Ananas

18januari-copy.jpg

Här betar vi av ovanligheterna på rad. Retrosmörgås, crêpes och nu färsk ananas. Det är möjligen vanligt numera att den taggiga frukten får följa med ner i varukorgen, men det har den inte gjort i våran förräns helt nyligen. Med devisen mer frukt, färre pajer gäller det att vidga sina fronter lite och att hämta inspiration på andra håll. Nämnda Bergenströms bok innehåller många fina desserter med frukt och bär. Min favorit just nu är färsk ananas med aningen smält vit choklad på toppen. Man kan mixa ihop vilka frukter och bär man vill, men vill man göra det plättlätt för sig så skär man bara upp en färsk ananas (ibland får man fuska med en burk persikor också, men det färska är ju klart godast) och smälter lite vit choklad i micron. I dag tittar jag extra mycket på den där ananasen och hoppas att den sprider lite extra friskhet till den allmänna urkighet som intagit huset. En av fyra är däckad hittills. Låt oss hoppas att det stannar därvid.

15 comments

  1. Mrs. S: Sannerligen! Min mamma påminde mig om hur man förr köpte hem en ananas till julen för att den var så tjusig att ha liggande. Det var lite exotiskt exklusivt och det var inte så många som åt av den sedan 🙂 Nu är den både billig och mycket god! En helt annan smak än burkvarianten – som vi brukar köra på vår kassler i ugn.

  2. Jag köper alltid färsk ananas när jag vill nyttolyxa lite extra! Mitt tips, om man helt vill undvika choklad eller om man tex har den till frukost, är att strö rostad kokos över ananasen. Mycket gott, och ännu snäppet nyttigare! 😉

  3. Lisa: Åh! Tack för tipset! Ananas och kokos är ju klassiskt, men det har jag också glömt bort. Jag skall testa i kväll då jag går loss på ananasen – och i dag blir det utan lyxig choklad på 🙂

  4. Frukt äts för lite känner jag. Vi har fruktkorgar på jobbet så det är bra. Hemma har vi också fruktkorg med det vanliga, äpple och clementiner, men man kanske ska våga en ananas, lite mer kiwi lite mer rolig frukt. Det är klart bättre än att trycka i sig en macka på kvällskvisten. Lite yoghurt och blandad frukt toppad med lite valfria nötter är toppen. Glöm inte en varm kopp te till. 😉 ps ser att du också gilla Estrids elefanter.

  5. LiseLotte: Det är lite som med läsningen – när man väl kommer igång kan man inte riktigt förstå att man inte har gjort det tidigare 🙂 När man väl är inne i det, blir det naturligt. Vid andra tillfällen ligger frukten där och blir dålig… Nu är jag inne i ett stim – och man hoppas ju alltid att det skall vara forever såklart – men i vanlig ordning får vi väl se. Nötter är gott till håller med – och te är obligatorium! Absolut – mitt förhållande till elefanterna är sedan länge mycket gott 🙂

  6. Det är så gott med färsk ananas.. Jag gillar att skära den i bitar som man sen doppar i myntasocker (bara mixa socker och mynta till en grön massa).. Det ger en god smak med myntan till ananasen 😀

  7. Ananas är toppen! Vi har en speciell “ananasskruv” som man skruvar in i frukten – ut kommer färdiga skivor med den träiga mitten borttagen 🙂 Fiffigt värre. Kombon med vit choklad låter som en höjdare!

  8. Rolig ananas fakta: Om du äter färsk ananas kan du efter ett tag märka en stickande känsla i munnen. Detta beror på att ananasen innehåller ett enzym som heter bromelin. Bromelin är ett proteinnedbrytande enzym (du kan därför använda dig av ananas vid marinering av kött) och därav irriteras både hud och slemhinnor. Därför så saknar också folk som har jobbat på ananasplantager och jobbat med att skörda ananas i flera år sina fingeravtryck, de har helt enkelt frätts bort!

Leave a Reply

Your email address will not be published.