Ugnsbakade apelsiner

apelsiniugn-copy.jpg

Passa på att göra denna dessert nu i apelsintider. Vi hade ett orange berg som sagt och den här anrättningen blev så god så vi åt den till fikat båda helgdagarna. Det är lite pilligt med apelsinerna men det är väl värt jobbet.

Ugnsbakade apelsiner som i Sóller från Bergenströmarna.

4 PORTIONER: 6 apelsiner*3-4 msk ljust muscovadosocker*50 gram hackad mandel*ev 1/2 tsk kanel

*Värm ugnen till 225 grader. Skär med en vass kniv av skalet och även allt det vita innerskalet på apelsinerna. Filéa apelsinerna så att klyftorna blir helt skinnfria (fungerar även med lite skinn på om man inte orkar pilla fullt så mycket). Lägg apelsinklyftorna tätt i små ugnsfasta formar (fungerar även fint i en lite större form), strö över muscovadosocker, mandelhack och eventuellt kanel.

* Gratinera 10-12 minuter, då har socker och apelsinsaft blivit en härlig karamellsås. Servera apelsinerna varma eller ljumma, med glass eller en liten klick vispgrädde.

Garanterat vintergott i snöyran!

Jag påminner även om den goda apelsinsalladen som jag har haft med några gånger tidigare.

6 comments

  1. Caroline: Haha! Jag var inte riktigt så pillig med alla klyftorna, men det ligger något i det du säger 🙂 Vi körde hemgjord vaniljglass till. Jättegott det med!Designing good life: Absolut! Testa!Dona: Gör så – jättegott!

  2. Vi gjorde den här på helgens middagsbjudning. En succé! Så enkelt och supergott! De fanns apelsinlikör att ha till för de som ville… när man vill lyxa till det lite!Bergenströms är bäst!

Leave a Reply

Your email address will not be published.