I julas läste jag om Pappa Goriot av Honoré de Balzac, den är fortfarande alldeles underbar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.